Размразяват ирански авоари за милиарди

Споразумението разкрива нови хоризонти, заяви иранският президент
Обновена: 14 юли 2015 14:55 | 14 юли 2015 14:04, Елка Василева
18
Размразяват ирански авоари за милиарди
Снимка: БТА

Ядреното споразумение, договорено във Виена от Иран и големите сили, разкрива нови хоризонти, заяви иранският президент Хасан Рохани в акаунта си в Twitter, цитиран от Франс прес.

Сега, когато тази ненужна криза намери решение, Иран и големите сили могат да се съсредоточат върху общите предизвикателства, написа президентът, намеквайки за борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Според Рохани споразумението показва, че градивният ангажимент на преговарящи страни е довел до добри резултати.

Още по темата

Президентът направи този коментар след изявленията във Виена на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който определи споразумението като нова страница в отношенията между страната му и големите сили.

Иран твърди, че икономическите и финансовите санкции срещу него ще отпаднат след споразумението. Ирански авоари за милиарди долари ще бъдат размразени съгласно ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили, съобщи иранската държавна информационна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

"Икономическите и финансовите санкции, наложени от ЕС и САЩ, ще бъдат вдигнати, когато започне изпълнението на споразумението. Забраните и ограниченията върху икономическото сътрудничество с Иран ще бъдат снети във всички сфери, включително инвестициите в петролната и газовата индустрия. Ще паднат забраните върху иранската авиация след три десетилетия, както и забраните, наложени на Иранската централна банка, на Иранската национална петролна компания, на иранските корабни компании и на много други институции и хора", отбелязва ИРНА, резюмирайки постигнатото споразумение, без да посочва източника на тази информация.

Отпадат забраните да бъдат купувани някои машини и технологии за двойна употреба. Иран ще може да получава това, от което се нуждае, чрез смесена комисия между Иран и "шесторката". Ще падне и и оръжейното ембарго над Иран. Ще бъдат въведени някои временни ограничения.

Иран ще може да внася и изнася оръжия, като всяка сделка се ще разглежда поотделно. Тези ограничения ще траят само пет години, изрежда агенцията неогласените още условия по споразумението.

Ирански авоари за над 100 млрд. долара ще бъдат размразени съгласно ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили. Изпълнението на тези клаузи обаче ще зависи от това кога Техеран ще удари спирачка на ядрената си програма, а МААЕ трябва да потвърди, че го е сторил, казаха от своя страна американски официални лица, цитирани от Ройтерс.

Според служителите, пожелали анонимност, санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН срещу Иран, могат да бъдат възстановени в срок от 65 дни, ако Техеран не спазва споразумението.

То включва клауза, според която от Иран може да бъде поискано да предостави на МААЕ достъп до подозрителни ядрени обекти, включително военни, или по друг начин да отговори на тези опасения в рамките на 24 дни, ако мнозинство в съвместната комисия, контролираща спазването на споразумението, настои за това.

Осемчленната комисия включва Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия, САЩ, Иран и ЕС, съобщиха служителите. Така САЩ, трите европейски страни и ЕС могат да задължат Иран да предостави такъв достъп, при което Техеран, Пекин и Москва не могат да наложат вето върху него.

Ако Иран откаже да се подчини, отбеляза американски служител, големите сили могат да задвижат процедура по възстановяване на санкциите на Съвета за сигурност срещу Иран - процес, който може да протече в рамките на 65 дни.

Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че ядреното споразумение между Иран и страните от групата 5+1 ще е достатъчно силно да издържи поне 10 години и че големите сили внимателно ще следят как Иран използва парите от отмяната на санкциите, предаде Ройтерс.

Позицията на Франция, която е позиция "на конструктивна твърдост, даде възможност за постигане на достатъчно силно споразумение, поне за първите 10 години. В този дух ще следим как то се прилага", каза Фабиюс за в. "Монд".

На въпрос дали се безпокои, че Иран може да се опита да дестабилизира региона, използвайки парите, които ще получи от отмяната на санкциите, френският външен министър каза: "Това ще е един от тестовете и ние ще бъдем изключително бдителни."

Фабиюс добави, че не очаква френските фирми да бъдат наказани от Иран заради твърдостта на Париж по време на преговорите и съобщи, че може да посети Техеран, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василевза оста Техеран-Москва-Дамаск всички знаят, особено тези дето участват в остта!И сега по остта свободно ще почнат да се придвижват горива и оръжия и надали ще има кой да я скърши. Въпрос на време е Иран да разчисти уса отрепките от ИД - щото вече ще им пречат на търговските пътища.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГеологНедчели сънароднико , не знам дали знаеш *** от доста време Иранския нефт е закупен от Русия :)И Иран му е разрешено да експортира неголеми количества и Китай вече е най-големия купувач...2+2=?вдеваш ли?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13Съдейки по реакцията ти, не знам за Русия но за теб и началника е 100% така!Напаво бутилирай и продавай!
7
5
 
4
 
! Отговори
Геолог преди 8 години
Това споразумение е поредния гвоздей за Русия. Много хубава статия и нито дума за нефта. Нали това бе целта - вдигат ембаргото и нефта потича - Русия губи от спада на цената. Да вие честито скорошното поевтиняване на течните горива. Последното за белите страни, за нас кочан :)
6
0
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 8 години
До Анонимен Боже господи, направо не мога да повярвам колко прости хора пишат в този форум. Този с първия коментар избива рибата. ***, некомпетентен, но се прави на умен. Прочети първо за "ИД", после за Иран, след това САЩ, пък тогава коментирай. Жал ми е, че си толкова ***.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага да организират от външно едно стадо дипломати, да нарамват дисагите с мускали, сирене, винерална вода, шмайзери, пиперки, справочници за ВУЗ и пр. и БЕГОМ за Техеран. Да се молят някаква носталгия да им е останала от социалистическите времена.
4
13
 
4
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Разбие ли се оста Техеран-Москва-Дамаск автоматично пада Сирия, а след Сирия пада Иран, и ислямистки радикали ще пълзят като пълчища в руските автономни федерации с мюсюлманско население!Игарата е безмилостно жестока, на пръв поглед се сключва спарозумение, но това е студен нож в тъмна вечер от засада!Агент Доналд Паркинс!ЦРУ!!!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И са евреите им се вие :)
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да не каже след два месеца американския конгрес "Не", че ще остане само еуфорията от днешния ден.
1
43
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е голяма грешка, вери биг мистейк с премахването на ограниченията на тези радикалисти! Сега те ще почнат да подкрепят ИД и световния тероризъм и... атомната заплаха остава в сила! Голема Черна точка за "големите сили"...