Владивосток – новият Лас Вегас

Руският град се готви за бъдеще като източен център на хазарта
18 юли 2015 19:42,
65
Владивосток – новият Лас Вегас
Снимка: архив Reuters

Далечният изток определено не е сред най-развитите и населени региони в Русия. Но един град се надява да се превърне в мащабен хазартен център и да привлича комарджии от цяла Азия, пише БиБиСи.

Най-добрите рулетки се въртят в Монте Карло и Лас Вегас, а сега на тази престижна “опашка” се нарежда и Владивосток. Пристанищният град, който е познат като бастиона на съветската тихоокенска флотилия, си търси нова слава – паназиатски център за забавления, Лас Вегас в гората.

Сред най-крупните инвеститори в този грандиозен проект е един от най-големите азиатски хазартни босове Лорънс Хо, който “залага” 800 милиона долара за успеха на начинанието във Владивосток.

Изграждащите се казина в града разчитат на факта, че само 2-часов полет дели над 120 милиона луди по хазарта китайци, японци и корейци от Владивосток.

За откриването на едно от най-елитните казина след около 2 месеца тече трескава подготовка. Собствениците не се свенят да заложат на евтина работна ръка от Китай, когато става въпрос за общи работници, но фините детайли са оставени за местните специалисти. Очаква се лично президентът Владимир Путин да пререже лентата.

В рамките на следващите 5 години ще бъдат изградени поне още половин дузина казина. Ще има воден парк, голф игрище, спа центрове, кино салони. И всичко това в местност, където през зимата температурите достигат -20 градуса.

Стотици млади руснаци в момента се обучават за крупиета, рецепционисти, хостеси. Всички те ще са част от мащабния проект, като се очаква пристанищният град да бъде и безмитна зона. А това определено ще предизвика интереса на бизнесмени и туристи. Крайната цел на Кремъл е ясна – да се намерят нови източници на капитал в източната част на страната.

Амбициите на Путин бяха категорично илюстрирани с два завършени наскоро проекта за изграждане на мостове във Владивосток. Единият свързва залива Златен рог с центъра на града и беше посрещнат с ентусиазъм от местните жители. Но другият предизвика сериозни полемики. Кремъл инвестира 1.3 милиарда долара, за да свърже о-в Руский с континенталната част на Владивосток – остров с общо население от едва 5 хиляди души.

Но положителното е, че все пак проектът е завършен. За разлика от други, които падат в жертва на ширещата се корупция по високите етажи на местната власт. Символичен пример са двата хотела “Хаят”, които трябва да посрещнат гостите на срещата на върха на тихоокеанските азиатски лидери през 2012-та година.

Въпреки че са налети стотици милиони долари от бюджета, хотелите така и не биват завършени. 3 години по-късно постройките стоят празни, опасани с мрежи от бодлива тел.

След серия от уволнения и оставки, настоящият кмет на Владивосток е убеден, че предстои прочистване и светло бъдеще. Целият град вярва, че скоро може да си съперничи с бизнес центрове като Сингапур и Шанхай.

Владивосток все още е далеч от тази амбициозна цел. Но предвид сериозните противоречия на Владимир Путин със Запада, ориентирането на изток не е нито случайно, нито необмислено и неизбежно ще се направи невъзможното проектът “Руският Лас Вегас” да бъде доведен до успешна реализация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долар няма да играе там братче, ще се залага камаз рубли и вагон корейски вонове...
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой живее във заблуда, че в Русия си броят трохите и няма какво да ядат се заблуждава дълбоко. От 10 години съм в Германия и наемам ИТ спецялисти, като единствената причина програмисти от Русия да не идват насам, е че заплатите в Берлин са по-ниски от тези в по-големите градове....
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама са ще побелее :)Интересно доларите май няма да имат място там ми се струва :)
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоппо- добре крупие отколкото от много тарикатлък като нас - правим платена любов със всеки дето ни обърне внимание!(абе ти Шоп ли си или ***? че на моменти не мога ти разбера квичането.)
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владивосток е уникален град. Има клипчета в YouTube. Няма никакви китайци, освен туристи. Чистота и недостижим стандарт.
12
13
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
От много православие я докараха дотам да стават крупиетата и камериерките на Азия...
11
2
 
13
 
! Отговори
опа! преди 8 години
е ?!нали бяха бедни и западнали тия руснаци?Нали ги чакаме да се сринат?ко става бе?!?!
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е във възход. Има обяви за работа дори в Бг сайтове. Заплатите са от 4000 лв нагоре. Напишете само "работа в русия" в нета.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо му е на някой да отиде във Владивосток, вместо да отиде в Макао? Дори да копират всичко руснаците, не могат да копират целогодишният приятен климат на Макао.
8
6
 
11
 
! Отговори
мръсен циганин преди 8 години
Интересно никой отчита факта че нещо се прави !!А в България??
7
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миналия месец бях там!Чист китайски град,руснаци не видях!
6
16
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
В самата Русия хазартът е забранен, така че подлото джудженце се опитва да развращава азиатите и да им изсмуква парите. Всичко това е обречено на неуспех.
5
6
 
7
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Не са някаква изненада тея планове.Виж по-интересно ще стане,ако Путин реши да направи хазартен център Крим.А най-весело,ако го стори с Одеса.Е засега е на чужда територия,но това може да се промени."Черната котка" ще е доволна!
4
9
 
20
 
! Отговори
Обзор преди 8 години
1, Путин не реже лентички, а изгражда нова геополитическа архитектура, която нарича Международно Сътрудничество.Относно точка 5: Няма противоречие между това, че Далечният изток не е сред най-развитите райони в Русия и че там средната заплата е сред най-високите. Районът е приоритетен и чрез високо заплащане и други социални придобивки властта стимулира млади, високо квалифицирани и перспективни кадри да се преселват от по-населени и с по-голяма безработица населени места на Федерацията.
3
15
 
10
 
! Отговори
преди 8 години
Ами Китайците обичат хазарта, а че там скоро ще е китайско, едва ли някой се съмнява.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки в мапса може да види какъв огромен кампус на Далекоизточния Държавен Университет е построен на о-в Руский. Строи се и ново пристанище във Владивосток, което ще поеме огромна част от стокооборота на свободната безмитна зона.
1
14
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
И аз бих ходил на казино до Владивосток,стига *** да се договори за чартърен полет с...мераклиите.Пардон,обърках се,*** няма да свърши тази работа;следващият президент ще го избирам по този...показател.