Молдова е на ръба на пропастта!

Страната може да стане гореща точка, предупреждава Турбьорн Ягланд
11 авг 2015 08:52, Елка Василева
56
Молдова е на ръба на пропастта!
Снимка: архив, Reuters

Молдовското правителство трябва да побърза с реформите - страната е на ръба на пропастта и може да се превърне в нова гореща точка, смята генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Това се казва в негова статия за "Ню Йорк таймс", предаде РИА Новости.

Според Ягланд проевропейските политически сили, дошли на власт в Молдова през 2009 г., не са положили достатъчно усилия, за да отворят повече икономиката и държавните институции.

Държавата все още е в ръцете на олигарси, корупцията процъфтява. Крайно ниските доходи карат стотици хиляди молдовци да си търсят късмета в чужбина. В обществото зрее масово разочарование. Неспособността на държавата да защити интересите на гражданите ярко пролича в миналогодишния скандал с изчезването на един милиард долара от три банки, напомня политикът.

И местните привърженици на евроинтеграцията, и привържениците на Евразийския икономически съюз, оглавяван от Русия, са възмутени от поведението на молдовските елити. Русия и ЕС са еднакво заинтересовани Молдова да изкорени корупцията и да сложи ред във финансите си, пише генералният секретар на Съвета на Европа.

А в най-близко време страната може да бъде разтърсена от сериозни икономически трусове, ако властите не успеят да сторят необходимото, за да се възстанови финансирането отвън, замразено в очакване на конкретни действия срещу корупцията.

Вече от месеци се влошават отношенията на Молдова със сепаратистката област Приднестровие. Малко е вероятно там да избухне пълномащабен конфликт, но в сегашната "напрегната обстановка дори заради дребни сблъсъци (ситуацията) може да излезе от контрол", заявява Ягланд.

Приднестровските лидери се оплакват, че Молдова и Украйна са се наговорили да държат в икономическа блокада хората от сепаратисткия регион, твърди той. През юли приднестровските власти удължиха наборната кампания с оглед цялостно окомплектоване на подразделенията и мобилизират резервистите от 18 до 27-годишна възраст.

"Мнозина в Молдова се опасяват, че Приднестровието може да стане следващият Крим", предупреждава в "Ню Йорк таймс" Ягланд, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

Генералният секретар на Съвета на Европа "естествено, прави паралели с Украйна. Отбелязва по-специално, че кризата там започна с дълбоко разочарование сред народа от политическите институции", допълва "Вести".

Днес пътища за мирно уреждане на приднестровския конфликт се търсят във формат 5+2 с участието на Украйна, Русия, самото Приднестровие и Молдова като страни в конфликта, ОССЕ, ЕС и САЩ. Посредниците се опитват да рестартират преговорите, които от миналата година са в задънена улица, пише "Комерсант".

Приднестровското външно министерство заплаши да прекъсне контактите си с Кишинев и да обяви референдум по въпроса дали преговорите са целесъобразни. Според експерти ултиматумът на местните власти е опит да оправдаят собствените си пропуски, добавя руският вестник.

На 2 август новият молдовски премиер Валериу Стрелец прикани за преговори с цел да се рестартират отношенията с Русия. Той изтъкна значението на Русия като партньор за Молдова, но и недостига на взаимно разбирателство между двете страни, отбелязва "Лента".

Преди година Москва анулира режима за свободна търговия с Молдова, тъй като Кишинев подписа споразумение за създаване на зона за свободна търговия с ЕС, напомня електронното издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
32
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Евреите подготвят демократичен обръч около Русия, откъдето да я мушат болезнено. Обаче ще го подредят така, че България да е мишената за контраудара, защото такива като Молдова, Чечня, Украйна и Полша им трябват за настъпление на демокрацията на изток.
44
8
 
37
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Неспособността на държавата да защити интересите на гражданите ярко пролича в миналогодишния скандал с изчезването на един милиард долара от три банки, напомня политикът". Според този критерий ние сме изпаднали от ръба още миналата година и то за втори път през периода на "прехода с нежната революция". Не се и говори вече за това.
43
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом статията е от "Ню Йорк таймс" подозирам, че ни подготвят за ново Майданче.
42
28
 
