Жена начело на служебния кабинет в Гърция

Кредиторите не са разтревожени от оставката на Ципрас
21 авг 2015 07:19,
18
Жена начело на служебния кабинет в Гърция
Снимка: Reuters

Председателката на Върховния съд Василики Тану-Христофилу оглави правителството на Гърция, съгласно конституцията, след оставката на премиера Алексис Ципрас, предаде агенция ТАСС.

"Председателят на Върховния съд г-жа Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство до произвеждането на предсрочни парламентарни избори", съобщава електронното издание "Нюз 247". Така тя става първата жена премиер на Гърция.

По-рано днес Ципрас връчи оставката си на президента Прокопис Павлопулос.

Още по темата

Правителството на Ципрас загуби парламентарното си мнозинство (151 от 300 депутати) и можеше да разчита на подкрепата на по-малко от 120 депутати, което се смята за "психологически минимум". Кабинетът можеше да прокарва в парламента само закони, които се подкрепят от опозицията, напомня ТАСС.

Европейските кредитори на Гърция изглежда не са разтревожени от хода на Ципрас, който идва по-малко от седем месеца в четиригодишния му мандат, посочва АП.

Но рейтинговата агенция Мудис предупреди в изявление, че предсрочните избори може да предизвикат опасения за прилагането на спасителната програма и потенциално да поставят в риск бъдещо отпускане на траншове по нея.

Ципрас официално връчи оставката си на президента Прокопис Павлопулос, за да започне изборния процес. Това включва предоставяне на възможност на двете основни опозиционни партии - консервативната Нова демокрация и вдъхновената от нацизма "Златна зора", да опитат да съставят правителство, посочва АП.
Всяка партия има срок от три дни, за да опита да направи това, а лидерът на Нова демокрация Евангелос Меймаракис каза, че ще използва тази възможност. Не се очаква обаче нито една партия да получи необходимата подкрепа в парламента, отбелязва Асошиейтед прес.

Европейската комисия обяви, че е взела под внимание съобщението за избори. "Широка подкрепа за спасителното споразумение и придържане към ангажиментите са ключът към успеха", посочи в туит говорителката на ЕК Аника Брайдхарт.

Ципрас отлагаше решението дали да поиска предсрочни избори до момента, в който Гърция получи първия транш от новата кредитна програма и направи плащане към Европейската централна банка. И двете станаха факт вчера.

Въпреки промяната в своята политика, Ципрас продължава да се радва на голяма подкрепа сред избирателите, а неговата партия е далеч пред политическите си съперници в последните проучвания на общественото мнение.

Ципрас смята, че може да получи по-добър резултат на изборите, ако те бъдат произведени преди гласоподавателите да почувстват ефекта от икономиите, предвидени в спасителното споразумение, посочва АП.

Ако Ципрас спечели изборите, новият мандат ще му позволи да отстрани хардлайнерите от неговата партия, някои от които открито препоръчваха напускане на еврозоната и връщане към драхмата.

Хардлайнерите, сред които са известни фигури, като бившият енергиен министър Панайотис Лафазанис и бившият финансов министър Янис Варуфакис, сигурно ще се отцепят от СИРИЗА, отбелязва АП.

Някои анализатори приеха новината за предсрочни избори като сигнал, че Гърция ще се затрудни с изпълнението на условията в спасителната програма.

Дженифър МакЮън от "Кепитъл Икономикс" коментира, че оставащата част от СИРИЗА ще се мъчи да приложи изискванията на програмата, особено при вероятността Гърция отново да потъне в рецесия. Тя смята, че големите реформи надали ще бъдат прокарани в периода до изборите.

Според анализатора Волфанго Пиколи от Teneo Intelligence хазартният ход на Ципрас за укрепване на неговата власт вероятно ще успее, но ще отложи първата оценка на новата кредитна програма, "особено като се има предвид факта, че едно служебно правителство няма да бъде в състояние да приложи някакви значителни мерки".

Гърците първоначално бяха слисани от перспективата за още едни парламентарни избори в рамките на година.

"Мисля, че е твърде скоро да имаме избори в такъв кратък период", каза Георгия Кирица. "Хората решиха преди осем месеца, това правителство трябва да продължи и изборите трябва да бъдат отложени", смята тя.

Въпреки това първоначалните реакции от европейските власти изглеждаха предпазливо оптимистични, отбелязва Асошиейтед прес. Мартин Селмайер, ръководител на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочи в туит, че бързите избори могат да бъдат начин за разширяване на подкрепата за спасителната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Дарина Кирова преди 8 години
Имам чувството, че не знаем всички фигури от пъзела. Ясно в БГ само първосигнално се пише. Никъде няма и биография на Василики...А на Германия не ми с евярва да им е толкова удобно. Ще видим.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Господ да сложат трябва бачкане и данъци за да има Държава!
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най - после да се случи нещо хубаво на гръцкия народ.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакво се е нахилил тоя ***? Вкара гърците в егати приключениети и си подаде оставката. Византийски номер.Хили се е. Има защо. С византийските си номера изработи и гърците с раздутите пенсии , и кредиторите. Сега ще намалява пенсиите, но виновна ще е Баба меркел, а не той. Намали вноските по кредитите и не прави приватизация , а дава концесии. Вкара гърците в нова спирала на сиртаки. Пак ще има работа за бг висшисткие като домашни слуги...
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай Боже и комунистът ББ да се "***" така, че да клекнем и да ни дадат спасителна програма за 86 млрд за три години . Да ,ама не! Баба Меркел няма да му "подстригва" дълга, а само ще му намали лихвата и срока :) Хитър византиец се оказа този комунист,ей! Сега предизвиква избори ,за да вземе цялата власт. Червен макак! :)))А този с червените макаци не е даже на дървото.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитърец е Ципрас.Прилага тактиката на Боко, когато е в лошо положение с непопулярните мерки, които приеха подава оставка.После се завръща на бял кон и казва, че други са му пречили.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде червени макаци, хвалете го още, превъзнасяйте Насериза! Върхът на демагогията и лъжите без мярка! Тоя не изпълни нито едно обещание, дори направи обратното! Очакван край на едно некадърно, свръхнекомпетентно правителство от лъжци!
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този политическата катиера приключи.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимка нещо? Или не е за пред хора?
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сложете нейна снимка, Алексис Ципрас си го знаем.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SLED ZIPRAS IDVAT NEGODNIZITE--LAPACI .
2
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Логичен край на Ципрас - гръцкият Орешарски.
1
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Великия Ципрас разгроми Западна Европа и тройката кредитори като им легна след многото празни приказки. Ето това е комунист в действие . Празни приказки и обещание за светло бъдеще. Този номер нашите от БКП-БСП го играят вече 50 години , а мързеливи и неграмотни балъци чакат луканка без пари .