След като каза "Сбогом", Ленин се завръща в Берлин

Изравят главата на огромна статуя на Ленин, излагат я в експозиция
23 юли 2015 21:28, Елка Василева
222
След като каза "Сбогом", Ленин се завръща в Берлин
Статуя на Ленин в Красноярск. Снимка: архив, Reuters

Погребана след Обединението, главата от огромна статуя на Ленин, която някога се издигаше на площад в Източен Берлин, отново ще бъде изложена пред обществеността, но това завръщане не минава без затруднения, пише Елоа Руйе от Франс прес.

Зрителите на филма "Сбогом, Ленин" от 2003 г. - един от най-големите успехи на съвременното германско кино, помнят тази сцена: гигантски бюст на водача на Октомврийската революция се носи във въздуха, вързан с въже за хеликоптер над блоковете край някогашния булевард "Карл Маркс" в Източен Берлин.

В края на лятото Ленин - или поне главата му - ще прекоси германската столица на полуремарке и този път това няма да стане за целите на някаква художествена фикция. Гигантската глава, висока 1,7 метра и с тегло 3,5 тона, ще стане част от постоянна експозиция, посветена на политическите паметници в Берлин, изхвърлени на боклука по волята на сменящите се режими и която по свой начин разказва бурната история на Германия.

"Още от самото начало се планираше Ленин да е в експозицията, която искахме да подготвим, тъй като това е необичайна статуя, дори само заради размера й", обясни за АФП Андреа Тайсен, уредник в цитаделата Шпандау, в западната част на Берлин, където ще се намира откриващата се през септември изложба.

Целият монумент от украински розов гранит, изработен от председателя на Художествената академия на СССР Николай Томски и представляващ Ленин, изправен на фона на червено знаме, беше висок 19 м.

Впоследствие статуята придоби символичен характер, тъй като съдбата му след рухването на Берлинската стена беше "в центъра на граждански протести и на дебати в парламента на Берлин", обясни Тайсен.

Изоставена в една гора

Открит тържествено в присъствието на няколко десетки хиляди души на 19 април 1970 г., три дни преди 100-годишнината от рождението на Ленин, паметникът остана 31 години на площад, носещ името на революционера.

Това продължи, докато през есента на 1991 г. с гласуването в районен общински съвет, утвърдено от първия кмет на обединен Берлин Еберхард Дипген, беше наредено демонтирането му.

Тогава обаче не беше решено той да бъде унищожен и монументът от 120 отделни части загадъчно намери убежище в защитен горист район в югоизточния край на града.

Днес никой вече не знае чие е било решението паметникът да бъде захвърлен там. "По онова време, честно казано, не са се занимавали много с това, просто имаше други проблеми за решаване", казва Петра Роланд, която отговаря за връзките с обществеността на Берлин по въпроса.

Както и останалите части, главата била закопана, а поради липсата на първоначално принципно споразумение с организаторите на изложбата това положение се запазило. През август 2014 г. Сенатът на Берлин заяви, че вече не знае точно къде се намира главата и отбелязва освен това, че изкопаването й би било твърде скъпо.

"Тогава се свързах с в. "Берлинер цайтунг" и казах, че знам къде е главата", смее се Рик Миник, американски документалист, живеещ в Берлин, който в началото на 90-те години заедно със свой германски приятел разкопал главата с лопата и заснел сцената. Тя може да се види и днес в YouTube.

"Миналото лято някой реши, че главата няма да бъде изкопана и тогава острата реакция на печата оказа масиран натиск върху местното управление, за да го накара да изпълни даденото обещание", казва Миник.

Ливаден гущер

Берлинските градски власти признават с недомлъвки за протакането. "Мисля, че отговорът на въпроса дали темата е политически деликатна, е "да"", казва Петра Роланд. "Изминаха 25 години от падането на Стената и ние естествено си помислихме: Разумно ли е да разхождаме Ленин през града и да го излагаме в музей?"

Сериозният подход на организаторите на изложбата накрая убедил градската управа.
Завръщането на Ленин обаче се сблъскало с друго, неочаквано препятствие. През януари представителка на Зелените в градския съвет предупреди, че гористата долчинка, където се намирали останките от статуята, се е превърнала с времето в местообитание на ливадния гущер, който е застрашен вид. Това веднага мобилизира природозащитните организации, които в Германия са много влиятелни, и доведе до ново забавяне.

В крайна сметка се стигна до споразумение: от март, когато животинчето се събужда от зимен сън, до края на август биолог, упълномощен от градските власти, ще извърши грижливото им преместване.

После главата ще бъде изровена от земята и ще намери мястото си в експозицията в настоящия си вид.

