Година след MH17 – светът скърби, заподозрени – няма

Среща с украинска жена, очевидец на ужасяващата катастрофа
17 юли 2015 20:45,
238
Година след MH17 – светът скърби, заподозрени – няма
Кухнята, където Инна намира тялото. Кадър: BBC

Година след трагичния полет MH-17, БиБиСи отиде до Украйна и се срещна с хора, станали очевидци на ужасяващата самолетна катастрофа, отнела 298 живота.

Своят разказ за деня, който никога няма да забрави, споделя Инна Типунова от украинското село Росипное.

Да преживееш шока

Още по темата

На 17 юли м.г., 60-годишната жена била със свои приятели в селото, когато чули силен звук. Помислили си, че са бомбардирани. Инна веднага изтичала вкъщи. Още като влиза в двора си вижда нападали керемиди от покрива.

Тогава нейният син излиза от къщата с думите: ''Майко, има труп в кухнята!''. Жената реагирала с думите ''Как така труп? Откъде се е взел!?''

Влязла в кухнята и видяла огромни отломки мазилка, паднали на пода. А върху тях – тялото на непозната жена.

Тя била една от 298-те пътници на фаталния полет на малайзийските авиолинии MH17, който преди година беше свален над Украйна.

"Това е нечия дъщеря. Тя има свои роднини, свое семейство. Това е трагедия за нейното семейство, невъобразима болка за тях. И ще я носят цял живот", споделя днес Инна през сълзи.

Жената се чуди – с какво са навредили тези невинни хора? "Те не са се били с никой, не са убивали никой!", възкликва тя. Единствената им вина е, че са били на този полет.  Според нея обаче виновните за кончината на всички на борда ще получат наказанието си по един или друг начин.

Инна споделя, че и до ден днешен си спомня картината ярко, точно какъвто е бил образът пред очите ѝ преди година. "И навярно ще е така до края на живота ми", допълва украинката.

Междувременно продължава разследването на инцидента

Международен екип, ръководен от холандски екип, се е заел с разследване на катастрофата. Пред БиБиСи ръководителя на екипа Фред Вестербеке коментира, че са разгледани "милиони" интернет страници и десетки хиляди снимки и кадри, свързани с падналия самолет, проведени са и разпити на 140 свидетели но... все още няма официално заподозрени и обвинени за ужаса в небето над Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле *** вече библията ли четете аз пък си мислих че още само ги гърмите и то когато са пълни с хора . Айде сега да ми кажеш коя черква никога сте взривили в . София преди няколко десетилетия като си чел история . Па да кажеш и защо от любов към бог ли към човека ли ????????????????????????
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** някой учебник по съветдетска история или пък история писана от руснак ли . Това просто даже остави че не е смешно ми даже е жалко . А това че си разделиха . Полша с натцистка. . Германия може ли да ми кажеш какво ,православна солидарност сигурно червено. Т . Р. О . Л . Ч . Е
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това съвсем не е първият пътнически самолет свален от империята на злото . Разбиране че стават грешки но този път въобще не е грешка . А и като се сетя те и за . Катинин отричаха близо половин век
73
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
В руски форум Останин издирва армейски части, които разполагат с Бук и използват цифрата 50 за регистрационните си номера. Открива две такива части, но едната не отговаря на събраните до този момент данни. Така Останин заключава, че установката Бук, за която се смята, че е свалила малайзийският самолет, принадлежи по всяка вероятност на 53-та военновъздушна бригада в Курск.Останин предлага разкритията си на портала за разследваща журналистика "Bellingcat", който ги публикува на 8 септември 2014 година.
72
1
 
1
 
! Отговори
istinata 2 преди 8 години
В Ютюб и в руската социална мрежа VKontakte Останин открива видеа и снимки на същия конвой. Анализира маркировките и сравнява снимките с фотографията на Бук, направена в Източна Украйна от репортер на френското списание Пари мач и публикувана след катастрофата на МH17. Заключението на Останин гласи, че това е същата ракетна установка.Но Останин не спира дотук: той иска да установи от кой район в Русия идва въпросният Бук. Останин преглежда наново всички снимки и забелязва, че на регистрационните табели на превозните средства от конвоя е изписана цифрата 50.
71
2
 
1
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Само за четири дни Останин успява да установи, че ракетната установка Бук, с която вероятно е свален малайзийският самолет, е доставена от Русия - и по-точно от 53-та военновъздушна бригада в град Курск. За разследванията си той използва само интернет и социалните мрежи.Най-напред търсих в Инстаграм, подавайки ключови думи като Бук и ПВО (руско съкращение за противовъздушна отбрана)", разказва Останин. Той открива снимки от южноруския град Стари Оскол, правени през юни 2014 година. Снимките показват конвой от установки Бук, който преминава през града. В Ютюб и в руската социална мр
70
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какви заподозрени става въпрос? Цял свят знае че е Путин.
69
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самолетът е свален нарочно, просто Путин много добре знае, че нищо не могат да му направят. Просто отряза парите, които прелитащите самолети плащат на Украйна, а това са стотици милиони долари. Русия трябва да се демонтира, а Путин и шайката му да се разстреля.
68
8
 
