Повишиха кредитния рейтинг на Гърция

Кабинетът ще гласува законопроект за съдебната реформа
Обновена: 22 юли 2015 15:12 | 22 юли 2015 11:22,
4
Повишиха кредитния рейтинг на Гърция
Снимка: bgonair.bg

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция от CCC- на CCC+, предадоха информационните агенции. От агенцията посочват, че прогнозата се очертава като стабилна, а вероятността за излизане на страната от еврозоната е под 50 на сто.

Оценката идва в навечерието на планираното за днес гласуване в гръцкия парламент на втория пакет законодателни мерки, поискани от кредиторите в замяна на ново финансиране.

Според анализа на Standard & Poor's успешното реализиране на планираните реформи в Гърция може да доведе до бъдещи промени на рейтинга на страната в положителна посока. На фона на положителния сигнал за Атина гръцкият парламент гласува днес втория ключов законопроект, който е залог за започването на преговори за трета спасителна програма за Атина на стойност до 86 млрд евро.

Законопроектът, който е с обем от близо 1000 страници, предвижда съдебна реформа, а именно "приемане на Граждански процесуален кодекс, който да позволи значително ускоряване на съдебния процес и намаляване на разходите.

Мерките включват и прилагането на практика на европейската директива за възстановяване и преструктуриране на банки, касаещо сигурността на депозитите в банките на стойност до 100 хил. евро, както и укрепването на банковата система и на бизнес инвестициите.

Атина не включи две от най-тежките изисквания на Брюксел - облагането с данъци на фермерите и отпадане на ранното пенсиониране, като ги отложи за началото на август. Анализатори отдадоха отлагането на опасенията на кабинета, че те можело да доведат до падането му от власт.

Самото гласуване днес е своеобразен лакмус за кабинета на СИРИЗА. Вестник "Катимерини" го нарече "стрес тест" за правителството. Гласуването на първия пакет от мерки миналата седмица пося разделение в редиците на управляващите, след като 39 депутати от СИРИЗА не подкрепиха законопроекта.

Преди днешното гласуване премиерът Ципрас отправи послание за обединение към своите съпартийци от СИРИЗА. Досега видях реакции, героични изявления, но така и не видях алтернативно предложение, каза той по време на партийна среща. Ципрас предупреди хардлайнерите в партията, че не могат да игнорират ясните искания и желания на повечето гърци за оставане в общия валутен съюз.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg



Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а нашия реитинг все пада макр че сме гаранти на тези които им се вдига / чудна работа
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано се оправят завалиите, че и ние цоцаме от тях.
1
2
 
3
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Скоро щяха да влезнат в CCCP-то ама добре,че Б-я ще им дава пари,че почна да им свършва узото.