Молдова е на ръба на пропастта!

Страната може да стане гореща точка, предупреждава Турбьорн Ягланд
11 авг 2015 08:52, Елка Василева
56
Молдова е на ръба на пропастта!
Снимка: архив, Reuters

Молдовското правителство трябва да побърза с реформите - страната е на ръба на пропастта и може да се превърне в нова гореща точка, смята генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Това се казва в негова статия за "Ню Йорк таймс", предаде РИА Новости.

Според Ягланд проевропейските политически сили, дошли на власт в Молдова през 2009 г., не са положили достатъчно усилия, за да отворят повече икономиката и държавните институции.

Държавата все още е в ръцете на олигарси, корупцията процъфтява. Крайно ниските доходи карат стотици хиляди молдовци да си търсят късмета в чужбина. В обществото зрее масово разочарование. Неспособността на държавата да защити интересите на гражданите ярко пролича в миналогодишния скандал с изчезването на един милиард долара от три банки, напомня политикът.

И местните привърженици на евроинтеграцията, и привържениците на Евразийския икономически съюз, оглавяван от Русия, са възмутени от поведението на молдовските елити. Русия и ЕС са еднакво заинтересовани Молдова да изкорени корупцията и да сложи ред във финансите си, пише генералният секретар на Съвета на Европа.

А в най-близко време страната може да бъде разтърсена от сериозни икономически трусове, ако властите не успеят да сторят необходимото, за да се възстанови финансирането отвън, замразено в очакване на конкретни действия срещу корупцията.

Вече от месеци се влошават отношенията на Молдова със сепаратистката област Приднестровие. Малко е вероятно там да избухне пълномащабен конфликт, но в сегашната "напрегната обстановка дори заради дребни сблъсъци (ситуацията) може да излезе от контрол", заявява Ягланд.

Приднестровските лидери се оплакват, че Молдова и Украйна са се наговорили да държат в икономическа блокада хората от сепаратисткия регион, твърди той. През юли приднестровските власти удължиха наборната кампания с оглед цялостно окомплектоване на подразделенията и мобилизират резервистите от 18 до 27-годишна възраст.

"Мнозина в Молдова се опасяват, че Приднестровието може да стане следващият Крим", предупреждава в "Ню Йорк таймс" Ягланд, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

Генералният секретар на Съвета на Европа "естествено, прави паралели с Украйна. Отбелязва по-специално, че кризата там започна с дълбоко разочарование сред народа от политическите институции", допълва "Вести".

Днес пътища за мирно уреждане на приднестровския конфликт се търсят във формат 5+2 с участието на Украйна, Русия, самото Приднестровие и Молдова като страни в конфликта, ОССЕ, ЕС и САЩ. Посредниците се опитват да рестартират преговорите, които от миналата година са в задънена улица, пише "Комерсант".

Приднестровското външно министерство заплаши да прекъсне контактите си с Кишинев и да обяви референдум по въпроса дали преговорите са целесъобразни. Според експерти ултиматумът на местните власти е опит да оправдаят собствените си пропуски, добавя руският вестник.

На 2 август новият молдовски премиер Валериу Стрелец прикани за преговори с цел да се рестартират отношенията с Русия. Той изтъкна значението на Русия като партньор за Молдова, но и недостига на взаимно разбирателство между двете страни, отбелязва "Лента".

Преди година Москва анулира режима за свободна търговия с Молдова, тъй като Кишинев подписа споразумение за създаване на зона за свободна търговия с ЕС, напомня електронното издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
44
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Към 23:Няма втори съседи положително настроени към нас - почвай дадените по-долу факти от 1867 г. насам, включително и соца (там сме даже свидетели за канала и завода в Гюргево), мини по това, че крият и историческата си принадлежност към Българската държава и кирилицата. Никакви територи в Добруджа няма да ти дадат, ами вече опитват да водят частни дела за земи в Южна Добруджа ....
24
17
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алдебаран мъл4и бе руснак не само вие имате интереси като взехте крим ок що за Румъния не може Молдова а за България Македония
23
10
 
50
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Към 22:Стига наивни заблуди. Единствените действия (и сега) на про-румънските власти в Молдова са към асимилация на българите и гагаузите. То и затова българите и гагаузите там като цяло подкрепят руснаците. Правилата на ЕС не попречиха на асимилацията в Балтика, няма да попречат и тук. Който не вярва, да ходи при българите в Молдова, да види а не да си говори ей така от въздуха ....
22
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алдебаран Турция ок а кой са втори Румънците справка СЪЕДИНЕНИЕТО ....... това да не ти е рашиска сърбия
21
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Националните интереси и на България и на Румъния се препокриват за Молдова Ние ги подкрепяме срещу дребна компенсация от няма и 0.5 процента в Добружа а нашето малцинство и гагаузите ще подкрепят новия румънски ред нещо което си е и в тяхен интерес предвид правилата в ЕС А ЩЕ ИМАТ И ПРИВИЛЕГИЙ. ДА НЕ ГОВОРИМ И за ответната Румънска подкрепа за ЗА БЪЛГАРСКАТА позиция в Македония .само рашистите губят и ще вият през сволята 5 колона.
20
12
 