1
 
! Отговори
от 194 преди 8 години
Напишете в Гугъл "Игор Гиркин Ан-26" и дайте на изображения. Това е най-голямото доказателство, което може да съществува към момента! Проруските сепаратисти свалиха сумати украински самолети през същия този период миналата година и постоянно се хвалеха с това в социалните мрежи! Освен това, твърденията им, че нямат такова оръжие за сваляне на самолети летящи на 10 000 метра, са смешни след като самите те взеха от украинска военна база няколко системи "Бук".
67
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е ясна за всеки трезвомислещ човек. Игор Гиркин (Стрелков), един от лидерите на проруските сепаратисти, публикува в социална мрежа, по същото време когато малайзийския самолет е свален и от същия район където е паднал, че неговите хора са свалили украински Ан-26. Публикацията е видяна от хиляди хора и след няколко минути изчезва. Отломки от Ан-26 не са открити, нито доказателства, че въобще е имало в небето такъв самолет. За сметка на това са открити тези на малайзийския Боинг...
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинската хунта под съветите на американските окупаторисе опитаха да обвинят освободителните организации и ръководстовотона руската държава.Самата Украйна е държава със затихващи функции - във фалит и просещи пари от Европа. Аз нямам пари за даванене украинските наркомани и безделници.България за българите, Украйна и Гърция за си запретват ръкавитеи да работят здраво.
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
197 А по умните чисто и просто смятат че е станала грешка и терористите са смятали че свалят украински военен самолет .========================Между грешка и обвинения срещу Путин има огромна разлика.Ако има грешка, то тя е в Украйна, която не може да ръководитрафика на гражданските полети в страната си.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
197 А по умните чисто и просто смятат че е станала грешка и терористите са смятали че свалят украински военен самолет .Простичко но да ти дойде на времеА за останалите ти глупости , явно живееш някъде в средновековието и е крайно време Ердоган да си вземе обратно Кърджали---------------------------------------------------Да си го взема и да ни освобождава от неграмотни и *** същества.Има ли статистика какви данъци плащат за страната срещу парите, които се наливат там.
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо не ме интересува кой е този пушилин.Има достатъчно доказателства за изгорени хора в Одеса.Никой не говори за това, ясно е кои са подстрекаторите иорганизаторите на всичко това.
62
0
 
11
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Коментари на изключително болни дрогирани седерастки мозъци.
61
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умните хора гледат кой има сметка от таози скандал -това със сигурност не е Русия, да не говорим, че Русияне е страна в конфликта.Украйна е изкуствена държава, кочто ще се подели междуПолша, Русия и Унгария.Кравария е пълна с *** и латиноси, които не произвеждатдори един цент през живота си
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
190 Никакви тръби не се слагат , Китай се отегли от финансирането на Силата на Сибир и остави Путин сам=================================Кажи на дилъра да ти смени тревата.Много си далеко от истината, сега има гугъл, много си плитък и повърхностен.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
188 Малко хора помнят , че тогава Пушилин който беше първият човек в ДНР по онова време беше привикан по спешност в Моксва и не се весваше с месеци после , дори се смяташе че няма и да се появи отново , но явно са размисли руснаците и са предприели друга защитна тактика по случая и го върнаха в ДНР , но вече не начело------------------------------------Цитираш хора, които не са известни на масовата публика.Украйна носи отговорност на това, което става на найната територия, точка.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-малко в десет коментара на *** прехвърлят вината върху диспечерите. Явно руснаците ще признаят, че са го свалили, но ще искат да разделят вината.======================Путин го боли оная работа за твоето мнение.Тръбите се слагат в посока изток и Китай и Индия за момента са по-добри партньори от Европа.
57
0
 
7
 
! Отговори
Dedo Simo преди 8 години
До Ани Че защо бе дядовото- ти в кой свят живееш, та не знаеш че по-голямата част от комунистите се пребоядисаха, и прибраха всичко ценно за себе си. И най-важното разбира се- властта. А децата им се наместиха на всички по-важни и блажни служби. Я ги погледни добре- любимият ти Бочко- комунист, дясната му ръка, *** Цецо , комунист, дебелото Лиле, комунист, внучка на член на ЦК на БКП, Леля ти Цецка от Плевен, бивш партиен секретар на ОС Плевен. И т.А ти, глупавичкото ,блееш ли блееш