Жители на Тянцзин искат обезщетения след експлозиите

Складът за химически вещества е бил на 500 м от жилищен комплекс
17 авг 2015 13:50, Елка Василева
2
Жители на Тянцзин искат обезщетения след експлозиите
Снимка: БТА

Около 200 души, чиито жилища са пострадали от огромните експлозии в китайския град Тянцзин се събраха на протест с искане за обезщетения от правителството, предаде Асошиейтед прес.

Броят на жертвите от експлозиите в склад за химически вещества нарасна до 114 души, а 70 души са в неизвестност - 64 пожарникари и шестима полицаи.

Сред загиналите има 21 пожарникари, с което катастрофата става най-смъртоносната за китайските огнеборци за повече от шест десетилетия. Възможно е броят на загиналите сред тях да се увеличи заради 64-мата в неизвестност. С аварията се борят около 1000 пожарникари.

Експлозиите в сряда вечерта станаха в склад за токсични материали, където се съхраняваха стотици тонове натриев цианид в количества, превишаващи правилата за безопасност. Натриевият цианид е токсичен химикал, който може да образува запалителни смеси при контакт с вода, каквато отначало са използвали китайските пожарникари поради липса на информация какви вещества се съхраняват в склада. За почистване е отцепен район с 3-километров радиус в този 15-милионен китайски пристанищен град на 140 км югоизточно от Пекин.

Още по темата

Китайските правила за безопасност на труда изискват такива инсталации да са разположени най-малко на 1000 метра от частни жилища, държавни сгради и автомагистрали. Складът на компанията "Жуйхай" обаче се намира на 500 метра от автомагистрала и жилищен комплекс с площ 100 000 кв. м. В тези жилища има обгорени стени и потрошени прозорци, а 6300 души са евакуирани.

"Ние жертвите настояваме правителството да откупи домовете ни", пише на един транспарант на протеста пред хотел в Тянцзин, където китайски официални лица дават пресконференции за бедствието, предаде Ройтерс.

"Това не е демонстрация. Това е просто нашият начин да привлечем вниманието на правителството. Досега те въобще не са ни обърнали внимание", каза Ли Цзяо, чийто дом се е намирал в близост до мястото на експлозиите.

Около 40 полицаи и военни попречиха на протестиращите да влязат в хотела. До сблъсъци не се стигна.

Китайската главна прокуратура започна разследване на експлозиите в химическия склад. Заместник-кметът на Тянцзин Хе Шушан изрази убеденост, че виновните ще бъдат наказани, но не коментира исканията на местните жители за обезщетения.

Хе Шушан призна, че след взрива в склада на компанията "Жуйхай" около 700 тона натриев цианид се е разпространил на площ 100 000 кв. м, предаде ТАСС. При взрива са повредени 18 000 контейнера, в 1800 от които е имало високотоксични химикали.

Взривната вълна е разбила прозорците на жилища в радиус от 2 км и е повредила над 1000 автомобила. Мощността на взрива се оценява на 3 тона в тротилов еквивалент. След първоначалния взрив са последвали още няколко експлозии, най-мощната от които е била с мощност 21 тона тротилов еквивалент.

Според местни медии складът е имал разрешение да складира само 24 тона натриев цианид, посочва Франс прес.

Натриевият цианид при някои условия отделя водороден цианид - високотоксичен задушлив газ, който действа на способността на организма да ползва кислород и може бързо да причини смърт.

На мястото на аварията освен пожарникари са пратени военни експерти по ядрени, бактериологични и химически оръжия, както и експерти по натриев цианид.

Проби от водите в близост до експлозиите в събота показаха равнища на цианид, превишаващи нормата 27,4 пъти, сочат данни на китайските власти.

Природозащитната организация "Грийнпийс" съобщи вчера, че е тествала водите на четири места в Тянцзин и измерените равнища на цианид не са високи, но същевременно предупреди, че това не изключва наличието на други опасни вещества, нито бъдещи заразявания.

Расте натискът върху местните власти заради даденото разрешение този склад с опасни продукти да се построи на по-малко от километър от съществуващи жилищни зони въпреки китайските норми за безопасност.

Според редица китайски медии един от главните акционери на фирмата собственик на склада, "Жуйхай" е синът на бивш началник на полицията в Тянцзин.

Китайски прокурори съобщиха вчера, че се води разследване, за да се установи дали е имало злоупотреби със служебно положение или престъпна небрежност.

Китайските власти не са потвърдили съобщението, че в склада е имало 700 тона натриев цианид, направено от неназован източник от фирмата собственик, предаде ДПА.

Спасителните екипи преместват стотици тонове незасегнати контейнери с цианид. Незасегнатите се откарват извън зоната, а тези, в които има течове, са неутрализирани с водороден пероксид, съобщи местен военен командващ.

В района са измерени само безопасни равнища токсични газове, добави той.

Вчера китайският премиер Ли Къцян посети Тянцзин и се поклони пред портрети на загиналите 21 пожарникари. Той нареди бързо да се публикува информация за експлозиите. Пет дни след взривовете все още не е дадено официално обяснение, което предизвика необичайни за Китай медийни критики към местните власти.
"Партията и правителството ви благодарят", каза Ли на събралите се пожарникари и войници. Той обеща, че ще бъдат открити причините за катастрофата и виновните ще бъдат наказани.

Експлозиите в Тянцзин са сред най-смъртоносните индустриални катастрофи в Китай в последните години. През юни 2013 г. при пожар в птицеферма в североизточната провинция Цзилин загинаха 121 души. През август 2014 г. жертвите на експлозия в металообработващ завод в източната провинция Цзянсу бяха 97, отбелязва Асошиейтед прес.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: КитайексплозииТянцзин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
10г. в газова камера преди 8 години
Все едно виждам русенци на площада като протестираха срещу обгазяванията с хлор по комунистическо време!Първо отиват няколко човека оглеждат се на 180 градуса дали има военни и полиция, после слагат маска на лицето,вадят едно плакатче с протестен надпис,и другите хора като видят, че не са ги запукали с картечниците, се включват и те,а след тях още и още и още!Друг е въпроса,че комунистическата власт няма да им обърне внимание! Обезщетения само могат да сънуват, късметлии ще са ако не ги запукат!
1
2
 
1
 
! Отговори
inatut преди 8 години
Какви обезщетения в комунистическа държава.Да ходят на преглед.