"Показваме паметниците във вида, в който са били намерени", обяснява Тайсен. "Колкото до Ленин, целта не е да го представим като героична фигура. Смятаме да го покажем легнал, както беше в земята", казва тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо вашия социализъм не е като скандинавския ,защо вашия преследваше и мразеше различните ,защо репресираше и убиваше ,защо вашия унищожи душата на човека и го превърна жалък доносник и крадлива животно . Защо вашия а не техния. С. О . Ц . И . А . Л. И . З . А . Ъ . М .............. З . А . Щ . О????????'''''
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наистина искаш да му се поклониш марш в кремъл мавзолея му е там . Но побързай ,защото така както реката намира пътя си към океана така и свободата и демокрацията рано или късно ще стигне до сърцата и душата на руснаците ,по един или друг начин . Защото това там сега си е един чисто милиционерески и комунистилесно режим ,който е по зъл и човекомразешт и от предишния
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешоСоциализъм има в Скандинавия !!!
90
7
 
3
 
! Отговори
ivan преди 8 години
VELIK CHOVEK!POKLON!
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята на германците е добра ,разбирасе че тези паметници на комунизма трябва да бъдат запазени в специални музеи . Там им е мястото не на площадите ,не като у нас . Защото човечеството никога не бива да забравя бедите и ужаса който нанесе този смазващ всичко човешко режим . Въпросът е кога това ще се случи ив родината ни
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"край някогашния булевард "Карл Маркс" в Източен Берлин" - Защо "някогашния"? Булевардът И ДНЕС се казва така, там хората не се влияят от разни новоизлюпени "експерти" по история.
87
9
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Няма сбогом! Социализма ще се завърне с пълна сила и ще завладее цяла Европа. Просто по-добра система не е измислена
86
3
 
9
 
! Отговори
логично преди 8 години
Ленин взе властта в Русия единствено с помоща на немските пари. Целта беше да съсипе Русия и да я изкара от войната. И целта беше постигната. Напълно нормално е немците да му вдигат паметник. Без техните пари той щеше да си умре в емиграция, а болшевиките щяха да си останат маргинална група.
85
5
 
12
 
! Отговори
638 неуспешни опита преди 8 години
До ВасилевЦру е най-голямата терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата на Цру да убие Фидел Кастро! С такава бройка не могат да се похвалят Ал-Кайда, ИД, талибаните, ДС и Педро Пороченко, взети заедно!
84
5
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Правилно му връщат паметника ,защото Ленин е най-скъпия немски шпионин през първата св.война ,който вади Русия от войната с Германия . Получил е 44 милиона райхсмарки за това. Трябва да пишат отдолу че е техен герой разузнавач. Тъпите руснаци още си го вържат в мавзолей и му се кланят.
83
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Произведенията на Ленин са издадени на 134 езика в света. По данни на ЮНЕСКО, произведенията на Ленин заемат първо място в света сред преводната литература на всички други автори.Затова паметниците на Ленин докарват шорошоидите до исдтерични кризи. Вижте ги в сайта...
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един метод на буржоазната преса винаги и във всички страни се оказва най-приложим и "безспорно" верен. Лъжете, вдигайте шум, крещете, повторете лъжата - нещо все ще остане" - "Съюз на лъжата" (13 (26) април 1917).
81
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците се ориентират правилно...След Ленин, демократите да чакат бай Сталин - с голямата тояга.
80
5
 
7
 
! Отговори
до 195 преди 8 години
Не го правят американците директно, само ползваме челният им опит. Все пак тези неща не са измислени от нас. А който не знае как, американските филми го ограмотяват. Там стъпка по стъпка учат как да ограбиш банка или как да убиеш без да те хванат. И пр. уроци от свободния свят.
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми-5 прикривало случаи на педофилия сред британския елит ! Върховенство на закона в действие !
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да , от статията се разбира , че паметника на Ленин ще бъде в легнало положение , върнат в Берлин.Историци смятат , че паметника на Ленин е част от историятс на източен Берлин и на Германия !Но ще бъде положен така както е намерен сега в гората ( значи не е бил унищожен ).
77
6
 
9
 
! Отговори
глас от народа преди 8 години
Спомням си социализма. Най-хубавото беше че бяхме млади. А сега когато нещата се оправят и виждаме ден след ден как се изправя държавата на крака, като погледнем в огледалото виждаме че нашето време е отминало . . .
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев...За това което си написъл са виновни нашите политици--а те както знаем са на каишка в американското посолство--или и това ще отречеш???Така че въпросите си-ги задай направо на американският посланник-любимеца ви....
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев..Да ....само че само за народа--а богатите и властимащите--независимо в коя държава са,дори и в САЩ са недосегаеми--точно за това хората все повече се отвращават от така наложената ни демокрация--примери милиони...
74
4
 
8
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
За коя демокрация говориш, за нашата, за американската, къде е тая фантасмагория?! Върховенството на закона е само на думи за богатите и реалност за бедните.