46
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Продължение на 19:Никакви 20 кв. км няма да ти дадат, това е наивно. Но с радост след време биха ни взели пак Южна Добруджа. А за разбирането със съседите - колкото и да е странно, от всички съседи най-много сме се разбирали с турците, всички останали са генерално и исторически настроени антибългарски
19
10
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния никога не ни е подкрепяла за нищо. Напротив. Дори когато след Първата св. война окупира южна Добруджа отношението към българите е дивашко. Избивали са , отнемали са имоти на цели села, забранявали са да се говори български. Дядо ми е изселник от там и знам доста факти. Той казваше - "тъкмо се освободихме от турците и дойде новата напаст"
18
10
 
52
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Към 18:Няма такъв момент от историята, когато сме се подкрепяли с Румъния, колкото и да ти се иска. Даже в СИВ бяхме антагонисти и се борехме за един и същи канал на Дунав кой да го построи - дадоха го на тях. А от Гюргево постоянно тровеха с химическия си завод Русе, като изпускаха отровите, когато вятърът духаше към нас. За отношение в Молдова към Българското малцинство може пък да си сигурен, защото бях между хората по време на конфликта. Крият, че до 18-ти век са писали на кирилица
17
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алдебаран се тази как го въртиш рашко не ти минават номерата с Румъния ще се разберем грехове имаме и двете страни . НО ПО 4ЕСТО СМЕ СЕ ПОДКРЕПЯЛИ и това е било в обща полза . МОЛДОВА СИ Е РУМЪНСКА и това е . България трябва да ги подкрепи за Молдова а дребна цена като 20 кв км в Добруджа те ще платят с РАДОСТ.
16
10
 
52
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Ориентираната към Ромъния Молдова няма добро отношение към Българското и Гагаузкото малцинства и е по-скоро за асимилацията им заедно с руското малцинство. Случайно се оказах в Приднестровието в началото на конфликта - ако 14-та армия на Ген. Лебед не беше разделила двете страни, пор-румънските паравоенни вероятно щяха да изколят руското население и нашите българи там щяха също да закачат от тези етнически прочиствания
15
11
 
43
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Продължение на коментар 15:1913 г. Румъния получава зелена светлина от Русия за нападение на България, но с желание влиза в тази война и си взема Южна Добруджа. Мераци не липсват и сега, а липсата на граница не пречи на населената с 3 пъти повече хора държава да се заселват в Южна Добруджа. Проблеми могат да възникнат, когато ЕС е вече история, но никой не мисли за това ....
14
9
 
46
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
До 13:Обидни подмятания не са основа на диалог. 1862 г. е първият таен договор между Сърбия и Гърция, 1867 г. към него се присъединява Румъния. В Освободителната война я вкарва Русия, защото няма откъде да мине за Турция. Компенсацията е Северна Добруджа, която и се дава за 100 години, но румънците бързо и умишлено започват да я колонизират / заселват, подменяйки етническия й състав. 1885 г. всъщност Русия я спира да нападне България. Гърция пък същата година я спира това, че няма обща граница
13
22
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алдебаран РУМЪНИЯ О4АСТВА ВЪВ ОСВОБОЖДЕНИЕТО И ПОДКРЕПЯ СЪЕДИНЕНИЕТО ЗАСЛУЖАВАТ ПОДРЪЖКА ЗА МОЛДОВА Е ИМА СИ И ЦЕНА НО ДРЕБНА . .. А ЗА 1913 СИ МУЛ4И ЩОТО ТО4НО РУСИЯ ГИ НАСЪСКА ЗА ДА СПАСИ СТАРАТА СИ ЛюБОВ СЪРБИЯ ЯСНО ЛИ Е РАШКО
12
11
 
51
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Към 11:Националните интереси на България включват ли такова уголемяване на Румъния на северната ни граница, след като си имаме Турция на южната? Как са реагирали нашите съседи на риска от уголемяване на България през 1885 и 1913 г.?
11
9
 
56
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Към 2:Да си спомним действията на Румъния спрямо България от Освобождението насам, особенно през 1913 г. когато решим да ги подкрепяме ....
10
23
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЕТАТА КОЛОНА ПАК СЕ МЪ4И ДА ЗАЩИТИ БЕНЗИНОВИЯ МЕДВЕД .МОЛДОВА Е РУМЪНСКА БЪЛГАРИЯ СЪЩО ИМА ДРЕБНИ ИНТЕРЕСИ ТАМ И СРЕЩУ ДРЕБНА КОМПЕНСАЦИЯ .ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИ СЪСЕДА СИ СЕ ТАЗИ 4Е РУСНАКА СИ ПРИБРАЛ 4 МИЛИАРДА ПОДКУПИ ЗА МАФИОТИТЕ ТУК ОТ КТБ
9
11
 
45
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До АнонименТака е ! Това е новата още по-уродлива форма на бившите комунисти - под флага на Европа правят това, което могат - да крадат и рушат!
8
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.............. изчезването на един милиард долара от три банки, напомня политикът ......Аматьори, тука от една банка изчезнаха 4 млрд.
7
36
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** КАТО *** НЕ СА НА ПО4ИТ НИКЪДЕ СЪДБАТА ИМ НЯМА ДА Е ПО РАЗЛИ4НА ОТ ТАЗИ НА НЯКОГАШНАТА ИМ ЗВЕЗДА РАЙКО ДИМИТРИЕВ .МОЛДОВА Е РУМЪНСКА И НИЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ СРЕЩУ ДРЕБНА КОМПЕНСАЦИЯ ОКОЛО 20 КВ КМ В ДОБРУДЖА
6
10
 
50
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
жал ми е за молдовците, но си имам прекалено много проблеми за да мисля за тях.