САЩ искат да сломят Русия, а тя трябва да бъде интегрирана!

Кисинджър: САЩ да отчитат специалните отношения Русия - Украйна
20 авг 2015 22:05, Елка Василева
223
САЩ искат да сломят Русия, а тя трябва да бъде интегрирана!
Хенри Кисинджър. Снимка: архив, Reuters

САЩ са превърнали в една от целите на външната си политика "да сломят Русия", казва патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър в интервю за списание "Нешънъл интерест".

Според бившия държавен секретар обаче дългосрочната цел трябва да бъде интегрирането на Русия.

Кисинджър се съгласява с водещия интервюто - главния редактор на списанието Джейкъб Хейлбрун, че тон във Вашингтон задават неоконсерваторите и либералните "ястреби", и именно те са изпълнени с решимост да сломят гръбнака на руското правителство, и добавя, че "те обаче още не са се сблъскали с последствията".

Кисинджър припомня, че след края на Втората световна война САЩ с голяма охота са се впускали в нови войни, но „ястребите“ в последна сметка не са побеждавали. "Ние не трябва да се намесваме в международни конфликти, ако от самото начало не можем да си представим края им и ако не сме готови да полагаме усилия за постигане на такъв край", посочва Кисинджър.

Водещият пита не допускат ли САЩ грешка, като не участват пряко в дипломатическите усилия по уреждане на украинската криза. А бившият държавен секретар отговаря, че "ако ние сериозно се отнасяме към Русия като към световна сила, то трябва още на ранен етап да решим можем ли да намерим баланс между нейните опасения и това, което ни е необходимо".

"Ние трябва да проучим възможността за статут на невоенно обединение на територията между Русия и сегашните граници на НАТО", предлага легендарният дипломат.

Той уточнява, че следва най-малкото да се обсъди някакво взаимодействие между Запада и Русия за една неприсъединена във военно отношение Украйна.

САЩ трябва да отчитат особените отношения между Русия и Украйна, казва дипломатът. Запитан как САЩ да се измъкнат от украинската задънена улица, Кисинджър отбелязва, че въпросът следва да се постави по друг начин - как конфликтът да бъде уреден с полза за международния ред. И припомня, че още от времето на разпада на СССР той е лансирал идеята за независима Украйна в пределите на съществуващите граници, която подкрепя и сега.

"Трябва да се разбират няколко неща - пояснява той. - Русия винаги ще смята, че нейните отношения с Украйна имат особен характер. Те никога няма да бъдат ограничени в рамките на традиционни отношения между две суверенни държави - поне не от руска гледна точка, а може би дори и от украинска."

"Затова ставащото в Украйна не може да се впише в някаква проста схема за прилагане на принципи, действащи в Западна Европа", обяснява Кисинджър. Той напомня предисторията на проблема и обръща внимание, че Москва не би похарчила 60 млрд. евро за превръщане на един летен курортен град в столица на зимна олимпиада, за да започне военна криза само седмица след церемонията по закриването, в която Русия бе изобразена като част от западната цивилизация.

Според него е последвала верига от събития, в които "всяка от страните действаше като че ли рационално, но на основата на собствените си неверни представи за другата страна". Кисинджър смята за първа грешка действията на ЕС, който "не осъзнаваше последствията от условията", които сам постави пред Киев.

Отговаряйки на въпрос за водещата роля на Германия в подходите към Украйна и Гърция, бившият държавен секретар на САЩ отбелязва, че Берлин "всъщност не се стреми към такава роля".

"Парадоксално е, че 70 г., след като разбиха Германия и нейните амбиции да доминира в Европа, победителите сега я молят, най-вече по икономически причини, да играе водеща роля в Европа. Германия може и трябва да играе важна роля в конструирането на европейския и международния ред, но тя не е идеалният водещ партньор за преговори относно сигурността на Европа, когато става въпрос за една граница, която е само на 300 км от Сталинград. А САЩ не са предложили никаква своя концепция, освен (хипотезата), че Русия някой ден ще се присъедини към световната общност чрез някакво автоматично превъплъщение", разсъждава Кисинджър.

