70 години по-късно: Ужасът на Хирошима

Стана ли светът едно по-мирно място след ядрените бомби?
4 авг 2015 19:32,
92
70 години по-късно: Ужасът на Хирошима
Снимка: Reuters, архив

Втората световна война оставя следата си като най-смъртоносните 6 години в човешката история. В този извратен карнавал на смърт и унищожение две различни събития се открояват с гротеската си. Едното е Холокоста, първият ''индустриализиран'' геноцид. Второто е Хирошима – първата атака с атомна бомба, случила се преди 70 години. 

Несъмнено жестокостта на Холокоста е несравнима. Но облакът с формата на гъба от Хирошима остава ясен символ на възможността за секунди да се заличи един град от лицето на земята. И сякаш не е достатъчно - няколко дни по-късно е повторен ужасът и в Нагазаки. 

Този нечовешки кошмар не доведе обаче до забраната на ядрените оръжия. Дори след споразумението за неразпространение на ядрени оръжия, Израел, Пакистан, Индия и вероятно Северна Корея успяха да се сдобият с атомни бомби.

70 години по-късно "Гардиън" се срещна със 76-годишната Юкико Накабуши, една от оцелелите от бомбата, известна като ''хибакуша''. В нейните спомени е ярко запечатан образът на ужаса. 

За оцелелите като нея идният петък ще съживи истинска палитра от болезнени спомени – от ужасните рани, на които е станала свидетел, до ужаса да види смъртта на майка си. Но същевременно ѝ дава още повече сили да се бори още по-яростно срещу ядреното въоръжение. 

Днес Накабуши си спомня поредицата от събития, които я спасяват. Това, че в момента на атаката е била в детската градина и е била предпазена от радиацията, после успяла да напусне сградата точно преди да се срути, макар и само на миля от мястото на удара. 

Тя разказва, че следващото нещо, което успяла да си припомни, е как стои до останките на своя дом, виждайки как дядо ѝ помага на нейната баба да се спаси от руините. Майка ѝ обаче не е имала този късмет. Била е твърде близо до експлозията и веднага е била изложена на радиацията. 

Въпреки това 6-годишната тогава Юкико се отправя с остатъка от семейството си към предградията на града, сблъсквайки се с разрушени къщи и пострадали хора, покрити с пепел, с изгаряния. ''Сякаш виждахме армия от духове'', споделя тя. 

В края на краищата те намират подслон. ''Миришеше ужасно, ранени хора питаха за вода. Но ни бяха казали да не им даваме, защото те биха умрели след първата глътка, което беше и самата истина'', продължава зловещия си разказ Накабуши.

"Постепенно стоновете заглъхваха и хората един по един умираха. Моята майка умря до мен, без да го забележа, на 8 август. Тя си отиде на 31, без да види баща ми или брат ми". 

Веднага след бомбените атаки в Япония е витаело мнението, че въпреки това ситуацията е по-добра от война.

''Да ядем и да живеем беше мисията ни - ден за ден. Въпреки бедствието, сигурна съм, че не бях единствената, която си мислеше: "По-добре е от войната!". 

За 76-годишната днес жена събитията след 6 август 1945 г. белязват живота ѝ, както и на хиляди като нея. Тя се вижда като една от щастливките – след като се завръща в Хирошима и живее с  баща си и доведената си майка, на 25 години се омъжва и се мести в Осака. Ражда 3 деца, всичките вече над 40. За много други обаче борбата за живот продължава дълго след бомбардировките, войната за тях никога не приключва. 

Години след това жертвите се сблъскват с дискриминация в обществото. Работодатели отказвали работа на ''хибакуша'', много жени са били изоставяни, защото партньорите им са се страхували, че те няма да могат да родят здрави деца.

"Всички от поколението на родителите ми ни повтаряха да не казваме, че сме хибакуша, защото може да повлияе на възможността ни да се омъжим", казва Накабуши.

''Не искам да си го спомням отново. Никой в света не бива да преживее нещо такова. На всички ни е ясно, че атомните бомби са най-голямото зло. Войната взима невинни жертви навсякъде. Да живеем в мир е най-щастливото и ценно нещо за човечеството", завърша разказа си Накабуши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
9
 
! Отговори
да преди 8 години
Русия не е свалила самолета. Това го признават вече американски и др. специалисти. А не иска трибунал по други причини. Ами прочети малко и ще научиш причините.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една година след това "добричките" американски чичковци доктори отиват да ги лекуват. Като стриктно си водят бележки за пораженията от ядрените бомби.
60
6
 
3
 
! Отговори
simo преди 8 години
Pearl Harbor
59
4
 
9
 
! Отговори
men преди 8 години
да бяха само атомните бомби, за престъпленията срещу човечеството като огнените адове над дрезден, хамбург, токио и други градове където са ийгоряли стотици хиляди жени и деца некой нема ли да напише, или за избиването и ийселването на милиони германци след края на войната. от англичаните, американците и поляците по големи *** нема на света. дори *** от идил не могат да им стъпят на малкия пръст. за тях естествено нйрнбергски процес нема...
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да се наложат самкци на америка за атомните бомби и да плащат репарации всяка година, както плащат германците и до днес за лагерите.
57
3
 
