Полетите Атина-София са засегнати от стачка

Авиодиспечерите искат нова система за контрол на въздушното движение
5 авг 2015 12:43, Бойчо Попов
2
Полетите Атина-София са засегнати от стачка
Снимка: архив Ройтерс

Стачката на гръцките авиодиспечери в сряда ще наруши и полетите от България за южната ни съседка.

Полетът Атина-София-Атина ще се изпълни днес с два часа закъснение заради стачка на авиодиспечерите в Гърция, съобщи пресцентърът на летището в София. Полет A3858 ще кацне от Атина в 19:25 часа, а полет A3859 ще излети за Атина в 19:55 часа, поясняват от аеропорта.

За момента няма промени при полета, който излита от Атина в 10:20 часа.

Гръцките авиодиспечери заплашват ваканционните полети заради четиричасовата им стачка в сряда от 14:00 до 18:00 часа местно време. Разширяване на протеста е планирано за петък, 14 август, и събота, 15 август, когато е по-вероятно да бъдат засегнати чартърни полети на големите туроператори.

EasyJet вече предупреди, че може да отмени някои полети до Гърция. Повече подробности ще бъдат обявени по-късно.

Планираните стачки са част от протеста на служителите, които настояват за нова, подобрена система за контрол на въздушното движение, както и за назначаване на допълнителен персонал.

В началото на седмицата Гърция беше обхваната от стачки на железничари и лекари. Движението на влакове в страната беше спряно в понеделник за около пет часа заради стачка на профсъюза на железничарите, които настояват техни уволнени колеги да бъдат върнати на работа, а националната железопътна компания TrainOSE да остане държавна собственост.

Междувременно лекарите в Гърция, които работят с Националната организация за осигуряване на здравни грижи (EOPYY), започнаха частични протестни действия в понеделник заради неразплатени задължения към тях.

Протестите се случват на фона на напредъка в преговорите между гръцкото правителство и неговите кредитори, които във вторник заявиха, че са "оптимисти" за това, че сделката за новата спасителна програма може да бъде постигната в рамките на няколко дни. Промяната в тона между преговарящите бележи повратна точка в преговорите за дълговия проблем на Гърция, които преди това бяха изпълнени с неотстъпчивост от страна на правителството в Атина, коментира Ройтерс.

Повече за Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: стачка в ГърцияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари