Трагедията в Сребреница трябва да се помни!

Десетки хиляди участваха в церемония по повод 20 г. от масовото убийство
Обновена: 11 юли 2015 20:03 | 11 юли 2015 19:03, Анисия Иванова
253

 Снимка: БТА

Десетки хиляди души се събраха в босненския град Сребреница, за да участват във възпоменателната церемония по повод 20 години от масовото убийство на няколко хиляди мюсюлмани. През месец юли 1995 година в най-кървавото убийство след Втората световна война загинаха около 8000 момчета и мъже, повечето от които са погребани в мемориално гробище в града.

Сред присъстващите на церемонията бяха бившият президент Бил Клинтън, йорданската кралица Нур, британската принцеса Ан и първи дипломати от ЕС. Там бяха и президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония, премиерите на Турция, Сърбия и Албания. От българска страна присъства външният министър Даниел Митов. Възпоменателната церемония се проведе в Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина, съобщи БНР.

В словото си бившият американски президент Бил Клинтън заяви: "Благодарен съм изключително много на хората, които работиха за спирането на тази война и на убийствата, на всички онези от Дейтън, които постигнаха мира. 20 години по-късно аз съм благодарен, че Босна е мирна страна, която все повече става част от Европейската общност, че участва с умиротворителни сили в Ирак и Афганистан.

Бил Клинтън опредили работата си в Босна, а по-късно и в Косово, като едни от най-важните неща, които е свършил като президент. "Нека този паметник на невинните момчета и мъже бъде не само спомен за извършените жестокости, нека той стане свята надежда, в която всички хора ще виждат бъдещето на тази страна, на единство, свобода, демокрация и просперитет, на правителство, което да работи за благото на всички", призова Клинтън

Там присъства и премиерът на Сърбия Александър Вучич, който беше принуден да напусне възпоменателната служба, след като разгневена тълпа започна да хвърля камъни и бутилки по него.

Вучич тъкмо положи цвете на мемориала за хилядите жертви, когато тълпа започна да вика „Аллах е велик“ и започна да хвърля камъни, принуждавайки премиера да бяга. Според сръбски медии, Вучич е бил ударен с камък по главата.
Местните мюсюлмани са недоволни, че Белград отказва да признае престъплението за геноцид.

Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич заяви в отворено писмо, че заклеймява „чудовищното престъпление“ в Сребреница, извършено от босненските сърби през 1995 година, пише "Фокус".

„Няма думи, с които да може да се изрази болката и съжалението за жертвите, както няма думи и за гнева към онези, които са извършили това чудовищно престъпление“, казва Вучич, като добавя, че Сърбия заклеймява този ужасен престъпен акт.

Трагедията в Сребреница трябва да бъде запомнена, а уроците от нея – научени, заяви американският държавен глава Барак Обама по повод на годишнината от убийството на осем хиляди босненски мюсюлмани.

„Трябва да гледаме на събитията в Сребреница с ясни очи, да помни трагедията и да извлечем от нея урок“, призова американският президент като подчерта, че събитията, случили се в Босна са „геноцид“ и „най-голямото клане за последния половин век на територията на Европа“.

Според Обама „само с пълното признаване на миналото можем да достигнем трайно и продължително помирение в бъдеще“.

От Белград бързо осъдиха днешния инцидент в Сребреница. Министърът на външните работи Ивица Дачич го определи като „нападение над Сърбия“, а министърът на вътрешните работи на страната го нарече „опит за покушение“.

Решението на сръбската полиция да забрани всички манифестации, планирани за днес в Белград, във връзка с 20-та годишнина от събитията в Сребреница, предизвика бурни реакции на сръбски неправителствени организации и политици.

Директорът на Фонда за хуманитарно право Наташа Кандич призова гражданите да запалят тази вечер, пред сградата на сръбското президентство, 8372 свещи, колкото са жертвите в Сребреница.

В сръбската столица Белград група неправителствени организации имаха намерение да организират "Акция 7000". Планът беше 7000 души да легнат пред парламента, с което да символизират жертвите. Контрапротести по същия повод и на същото място планираха две крайнодесни организации. Министерството на вътрешните работи забрани и трите планирани изяви заради опасения от възможни сблъсъци и безредици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Кой не скочи той мюс преди 8 години
Даниел митов и сащ много обичат мюсли!Всички обичат мюслиШАРЛИ МЮСЛИ!
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че първо мюслюманите от Сребреница изколват няколко хиляди сърби- предимно жени, деца и старци, за това е и проведена тази наказателна акция.В отговор американските демократи изсипват 15 тона обеднен уран над Сърбия и избиват хиляди хора, създават измислената шиптърска държава Косово, а заболеваемоста от рак на Западните Балкани скача с пъти.
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо за изкланите и избити те, хиляди християни ?Лицемерие. И никога не са били 8000 хиляи в Сребреница . Това е като масовите гробове в Косово . *** и ги търси !
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неорповержим факт -гробовете са 3600! Следва въпроса ,къде са останалите 6400.Отговор - Ж. ЧИВИКОВ. Това е за нормалните хора,не да ,,умните и интИлигентните .
159
3
 
