Руснаците си искат държавна цензура в интернет

Едва 11% са против намесата на властите
138
Руснаците си искат държавна цензура в интернет
Снимка: Reuters, архив

Едва 11 на сто от хората в Русия са против всякаква правителствена цензура върху интернет. Половината население - 49 процента, подкрепя въвеждането на цензура в мрежата, обобщава "Росийская газета" данни от съвместен анализ на руския център ВЦИОМ и Центъра за изследване на глобалните комуникации в Аненбергското училище по комуникации към университета на щат Пенсилвания.

Според 40 на сто от анкетираните в Русия трябва да се цензурира само определено съдържание. 59 процента настояват руските власти да цензурират или блокират порносайтове, които залагат на хомосексуализма, а 46 на сто отправят призив да се контролират групите в социалните мрежи, съдържащи данни за антиправителствени протести, дава пример московският официоз.

Новинарските сайтове са най-значим източник на информация едва за 10 на сто от анкетираните в Русия. Шейсет процента поставят на първо място централната телевизия, 6 на сто - радиата, 5 на сто - вестниците, останалите - традиционните регионални медии. Основната маса интернет потребители в Русия нямат готовност да бранят свободата в руския сектор на мрежата, пише "Комерсант".

Само 9 процента от потребителите допускат възможността да се обявят офлайн в защита на свободата в мрежата. 40 на сто от тях биха го сторили при пълна забрана върху интернет в страната.

Сред запитаните 42 на сто вярват, че другите държави използват мрежата във вреда на Русия, а 81 не одобряват разпространението на призиви за протести срещу държавното ръководство, отбелязва вестникът.

"Представители на гражданското общество често смятат общественото мнение за фактор, възпиращ авторитарното поведение. Но както сочи анализът, всъщност може да е точно обратното", коментира Мънро Прайс, директор на Центъра за изследване на глобалните комуникации.

"Обществото може да не цени своите права в информационната сфера" - ако "има силни забранителни нагласи и в обществото, и в правителството, ще е трудно да се постигнат позитивни промени - особено да се внесат отвън", заявява социологът от САЩ.

"Изключването на интернет ще предизвика масови безредици и демонстрации в Русия. Защото повечето хора няма да има къде да си отприщват негативните емоции", предупреждава участник в онлайн допитване на "Комсомолская правда".

"Всичко забранено не бива да се появява и за това трябва да има наказания. Инак децата ви ще забравят думите Родина и Патриотизъм, или ще са като Кончита от Гейропата, или ще се втурнат в "Ислямска държава", или постоянно ще скачат като някои в Украйна", твърди обаче друг читател.

"В Русия да не би да са направили нормален интернет? Кога това?" - чуди се трети.

"Напред към миналото!", коментира още един участник данните на руските социолози.

"Както винаги, мнението на ВЦИОМ си остава мнение на ВЦИОМ - далечно от мнението на народа, но близко до очакванията на властта", изтъква следващият.

"Повечето - цели 73 на сто, смятат, че в мрежата не бива да се качва негативна информация за държавни служители. Аха-а, тогава всичко ми е ясно", заявява читател на "Комсомолская правда".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Русияинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 65 руснаците са КРЕПОСТНИ ДО 1906 продавалисаги със земята дугарю
43
4
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
82 " Свободaтa" зa крепостния е ...крепостничеството, дa ви е честито и дaно никогa не излезете от феодaлизмa))))))
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 82Исторически погледнато руските мужици винаги са били роби на други народи.
41
2
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Руснаците ,добре,разбирам ги,но ние защо?
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завършени роби. Сами си искат цензурата и липсата на информация
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 69 а Рюрук да не би да не е Викинг вранги както им казват ромейте и да племето рус са ЩВЕДИ покорили месните славяни вени и тем подобни индианци
38
6
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
77 Еднa крепостнa рaшисткa е много грозно дa се изкaзвa зa Бългaрския нaрод, ние сме от 3000 години в Европa, a вие москaлите кaкви сте- тaтaри, суки или нещо друго aзиaтско? )))
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
или поне олигарсите ще кажат това на руснака му е писнало от цензура дори на путинстите. КГБ си кара по своему без да ги пита
36
4
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
69 A от къде се е пръкнaл руснaкa, зa дa " основе" русиятa, явно произлизa от племенaтa ***...(и) :))))), зa Стокхолм ясно
35
4
 
3
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
До Анонимен.ТИ ПРИЯТЕЛ МАИЧЕ СИ МНОГО ВИСОКОМЕРЕН.АЗ НЕМАМ ТАКИВА БОЛГАРИ ДРУЗЯ.МНОГО ОБИЧАМ ВАШТА БОЛГАРИЯ.БОЛГАРИТЕ СА МНОГО ВЕЖЛИВ И ТРУДОЛЮБИВ НАРОД.А ТИ ОТКЪДЕ СЕ ИЗЛЮПИ ДА НЕ ГАГАУЗИН
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"руснаците създали Русия"буахахахахаааахаха
33
4
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
"...О, колко ви, братя, жалея!О, как би желал, братя клети,свобода и вам и за неякат нас да живейте и ***!"Иван ВазовРуснаците са много, много далече от общочовешкото разбирането за свобода, а демокрация не са и помирисвали.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПо- свободни от руснаците няма:)Все пак са били единствения народ в Европа влязал в 20'ти век с крепосно селячество.
31
3
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
А моята социологическа агенция показва точно обратното - 90% от руснаците са против цензурата. Така чи на кой ще вярвате сега? На путиновата агенция ли? Която ясно , че такива данни ще показва или на реалността и истинските данни?
30
6
 
13
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
57 Московия нaистинa не е създaденa от викингите ( вaрягите) и Киевскa Рус не е русия, чесно кaзaно и понятие нямaм зaщо москaлия носи името Русия, то е НОРМAНСКО по произход! Рус е име нa нормaнско племе...тa " името Русия" е нещо кaто рускaтa идиотия зa " третия Рим" битувaщ сaмо в глaви...
29
7
 
5
 
! Отговори
да преди 8 години
Всякакви профани се упражняват на тема Русия и руснаци. Само, че Русия я има , а България загива точно заради подобни ментори.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рожденний ползать, летать не может!
27
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия (преди да се казва така) едно време руските крепостни селяни (друго не е имало) понеже били неспособни да се пазят от набезите на враговете, повикали викингите да ги пазят. Те варягите отишли и създали държава. После дошли и Българите, а руските мужици продължавали да копат земята и да служат на господарите. Добре, че сме им дали писменост поне да разберат какво пише на етикетите на водката. България когато е била държава руснаците все още са гледали страхливо през полуземлянката.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми след стотина години социализЪм и Йосиф ще си го поискат
25
2
 
0
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
49 е нa Брaнник