Кисинджър отговаря и на други въпроси от глобален характер. Той посочва, че Китай представлява по-фундаментално предизвикателство за САЩ от това, което някога е представлявал СССР. Той отхвърля тезата, че САЩ сами са "създали Франкенщайн", като са помогнали на КНР да се открие за външния свят - намек за прочутата тайна мисия на Кисинджър в Пекин при Мао Цзедун в началото на 70-те години. Според него Китай не може да бъде смятан за фантом най-малкото защото три хиляди години е доминирал в своя регион.

"Другата алтернатива би била да държим Китай в постоянна покорност в сговор със Съветския съюз и превръщането по този начин на СССР, който и без това вече бе развита ядрена сила, в доминираща държава в Евразия, докато САЩ си затварят очите", казва Кисинджър.

Запитан какви са шансовете за реално сближение между Китай и Русия, 92-годишният дипломат ветеран отговаря, че това не е в природата нито на едната, нито на другата страна. Според него Русия сега се стреми към по-тясно сближение, "донякъде защото ние не й даваме друг избор".

Говорейки за сегашния президент на САЩ, Кисинджър изразява мнение, че на практическо равнище Барак Обама е реалист, но възгледите му са "по-скоро идеологически, отколкото стратегически". Според легендарния дипломат, заемал редица ключови постове при републиканското управление на САЩ в периода 1969-1977 г., тогавашният президент Ричард Никсън е бил "последният стратегически мислещ американски президент".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 142А КОЙ ТИ КАЗА ЧЕ ЩЕ ИЗПЛУЕ СЕГА ИЛИ НЕЩО ДРУГО ТРЯБВА ДА СТАНЕ В ТОЗИ ВЕК
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 143МНОГО ТИ СЕ ЩЕ НО...МЕЧТАТА ТИ НЯМА ДА СЕ СБЪДНЕ...НЕ Е ПИСАНО...
95
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ НЕ ПРОСТО ЩЕ СТРОШАТ ГРЪБНАКА НА МУСКАЛА А ЩЕ ГО НАКАРАТ И ДА МУ ХАРЕСА ....
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен140 освен с изплуването на Атлантида и контакта с марсианците .... Кейси си е бая то4ен ха ха ха
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВА Е РАЗЛИКА МЕЖДУ КОНСОЛИДАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ?КОНСОЛИДАЦИЯ-ТОВА Е ОБЕДИНЕНИЕ( 2 СЕ СРЕЩАТ И ЗАПОЧВАТ ДА ДРУЖАТ)ИНТЕГРАЦИЯ- СЛИВАНЕ И ПОГЛЪЩАНЕ (1 ЧОВЕК КАЗВА НА ДРУГИЯ "А ЕЛА ДА ЖИВЕЕШ ПРИ МЕН)ЧАТ??? ЕВРЕЙСКИ ТАРИКАТ...СКОРО ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ РУСИЯ ДА ГИ ИНТЕГРИРА (КЕЙСИ ДОСЕГА НЕ Е ГРЕШАЛ В ПРОРОЧЕСТВАТА СИ)
92
3
 
4
 
! Отговори
еди кой си преди 8 години
Световната финансова система е един балон който е пред спукване. Разбира се запада го знае много добре има научни изследвания но няма да го признае докато не се спука балона. Пример финансовите активи на сащ са на стоиност 135трилиона долара а материалните активи на целия свят са около 160 трилиона долара. Поради това учените предвиждат 2016г.световен фалит.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** и алчен евреин с *** и лъжливи мантри за *** и безбожници
90
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сломиха Русия, а СССР. Разликата е 500 мил. тогава срещу 140 мил. сега, а добива на петрол е същия. Тогава са били принудени да хрантутят 350 мил. българи, поляци, чехословаци, югославяни и др., а сега даже пред собствения си народ не го дават социални. Големия въпрос сега е каква е цената на петрола с която може да се бътне Русия и дали при тази цена няма да са фалирали други съюзни държави, които и сега се клатят и може ли фалита не тези държави да мине като съпътстващи загуби.
89
4
 
