Гърция обсъжда трети кредитен пакет от ЕС

Атина бърза, за да получи първия транш до 20 август
9 авг 2015 14:31, Надежда Бочева
6
Гърция обсъжда трети кредитен пакет от ЕС
Снимка: Reuters

Гръцки правителствени представители са обсъждали проектоспоразумение за трети пакет помощ за Гърция на базата на разговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Това подхранва надеждите, че споразумението може да бъда постигнато през следващите няколко дни, предаде Ройтерс, като се позова на източник от гръцкото правителство.

Атина бърза да завърши споразумението за нова програма за помощ от около 86 милиарда евро до вторник, за да получи първия транш до 20 август, когато трябва да извърши плащане по дълга си към Европейската централна банка, информира БТА.

Представители на кредиторите се срещнаха вчера с гръцките министри на финансите и икономиката, ден след видеоконферентния разговор на заместник-финансовите министри от ЕС, в които отбелязаха напредък в преговорите.

По-рано днес стана ясно, че Финландия може да остане извън третия спасителен план за Гърция. Това бе заявено от евроскептичния министър на външните работи на страната Тимо Сойни, цитиран от Ройтерс. В кулоарите на конгрес на своята партия "Финландците", която е критична към ЕС, Сойни каза: "Разбира се, възможно е ние да останем извън третия спасителен план за Гърция". Той добави, че Финландия наистина е изгубила търпение във връзка с Гърция и че финландското правителство има много твърда политика относно гръцката криза.

Междувременно изтече информация, че кредиторите на Гърция (ЕС, МВФ и ЕЦБ) са постигнали помежду си съгласие относно проект на меморандум за нов спасителен план за Гърция, предаде ДПА, като се позова на запознат източник. Кредиторите се надяват, че ще финализират проекта с Гърция в идните дни, допълва източникът.

Агенцията припомня, че Атина преговаря за ново спасително споразумение, което ще бъде трето за Гърция за пет години. До 20 август Гърция би трябвало да плати 3,2 милиарда евро по дълга си към ЕЦБ.

Когато Гърция и кредиторите постигнат съгласие по новия спасителен план, споразумението ще трябва да бъде подкрепено от министрите на финансите от еврозоната, както и от гръцкия парламент и от парламентите на някои други страни от еврозоната.

В меморандума за разбирателство по този нов спасителен план ще са изброени икономическите реформи, които би трябвало Гърция да приложи в замяна на новата помощ. Меморандумът съдържа 27 страници.

Следващата седмица се очаква гръцкият парламент да приеме нов пакет от реформи, за които настояват кредиторите. Той включва съкращения на разходите за отбраната и на субсидиите за селското стопанство. Гласуването ще е на 14 август.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой колко ДЪЛЖИ (Русия и Полша в дъното) visualcapitalist/ , а най-отгоре познайте !
4
3
 
3
 
! Отговори
Езоп преди 8 години
Влезли в ЕС да крадат от другите. Хайде сега сега отровчетата - на публична продан!
3
2
 
4
 
! Отговори
Loykos преди 8 години
Ako taka barzaha s vrashtaneto,kakto sega s vzemaneto.Garcia nikoga ne smiata da varne i cent ot vzetite krediti.Postavi Evrozonata na kolene.Sledvashtite tri godini pak sitaki i uzaki.Sled tova porednoto nadlagvane.Zivot i zdrava i shte sme svideteli kak garcite mogat na te gledat v ochite i da lazat.Te i drugo ne mogat.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1 Ипотеката оба4е никой не я е ОТМЕНИЛ няма къде да бягат
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GARZIA VZEMA PARI,KOITO NIKOGA NIAMA DA VARNE.