19
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Моята гледна точка.....да умреш в този ядрен ад, да изгориш, да ти изпадне косата, да повръщаш кръв и да си белязан за цял живот- това мога да разбера и дори да приема. Но никога не бих се примирил с чувството на вина ако бях от тези, които са направили тази бомба, взели решение за пускане и натиснали копчето за да убият толкова хора.Аз не бих могъл да живея с тази вина. Не! А те се смеят по телевизията....Това хора ли са?
56
6
 
25
 
! Отговори
да преди 8 години
Най-отвратителната, нагла и безчовечна политика се води от Правителствата на САЩ. Япония трябвя да иска компенсация за невинните загинали мъченици. САЩ да спрат да се месят в чуждите държави, държава от емигранти без морал, без ценности, без история, без култура. За тях парите, парите и пак парите. Да им приседнат.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Грешката на човека е, че твори бъдещето си от гледна точка на миналото си..."Прочетох всичките Ви коментари и бих искал любезно да Ви запитам, да ли скоро сте посещавали ПСИХИАТЪР. Ако не сте, то горещо Ви го препоръчвам.
54
6
 
32
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Прочетох статията три пъти и стигнах до извода, че атомните бомби са се материализирали от паралелна Вселена и са преминали в нашето измерение през портал в съзвездието Алфа Кентавър. А, сетих се - Путин е бил! Нали? Бахму, три педи статия и никъде я няма думичката "сащ"???
53
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
Всеки иска да живее в мир и разбирателство, обаче когато някои наглеци ти дойдат в държавата и започнат да ти източват ресурсите и да ти поставят живота и развитието в граници с една единствена цел да те ограбят вече е войната е въпрос на чест. Точно в такива моменти се раждат фрази като "Свобода или Смърт!"
52
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще ти обясня марсианецо.При Холокоста един хазарски копилдак на Ротшилд изби цял един народ на евреите сеферади за да го замени с едни по други хора, наричащи се днес евреи. За Япония, какво да ти пиша, абе зли гадини. Избили са с удоволствие над 20 милиона китайци. Военните им са яли пленниците си, буквално като животни, днес един, утре друг и т.н. и не, че не са имали какво да ядат като в Сталинград примерно. Пред "медицинските" им опити извършвани над живи китайци без каквато и да е упойка и страховитият Менгеле би изглеждал като някакво малко дете. Американците бяха милостиви към тази
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 58Зелената кратуна си е зелена кратуна! Каквото и да и обясняваш тя няма да го разбере, точно защото е зелена! Тя си мисли,че морето е до колене и всичко което хвърчи се яде.
50
4
 
20
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Американците хвърлиха двете ядрени бомби на Хирошима и Нагазаки!Но само там ли?Помислете малко: защо от летището на Багдад беше премахнат двуметров слой земя, а републиканската гвардия на Саддам, която го защитаваше ни се чу, нисе видя!Ами двете кули в Ню Йорк защо паднаха толкова "правилно"?група кан Телериг
49
2
 
2
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Г-н ВасилевОтговарям - ОКУПАЦИЯ! Гарнирана със стогодишен договор! Освен това чрез американските войски в Германия и сегашните военни действия в Украйна е разделена на двеЕвразия!група кан Телериг
48
5
 
20
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Милошевич го съдеха за военни престъпления, защото армията му избивала цивилни.Обаче тия са победители, тях никой не ги съди.Поклон пред жертвите на най-големия терористичен акт в историята на земята.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте,Аз съм марсианец, не съм запознат с историята за Земята, но съм объркан, не пишете цялата информация. Нали тук е демокрация и свобода на словото, имате президент с татуировка "Върховенството на закона". Прочетох два пъти статията, но не разбрах КОЙ, е главния "добър" герой, който е прескочил опитите с мишки!Сигурно някой ден и моето малко марсианче, няма да разбере дори, че са правени военни експерименти с цели населени градове!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е виновен - Путин пуснал бомбите над Хирошима и Нагасаки!
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да, наложени са ви, и вие всички колективно се съгласявате на това, което ви налагат, спокойно може да не се съгласите"...Не може. Дори гърците и Ципрас не посмяха да не се съгласят. Ние сме индианци - продадохме се само за лъскави западни стъкълца. Нещо би могло да се промени само от отговорно правителство със силна подкрепа - над 80% както е Русия, но винаги ще спускат Бареци, Реформатори, Сидеровци, Валерисимеоновци и народа винаги ще е разединен. Надежда всяка тука оставете.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, не ги слушайте, доверете се на елита и правителствата, и продължете по старият начин като до сега със сегашната системата и начина ви на функциониране, която ви налагат отвън, да видите какво ще стане ;)
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 46Какво има да слушам едни зелени кратуни?