6
 
! Отговори
Pinochet преди 8 години
Иска му се да интегрира (тоест да разграби както България) и природни богатства и бели умни хора, но уви. Добре, че руснаците не са продажници като нас. То световния евреин наяждане няма.Изяде нашата хубава страна само не иска.
88
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ужасА на " Да живее Русия" препоръча ли да се лекува? Защото от една година се пъчи с такъв ник и облъчва с кремълска пропаганда Или той е здрав?
87
10
 
5
 
! Отговори
Смерть России преди 8 години
До някойКак *** да се умори да повтаря, че чувства България близка?От къде ще намери друга такава златна кокошка да я скубе?Я си помисли каква е печалбата на Лукойл при цените на петрола и цените на горивата у нас и на всичко отгоре не плаща и една стотинка данък на държавата ни а пълни руската хазна.Я се замисли какви пари смъква Русия от нас чрез ВЕИ-тата си у нас и колко пари е на печалба от Софарма и веригите аптеки у нас с тези цени на медикаментите.Помисли си бе другарю!!!
86
13
 
7
 
! Отговори
Смерть России преди 8 години
Никаква интеграция.Русия трябва да бъде смазана и разкъсана на парчета както е постъпила с нашата Родина.
85
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Повечето са съгласни, че Кисинджър е умен. Въпросът обаче е, дали е ДОСТАТЪЧНО умен? Защото, той преразказва познатата на всички максима, че звяр не се загражда в ъгъл, за да не драска и хапе много, а му се оставя път за отстъпление. Обаче видоизменя отстъплението в "интегриране". Не казва обаче, как да стане. Предишни президенти - Картър и Рейгън, се оказаха по-големи стратези от Нисън, например, т.е. от самия Кисинджър, макар да не ги смятаха за умни. Те не интегрираха Русия, а я сломиха.
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чичо Гошо 116:Кисинджър вярно е умен. НО, нещо не виждам да ратува за "обединение" с Русия, нито с Китай. Точно, защото е умен и знае, че обединение на демокрация с диктатура не става, все едно елен или даже лос да "обединиш" с мечка или тигър.
83
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 126:Не е ли руски сателит Азербайджан? Ами именцето му? Питам, защото на български го наричахме Азърбейджан. А не го ли управляват поставени от Русия лица? Или ще кажеш, че е независим? Май ти си най-големият виц - и в петък, и през останалите дни..
82
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 114:Отговарям Ви, защото ми се вижда, че сте искрени. Не знам кого имате предвид под "ционисти". Кисинджър (Кизингер) е немски евреин, но не знам да е бил точно ционист. Освен това, не го подкрепям, даже отбелязвам, че, въпреки интелекта и опита му, не може да посочи как Русия да бъде интегрирана в свободния свят. Иначе, евреи има и в най-близкото обкръжение на Путин, такива винаги е имало и При Елцин, Горбачов, а и пред това - в СССР (при Сталин - по-малко). Сред тях е имало и ционисти.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #123Азербайджан руски сателит?! Петък ден за вицове :-)
80
1
 
6
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Човек и добре да живее - умира, колкото и глупости да е сварил да натвори.
79
1
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Ще интегрираме лисицата в курника.
78
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Do 173Жужи иска да възстанови империята и разчита на ***-предатели да му съдействат. Иначе, руснаците имат само природни ресурси, но нямат интрлектуални, технологически, демографски и финансови ресурси да ги разработят и оползотворят. Поради това досега са дали молиони декари на Китай под аренда. Скоро Сибир ще стане китайски без война.