Да приемем споразумението още в четвъртък, призова Ципрас

Моментът е решаващ, убеден е премиерът
11 авг 2015 20:22, Бойчо Попов
11
Да приемем споразумението още в четвъртък, призова Ципрас
Снимка: Reuters, архив

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска от парламента да се събере, за да одобри споразумението с кредиторите на стойност около 85 млрд. евро до четвъртък, предаде Ройтерс.

В писмо, изпратено до председателката на парламента, Ципрас посочва, че иска законопроектът по споразумението, който ще бъде внесен по-късно днес, да бъде раздаден на депутатите, те да го обсъдят в парламентарна комисия в сряда и да бъде гласуван в четвъртък.

Още по темата
Ципрас отбелязва, че моментът е решаващ за страната и изисква незабавно свикване на парламента за пристъпване към одобрение на споразумението. Това ще позволи отпускането на първия транш от помощта, напомня гръцкият премиер.

Гърция иска споразумението да бъде ратифицирано от парламента, за да може на среща в петък министрите на финансите от еврозоната да го одобрят и Гърция да получи първия транш от помощта навреме за плащане към Европейската централна банка на 20 август, отбелязва Ройтерс.

Рано тази сутрин финансовият министър Евклид Цакалотос обяви, че е постигнато споразумение с международните кредитори, което повишава увереността, че Гърция ще остане в общата валута.

вропейската комисия обаче уточни, че има само "споразумение по принцип на техническа основа" и че политическото му одобрение все още предстои. Говорителка в Брюксел заяви, че става дума за техническо споразумение, постигнато от гръцкия екип и от преговарящите от името на европейските институции.

Тя добави, че оставащите за уточнение детайли, включително за приватизационния фонд от 50 млрд. евро, който се очаква да бъде учреден в Атина, ще бъдат изчистени до края на деня.

Позовавайки се на неокончателния характер на договореното, представителката на Брюксел отказа да уточни и размера на новата тригодишна програма, който може да варира от 82 до 86 млрд. евро. "Това, което липсва в момента, за да обявим, че има нова спасителна програма, е политическото одобрение за постигнатите договорености", заяви говорителка на Комисията.

Гърция се нуждае от ново финансово преливане преди 20 август, когато трябва да плати 3,2 милиарда евро на Европейската централна банка. Ето защо Еврокомисията настоява одобряването на споразумението, което трябва да мине и през няколко парламента, включително германския, да бъде приключено до 20 август или в краен случай - до края на месеца.

Техническите преговори в Атина между гръцкото правителство и международните кредитори - МВФ, ЕЦБ и Еврокомисията започнаха на 27 юли.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Еврей преди 8 години
Добро куче, добро куче!
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас се продаде като български политик, но доста по-скъпо.
3
2
 
8
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Ципрас клекна на лихварите.ЖАЛКО!
2
2
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ципарас предаде Гърция. Да се маха!
1
2
 
16
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Фалита пак го отлагаме с 3 години. то само брюкселските добичета могат да се мислят, че ще стане нещо друго и Гърция ще си плати дълговете. Нищо подобно - следващият ход е да почнат да скимтят, че дългът им е голям и трябва да им се опращава. Те гърците солидарността тъй я разбират - давай парата, а аз нищо няма да върна. Но не са *** гърците, *** са телетата, които продължават да им дават заеми, ако и 10 пъти да им се каже, че грък на обещание не държи