Какво Западът не може да разбере в Русия?

Да си велика сила значи да нарушаваш правата, пише Иван Кръстев
13 авг 2015 22:10,
512
Какво Западът не може да разбере в Русия?
Снимка: Reuters, архив

В прочутата "Дълга телеграма" на дипломата Джордж Кенан през 1946 г., с която беше положена основата на американската политика на сдържане на Съветския съюз, тогавашният съветски лидер Йосиф Сталин се споменаваше само три пъти, въпреки че управляваше СССР като император. Седемдесет години по-късно името на сегашния наследник на Сталин - руския президент Владимир Путин - присъства почти на всяка страница на множеството дипломатически и други документи, в които се правят опити да се разбере начина на мислене, който движи стратегическото поведение на Русия, пише българският политолог Иван Кръстев в статия в американския в. "Ню Йорк таймс".

Смята се, че да се разбере Путин означава да се разбере Русия, но дали това е съвсем правилно? През Студената война американците бяха склонни да разглеждат процеса на вземане на решения в СССР като черна кутия: знаеш какво влиза, знаеш какво излиза, но нямаш представа какво става вътре. По този начин се смяташе, че съветската политика е едновременно загадъчна и стратегическа. Почти нямаше място за личности и лична философия, единственият начин беше да се разбере системата, отбелязва Кръстев, който ръководи Центъра за либерални стратегии в София.

Според бившия съветник на Путин - Глеб Павловски, в днешно време Кремъл все още е загадъчен, но вече не е стратегически. Павловский смята, че политиката на руското правителство се прави като музиката на джаз група - продължаващата му импровизация е опит да преживее поредната криза, посочва българският политолог.

Обратно на общоприетата мъдрост Павловски настоява, че след като е поел лична отговорност за анексирането на Крим и е спечелил подкрепата на над 80 процента от населението, Путин е загубил интерес към всекидневното вземане на решения. Според Павловски, чието мнение Кръстев смята за авторитетно, министрите прекарват часове пред кабинета на Путин, чакайки да получат нареждания, но президентът не дава заповеди, а само слуша. Днес Кремъл се управлява не от волята на Путин, а от неговата двусмисленост, в резултат на което се изострят борбите между различните властови фракции, се казва в статията.

Кръстев посочва, че Павловски не разглежда днешна Русия нито като идеологически воин, който се стреми да промени световния ред, нито като упорит реалист, който отчаяно защитава своята сфера на влияние. Това, което движи поведението на руското правителство при управлението на Путин, не е някаква голяма стратегия, а отстояването на правото му да нарушава международните правила. Всъщност разбирането на Кремъл за това да бъдеш велика сила се състои в това да нарушаваш правилата, без да бъдеш наказан.

Кръстев отбелязва, че според Павловски Русия е движена от вътрешна слабост - липса на виждане за съществуването й след Путин. Лишени от виждане за бъдещето, руските елити се изкушават от конспиративни теории и апокалиптични оценки. Според писателя Александър Проханов елитите знаят, че ако опитат да направят нова Перестройка, ще се провалят, затова по-добре да се предизвика нова световна война, отколкото да се прави опит за осуетяване на намеренията на Путин.

Когато чете издадената тази година книга на Павловски "Системата на Руската федерация", човек осъзнава, че именно това мислене за "края на света" сред руските елити отсъства от западните анализи за днешна Русия, отбелязва Кръстев. Според Павловски, който в книгата си критикува преценките на Запада за Путинова Русия, ключът за разбиране на стратегическото поведение на Москва и на вътрешната логика на режима на Путин не са геополитическите интереси или ценности, а преживяването на катастрофалното рухване на СССР.

Кремъл е пълен не просто с оцелели от постсъветския преход, а с хора, които постоянно са настроени за оцеляване при извънредни ситуации, които мислят от гледна точка на най-лошите сценарии, които смятат, че следващото бедствие е точно зад ъгъла, които живеят от кризите, които са пристрастени към извънредните ситуации и политиката без правила, пише политологът.

Според него именно тази сложна и непредсказуема обстановка - а не единствено приумиците на Путин - е ключът за разбиране на съвременната руска политика.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази теза за страдащите и гладуващите *** в сащ вече я използвах те през социализма ,как кока колата е наркотик и убива също дайте нещао ново бе другари комунисти ,та малки ли ви плаща москва ,по не пишете нещо ново това вече е стара лъжа от детството ми . *** това само показва колко въобще не сте се променили скъпи ***
181
1
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименЗапада да каже що е демокрация и има ли тя почва в сащ. ..Все едни и същи олигарси са в конгрес. .сенат..черен дом..Няма реална опозиция. .две партии на олигарси. .правата на афроамериканците и латино американците. .
180
1
 
7
 
! Отговори
Павката преди 8 години
Руският 8-ядрен процесор Елбрус-8C влезе в тестовеИзгърмял либерален мит 1: РФ освен газ друго не продаваЗа 2014 година пазара на недвижими имоти по Средиземноморието е доминиран от руски купувачиМит 2: РФ е фалирала държаваНад един милион имигранти е приела РФ за изминалата годинаМит 3: РФ е фашистка държава... я НПО-шки кажете сега за Бойнга
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мхма ве, тоа цитат от кой том но шифкоф го извади!?
178
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русуфилистичните рубладжии пак са се *** от коментари под статия за техният идол!
177
14
 
2
 
! Отговори
sssr преди 8 години
Посредствен народ - опростачен вожд - *** говорител.
176
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakvo mu e trudnoto komunisti i kapitalisti
175
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада не може да разбере ! Кво има за разбиране ??? Да питат Мадам Псаки тя ще им обясни
174
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада не може да разбере ! Кво има за рабиране ??? Има една Русия и едни руснаци да ги оставят на мира да си живеят там да ядьт шашльк без ГМО
173
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама да освободи Русия !!! Гриша ти не си тьп ти си много тьп
172
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гриша е много тьпо парче
171
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятели услужете ми с една бутилка кока кола пажалуста много ми се пие като спечеля пари обещавам да я вьрна
170
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vii rabota nqmate li ve bezhabernici
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мхма ве, тоа цитат от кой том но шифкоф го извади!?
168
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада не може да разбере защо тия руснаци не искат да им дадьт ресурсите си брееееееее много лоши тия руснаци не искат да си подарят ресурсите на чичо сам чичо сам е много печен аз обичам да пия кока кола и обожавам макдоналдс не обичам шашльк и пиво голяма гадост мммммммм
167
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Порошенко представя себе си като гарант за ценностите на свободата, демокрацията и сигурността в Европа, не разбират, какво в действителност са тези ценности. Не си спомня да му е пример за Гърция?
166
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН ПАМАГИ НА РОСКО ПОМОГИ НА ЗАВАЛИЯТА
165
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ПУТИН!!!
164
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен341путин забери си дуракоф как Этот
163
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 341ПУТИН сега е много зает да освобождава мужиците от малкото им останал здрав разум, та едва ли ще те асвабади точно теб ПАЖАЛУСТА.