Колко плаща Франция за провала с "Мистрал"-ите

В очакване на нов собственик Париж ще харчи за поддръжката им
Обновена: 8 авг 2015 09:26 | 7 авг 2015 18:20, Елка Василева
461
Колко плаща Франция за провала с "Мистрал"-ите
Снимка: Reuters

Темата за анулирането на продажбата на Русия на двата френски военни кораба "Мистрал" е водеща за френския в. "Фигаро".

Според източници на изданието Франция е приела да възстанови почти един милиард евро на Русия заради анулирането на сделката. Сумата е компромис между искането на Русия за възстановяване на 1,2 милиарда евро и предложението на Франция да плати 800 милиона.

Договорът за двата многоцелеви и свръхмодерни хеликоптероносача "Мистрал", наречени "Севастопол" и "Владивосток", беше подписан през 2011 г. Той бе разтрогнат, след като Русия анексира Крим миналата година и това влоши отношенията между Русия и ЕС.

Още по темата

Сумата от близо 1 милиард евро, която Франция ще върне на Русия, ще погаси изплатените досега за двата кораба руски пари, като и разходите, направени от Москва, за обучаване на руски моряци да работят на хеликоптероносачите. Моряците преминаха през такова обучение през пролетта във френския пристанищен град Сен Назар, където се намират двата кораба.

След като върне парите на Русия, Франция обаче ще продължи да "плаща" за "Мистралите", допълва френско издание. Двата кораба стават пълна собственост на държавата, но тя едва ли ще ги задържи. Те биха й били полезни, но Франция няма пари да набере екипаж и да ги поддържа. Според американски експерти търсенето на кораби от типа "Мистрал" може да се увеличи в идните 10 години. Но само пет-шест страни, сред които Канада, Индия или Бразилия, ще имат средствата да си купят подобни кораби и да ги поддържат.

В очакване на нов собственик Франция трябва да плаща по 1 милиона евро за поддръжката на двата кораба. Ако стоят неподвижни дълго време, сумата може да нарасне до 5 милиона евро, защото ще се наложи подмяна на част от бордовите им системи, пояснява Ерве Гийу, шеф на компанията Де Се Ен Ес, която построи двата "Мистрала".

Франция ще трябва и да заличи всичко, което свързва корабите с Русия, а именно всички надписи, цялата документация, написана на руски. Специфичното оборудване, поискано от руската флота, също ще бъде демонтирано. Това "дерусифициране" на корабите ще струва, според различни оценки, между няколко десетки и няколкостотин милиона евро на Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още по темата: ФранциямистралРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
44
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Щом и Франция стана...жертва на руското ембарго,наложено от САЩ,какво остава за...нас.Все пак,ако Саркози беше президент(а не този...широк социалист),щеше да покаже...среден пръст на Обама и да завърши сделката.
1
3
 
38
 
! Отговори
SD преди 8 години
Да ги купи Хленчев !Пардон -Ненчев .Нали европейска солидарност и тем подобни.