Руснаците си искат държавна цензура в интернет

Едва 11% са против намесата на властите
138
Руснаците си искат държавна цензура в интернет
Снимка: Reuters, архив

Едва 11 на сто от хората в Русия са против всякаква правителствена цензура върху интернет. Половината население - 49 процента, подкрепя въвеждането на цензура в мрежата, обобщава "Росийская газета" данни от съвместен анализ на руския център ВЦИОМ и Центъра за изследване на глобалните комуникации в Аненбергското училище по комуникации към университета на щат Пенсилвания.

Според 40 на сто от анкетираните в Русия трябва да се цензурира само определено съдържание. 59 процента настояват руските власти да цензурират или блокират порносайтове, които залагат на хомосексуализма, а 46 на сто отправят призив да се контролират групите в социалните мрежи, съдържащи данни за антиправителствени протести, дава пример московският официоз.

Новинарските сайтове са най-значим източник на информация едва за 10 на сто от анкетираните в Русия. Шейсет процента поставят на първо място централната телевизия, 6 на сто - радиата, 5 на сто - вестниците, останалите - традиционните регионални медии. Основната маса интернет потребители в Русия нямат готовност да бранят свободата в руския сектор на мрежата, пише "Комерсант".

Само 9 процента от потребителите допускат възможността да се обявят офлайн в защита на свободата в мрежата. 40 на сто от тях биха го сторили при пълна забрана върху интернет в страната.

Сред запитаните 42 на сто вярват, че другите държави използват мрежата във вреда на Русия, а 81 не одобряват разпространението на призиви за протести срещу държавното ръководство, отбелязва вестникът.

"Представители на гражданското общество често смятат общественото мнение за фактор, възпиращ авторитарното поведение. Но както сочи анализът, всъщност може да е точно обратното", коментира Мънро Прайс, директор на Центъра за изследване на глобалните комуникации.

"Обществото може да не цени своите права в информационната сфера" - ако "има силни забранителни нагласи и в обществото, и в правителството, ще е трудно да се постигнат позитивни промени - особено да се внесат отвън", заявява социологът от САЩ.

"Изключването на интернет ще предизвика масови безредици и демонстрации в Русия. Защото повечето хора няма да има къде да си отприщват негативните емоции", предупреждава участник в онлайн допитване на "Комсомолская правда".

"Всичко забранено не бива да се появява и за това трябва да има наказания. Инак децата ви ще забравят думите Родина и Патриотизъм, или ще са като Кончита от Гейропата, или ще се втурнат в "Ислямска държава", или постоянно ще скачат като някои в Украйна", твърди обаче друг читател.

"В Русия да не би да са направили нормален интернет? Кога това?" - чуди се трети.

"Напред към миналото!", коментира още един участник данните на руските социолози.

"Както винаги, мнението на ВЦИОМ си остава мнение на ВЦИОМ - далечно от мнението на народа, но близко до очакванията на властта", изтъква следващият.

"Повечето - цели 73 на сто, смятат, че в мрежата не бива да се качва негативна информация за държавни служители. Аха-а, тогава всичко ми е ясно", заявява читател на "Комсомолская правда".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: русияинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
46 Дa де и aз товa кaзвaм.." роби"- склaви, товa не е етнос, другaтa думa ( достa по- късно взетa нa въоръжение от рускaтa " историогрaфия"- СЛОВО= нa слaвянин пък е езиковa нормa и пaк НЕ Е етноним...Тaкa че кои сa " слaвяните" в Европa?
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците за пореден път доказват, че си заслужават бедите. Жалко за по-разумната част от руския народ, която юго отнася покрай другите.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РОСИВърни се обратно в сибирския гулаг, бля*д миризлив
21
3
 
0
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
38 гермaнските племенa сa описaни от римските историци- фaкт, обaче лaт. думa склaви- роби не може дa се считa зa етноним, колкото до " културното нaследство" от т. нaр. " слaвяни" то може дa е всякaкво, зaщото нямa приемственост и СAМОБИТНОСТ, която дa го определи кaто " слaвянско"
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простият руски народ е свикнал все някакъв вид масов убиец/дикатор/психопат да им командва парадата и да им нарежда какво да прави. Народ без мозък. Смешни овце на властта.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен. А КОИ И ОТКЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БГ ОТ ТУРСКО
18
7
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 8 години
Кви ,,РУСНАЦИ'' ?От космоса ли са дошли ?Единствените ,,РУСНАЦИ'' са в кремъл,всичко останало са БЪЛГАРИ.!!!
17
8
 
5
 
! Отговори
сова преди 8 години
Кому му пука какво мислите и драскате вие, крепостни били изостанали били, нали руснаците си харесват това което става в Русия. Руснаците са велик народ.
16
9
 
7
 
! Отговори
V преди 8 години
И у нас трябва цензура, че от фонда америка за българия много парички раздават за поръчклва пропаганда
15
1
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
до 30 Зaщото НЕ ОСЪЩЕСТВИХМЕ ДЕКОМУНИЗAЦИЯ ПРЕЗ 90- те г.
14
6
 
6
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
До Анонимен.АЗ ТОВА МОГА НА БЪЛГАРСКИ АЗ СЪМ РУСКИ ГРАЖДАНИН-РУСНАЧЕ СЪМ МАЙНА.А НЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОДАХНИК.ПОНЯЛ ДУРАК
13
8
 
10
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ами, Русия просто си е СЪВЕТСКА ДЪРЖАВА. Начело с офицер от КГБ. Какво повече да кажем. Освен, че и България е подобна.
12
4
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
22 Принципно съм съглaсен с тебе, обaче много ще е интересно aко можеш дa дaдеш определение кaкво е " слaвянин" и от къде се е пръкнaл? Зaщото приятел в нито един средновековен документ не се споменaвa дори зa " слaвянски етнос"??? Нямa слaвянски нaроди, езикa не определя етносa, инaк 2/3 от светa щяхa дa сa aнгличaни!
11
6
 
8
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
АБЕ РУСНАКА Е САНКЦИОНИРАН. ПАК МОРОТО В БГ ГЪМЖИ ОТ РУСНАЦИ.В СЪБОТА ИЗПРАЩАМ ЖЕНА СИ ОТ ДОМЕДЕДОВО МОСКВА ЗА САРАФОВО БУРГАС.МНОГО ЛЕТУВАЩИ ЗА БУРГАС ВАРНА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ..ЗАМИНАВТ.А ВИЕ СЕ ДЕРЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ КАКВИ ЩУРОТИИ ДА ПИШИТЕ ПРОТИВ РУСИЯ
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стокхолмски синдром! Векове наред са ги мачкали, като се почне от Петър и се стигне до *** и те горките просто не знаят какво да я правят тая свобода и предпочитат някой отгоре да им казва какво да правят. Много тъжно, но за толкова много поколения, те просто генетически вече са роби.
9
7
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
14 Русия не е създaденa от скaндинaвци, a Укрaйнa. Киевскa Рус е вaряжкa държaвa, тогaвaшнa Московия НЕ Е! Не бъркaйте фaктите, зaщото истинaтa отивa нa кино!
8
11
 
7
 
! Отговори
До 1 Анонимен преди 8 години
"Руснаците или са *** или това са нагласени проучвания."____________________И двете!
7
17
 
12
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
РУСКИЯТ НАРОД СА МНОГО ПОКУЛТУРНИ И ВЪСПИТАНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ ВСЕКИ ВТОРИ ГРАЖДАНИН Е С ВИСШЕОБАЗУВАНИЕ.ПРАВИЛНО ПОСТЪПВАТ ЧЕ БЛОКИРАТ ПОРНО САЙТОВЕ.ДЕЦАТА ДА НЕ СЕИВЪСПИТАВАТ ПОТОЗИ НАЧИН.НЕ КАТО ГЕРМАНИЯ В У-ЩЕ ИМАТ ЧАСОВЕ ЗА СЕКС И ЕДНОПОЛОВ БРАК.ДВЕ БАЩИ И ДВЕ МАЙКИ.БЪЛГАОРИТЕ В КУЛТУРАТА СА МНОГО.МНОГО НАЗАД.РУСНАЦИТЕ ОБИЧАТ РУСИЯ И ПРЕЗИДЕНТА СИ.В БГ КОЙ ОБИЧА ПРЕЗИДЕНТА ВСЕКИ ВТОРИ БЪЛГАРИН ПРЕЗИРА ПРЕЗИДЕНТА .БАЙ ГАНЬБ Е ВИНАГИ Е БИЛ *** И *** ТАМ ОТКЪДЕТО ЯД.И ТАМ *Е ДАНО ДА ПРЕЗРЕЕТЕ
6
14
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
чaст от руския елит през 90- те г. нaсилствено дa вкaрa демокрaциятa в крепостните мозъци беше едновременно гротесно и смехотворно. русия кретa в крепостничество ( без знaчение от моментното му нaименувaние- цaризъм, болшевизъм, комунизъм, социaлизъм, перестройкa и т.н) от векове и тaкa ще е до сaмия крaй нa товa природно недурaзумение нaречено незнaйно зaщо Рaшa
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наистина - напред към миналото