12
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Статията е пълна лъжа.
158
0
 
15
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 години
Я кажете,продажни политици и журналисти,защо започна воината и кои е виновен.Много труден отговор,защото подържате каузата на виновните.
157
4
 
13
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Исляма се разраства и то много по бързо от нормалното. Не съм ислямист. Само се старая да гледам реално на нещата. Истинския Ислям не повелява нищо античовешко но днес влиятелни медии и среди правят точно обратното за съжаление.
156
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФАКТprostitutsiata e delo i profesia edinstvenno na bugarina.
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До без заблудаkakto napravhte i vie v Batak.
154
6
 
11
 
! Отговори
до 199 преди 8 години
1.Жените превърнати на овце за разплод и непризнавани за хора,Ами нали виждаме вашите,разголени,разгърдени,след като го одобрявате,проблеми няма.2.децата карани да зубрат корана без да разбират и една дума.Ако за вас е по добрия вариант да ги пускаме на улицата при дилъри,вие действайте така.3.бащата намира жена на сина си без дори да а е виждал.Ако за вас е нормално всички да са я минали,за да я одобрят за ваша жена,моля.Наше то нормално за вас е ненормално,живейте си живота по вашите правила
153
2
 
4
 
! Отговори
Левски София преди 8 години
И кой казааааааа .... Ножжжжжж ... жицаааа .... Сребреницаааа
152
13
 
1
 
! Отговори
слава на Америка преди 8 години
Добре че бяха САЩ да умиротворят Балканите, иначе тая война ОЩЕ щеше да бушува!!! (има примери - Сомалия - където САЩ прекратиха намесата или Судан, където си я спестиха съвсем)
151
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
tragediata v Srebrenica e posledstvie na amerikanskata namesa tuk,na balkanite.Kadeto e stapil amerikanski botush,vinagi ostavia karvava sleda sled sebe si.tova niamashe da se sluchi,ako ne razbiha iugoslaviia. Aza genocida na turcite nad balgarskia narod trez turskoto robstvo-koga shte kajete. A Daniel Mitov, zashto ne otide v Noskva da pochete jertvite ot V.S.V.?Strahlivec!!!
150
1
 
22
 
! Отговори
до Ястреба преди 8 години
"Изпотрошил съм сума ти ми пари по съдилищата за да ми променят месторождението в паспорта от България на Кърджали. Така си мислят че съм пенджабец, което е много по-приемливо за мене, отколкото да ме объркат с българин!!"За което искам да ти благодаря, мене лично ме е срам, когато някакъв ориенталски дивак като тебе се представя за българин в чужбина. Хората там остават с впечатлението, че не сме бели хора, заради тъмнокожи пещерняци като тебе с български паспорти.
149
3
 
21
 
! Отговори
до Метин преди 8 години
И след 1400 години нищо не се е променило в мисленето на ислямистите- те продължават да живеят 1400 години назад в миналото.
148
3
 
26
 
! Отговори
до Метин Чекиджията преди 8 години
Ислямът е раково образувание, паразитиращо върху човечеството и няма нищо общо с първоначалната идея при създаването си.
147
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещето било на муслиманите, ах, недей, че цялата наука и прогрес най-вероятно те развиват?!? Каква наука развива тази религия, хей??? Жените превърнати на овце за разплод и непризнавани за хора, децата карани да зубрат корана без да разбират и една дума, бащата намира жена на сина си биз дори да а е виждал, виене от минаретата по 5 пъти на ден....прогрес,а, голям прогрес. И тия си верват...да си верват шушляците.
146
3
 
11
 
! Отговори
До 191 преди 8 години
Да, много добри хора са мюсюлманите, любезни, готови да помогнат, изпълнени с уважение и т.н. Но няма да усетиш в кой точно момент, както ти се хилят и кланят, ще ти срежат главицата. Разликата е цивилизационна, хора. И правилното място е при европейските темерути, какво да правиш.
145
0
 
5
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
И лъжите също така трябва непрекъснато да се повтарят!
144
2
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
И защо да е трагедия?А избиването на хиляди невинни сърби не е ли трагедия?Монетата винаги има две страни!