Гръцкият кеш удари по книгите и по … смъртта

Издателите алармират, че пазарът се е свил
Обновена: 19 юли 2015 18:13 | 19 юли 2015 18:12, Десислава Попова
16
Гръцкият кеш удари по книгите и по … смъртта
Снимка: Reuters

Гръцките издатели са отчаяни, тъй като пазарът на книги се е свил, а издателските услуги са паднали главоломно, пише в. "Вима", цитиран от БТА.

От Съюза на гръцките книгоиздатели алармират, че книжарниците в момента са намалили оборота си и този спад започва от 50 на сто, а в някои случаи достига и до 80 на сто.

Още по темата
Почти всички услуги са спрели, тъй като издателствата не разполагат с достатъчно хартия при старите условия на кредитиране. Книгоиздаването е блокирано и заради продължаващата банкова ваканция, жалват се от бранша.
Много издателства са пуснали работещите в принудителен отпуск. Мисля, че ще трябва да мине още много време, за да успеем да се върнем към нормалния ритъм на работа, смята председателят на Съюза на гръцките книгоиздатели Йоргос Констандопулос.

От утре данък добавена стойност за книгоиздателските услуги в Гърция е намален от 6,5 на 6 на сто.

Кризата с парите в брой в Гърция разстрои всички аспекти на всекидневния живот, включително и смъртта, пише AP.
Гръцките погребални агенции се мъчат да се справят с банковите рестрикции, които ограничават тегленето на пари в брой до 60 евро на ден, а дори най-скромната погребална служба в Гърция струва над 15 пъти повече.

"Особено тази седмица с тези капиталови контроли на банките, от когото и да поискахме пари, не успявахме дори да покрием разходите си", казва Евстратиос Вуламандис, който притежава погребална агенция в Атина.

"За да започнем една погребална церемония, ни трябват 800-1000 евро, но хората ни дават 50, 70 или дори 20 евро и ни казват, че това е всичко, което имат", добавя той.

Погребалните агенции обикновено искат сумата предварително, защото се опасяват, че останалите без пари гърци няма да платят след церемонията. И почти винаги се плаща в брой.

Кредитните карти и особено чековете рядко се използват за подобни трансакции в Гърция, отбелязва агенцията.

Още икономически новини четете в Investor. bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: кризаГърциякеш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.