35
 
! Отговори
@ преди 8 години
Румънците и българите са най-долни *** от ЕС.
41
10
 
48
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Нищо чудно и да се случи всеизвестен факт е ,че там където има краварско посолство и се декларират стратегически интереси то възможността да стане горещо е доста голяма .
40
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разкри се в прослава на русия тук пишат РУСНАЦИ като ги понатиснат малко им лъсват ушанките
39
11
 
34
 
! Отговори
МВ преди 8 години
Отворените, прегледайте, прочетете, Meждусъюзническа война (Втора Балканска) и всякакви дискусии приключват.....
38
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 39 НЕ ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА КАЗАН А НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМА ЗА КОЙТО СЕ ПОДПИСАХА 3 МИЛИОНА ЖИТЕЛИ А ЗА ВЕЛИКО РУСКИЯ ЩУТ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ КОГО КАТО ВИ ПОДГОНЯТ КИТАЙЦИТЕ ХА ХА ХА
37
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук някои са готови да вземат Казан, но пропуснаха да попитат самия Казан той какво иска. Аз ще ви отговоря вместо Казан. Този ***, който посегне да го вземе ще получи един як, великоруски шут по одрискания, алчен ***.
36
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алдебаран 7милиона барабар с 35% ОТ НЕФТА НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА В КАЗАН СИ СТРУВА 150 ХИЛЯДИ В МОЛДОВА А И НЯМА ДА ГИ ЗАРЕЖЕМ КАКТО ТВЪРДИШ РАШИСТЕ
35
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алдебаран то под крайовската спогодба подписа на сталин си е до този на хитлер
34
9
 
39
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Тук някои са готови да предадат Българкото малцинство в Молдова, а да вземат Казан ????
33
9
 
45
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
До 33:Всъщност Хитлер връща и трансилвания на Унгария, но след войната е дадена пак на Румъния
32
13
 
47
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Ми да бе, откакто е дошло на власт проруското правителство, веднага стана опасно. При предишното правителство, прилужващо на Запада, нищо страшно не е било. Молдова да влиза в състава на Румъния, Приднестровието - в Русия, и всички жители на тези две бедни държавици ще са доволни.
31
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северозападна Румъния е всъщност Трансилвания, която си е чисто унгарска и е населена и в момента с три милиона унгарци. Някой да е тръгнал да я връща на Унгария? Унгария я губи след Първата св. война както и ние Южна Добруджа. Ние поне имахме късмет, че през 1940 год. Хитлер ни върна Южна Добруджа, за която и днес румънците скърцат.
30
10
 
42
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
До 30:Румънската идея е да приберат Молдова (като асимилират малцинствата). Относно Северна Добруджа - въобще нямат идея да я върнат, а да си върнат Южна Добруджа. Това е една от най-агресивните държави, държат съшо и голяма унгарска територия, от асимилация унгарското малцинство се спасява, защото са католици. Засега САЩ играе на тяхна страна. Нищо добро за България и нейното малцинство, ако Румъния прибере Молдова...
29
17
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алдебаран мул4и бе руснак и КАЗАН ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ
28
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВИЛ И ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ за ужас на рашистите
27
12
 
37
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
До Анонимко 28:Не съм руснак, а българин и тука говоря за България - Румъния и за Българското малцинство в Молдова. Имаш някакви първосигнални заключения. Чети написаното и разбери, че Българският интерес и интереса на нашето малцинство не е с про-румънска Молдова
26
10
 
45
 
! Отговори
Ли преди 8 години
Защо някой си мисли че Молдова е румънска? От 13и век до сега тези княжества/държави са разделени ако са били едно и също отдавно да са се обеденили още 13-15 век. Обратно. Най-големият и прочутият цар на Молдова - Штефан Велики превземал доста от румънска територия и хич не ги е видял като братя. Всичко останало е долнопробна румънска лъжа. Румънците се отнасят към молдовците като към втора ръка хора. Не повече от 7-9% население на Молдова иска обединение със Румъния.