Менонитите* – живот в боливийското безвремие

Фотограф разкрива ежедневието на тази странна религиозна общност
Обновена: 30 яну 2017 12:10 | 24 авг 2015 20:00,
44

Снимка: Jordi Ruiz Cirera

Фотографът Хорди Руиз Сирера придума хора от боливийската секта - менонити, които отричат фотографията и живеят без електричество, да повдигнат завесата на живота си.

Той успява да издаде книга ''Los Menonos'', в превод ''Менонитите'' след като прекарва време, печелейки доверието на семействата, които избират да прекарат живота си в миналото.

За да научи повече за културата им, той живее с различни семейства за по няколко месеца.

''Нещо, което истински ме шокира беше липсата на занимания за свободното време, игри, или пък места за социален живот в тази общоност'', коментира фотографът в свой имейл към списание "Слейт".

''Няма социални центрове, освен църквата и магазинът, няма кафета, ресторанти, футболни игрища, площади, градинки. Животът е сведен до работа и грижа за семейството'', допълва той.

За да получи разрешение да снима семействата, фотографът е трябвало да иска разрешение от бащата във всяка фамилия, защото само те са можели да говорят испански. Защото макар и да се намират в Южна Америка, тези менонити говорят предимно немски.

След като е получил разрешението си, той моли членовете на семействата да позират, за да може да им направи портрети. 

*Менонитите са религиозна общност, близка с амишите. Наречени са така на името на основателя Менно Симонс. Историята на общността започва от 16 в, когато са създадени в Холандия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чак като тези перковци не бих живял, но от доста време имам планове да се изнеса в някое по-цивилизовано село или малък град, където да си спретнем градина, може и някое и друго дребно добиче. Спретната къщурка, задължително автономен водоизточник, слънчеви панели на покрива, басейнче, един хубав дървен навес наблизо и зидана каменна фурна от стария тип. Както казва един приятел на майтап, да сме готови за оцеляване, ако изведнъж спре интернета.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До колкото знам амишите уж не ползват електричество. Менонитите го ползват, както и земеделски машини. Но са затворена общност, патриархална и силно религиозна.
19
2
 
10
 
! Отговори
God преди 8 години
Уж не ползват електричество ама видях хладилник на едната снимка. Едва ли го ползват за шкаф. Иначе да си живеят както искат, след като не пречат на никого и не вършат нищо лошо. Разни хора, разни идеали.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** и от минонити разбира и всичко коментира
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дам , още като им видях физиономиите не ми заприличаха на боливийци , взех ги за британски , а се оказаха немски хаховци.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ги и из Щатите, доста. За разлика от амишите, менонитите имат ток, карат коли и ходят на почивка. Работят здраво и си гледат децата. Лошо няма :)
15
2
 
7
 
! Отговори
истински преди 8 години
До АнонименВсъщност при повечето от тези общества членовете имат свободата на напуснат, когато поискат
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле, спокойни и щастливи. Животът в такива откъснати от света секти е ад. Това е безусловна йерархия и пълно подчинение на всички на пастора, гуруто или както там се нарича. Случаите на такива пастори-педофили, насилвали с години децата на общността, защото Бог така заповядва, са стотици. Повечето хора остават, защото са родени там, не познават друг живот, напълно необразовани са и нямат шанс за оцеляване извън общността.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 23Да и аз забелязах някои черти на кръвосмешението но като цяло не е при всичките!!!Най вероятно се женят първи братовчеди което не е редно!!!
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен ми стигат двете момчета от снимка 1 :D Ох какви неща ще правим заедно само :D
11
5
 
28
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Ами точно затова предлагам да ги поканим да се преселят в България. Виж какви са дечицата им - белички, русички, миловидни. Бъди сигурен, че ги възпитават в духа на патриархалните християнски ценности. По-добре такива семейства да раждат у нас по 7-8 деца, вместо да развъждаме едни други, дето предлагам да ги пратим в Боливия - на разменни начала.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо спят на пода? А подът - гранитогрес. Значи не живеят съвсем в миналото.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Колко българи?Може би 5-10 хиляди.Другите са само българи по паспорт иначе са си .Те винаги са казвали,че не са българи.А .Плюс това те са там легално.В смисъл не се трупат по границите да режат оградите и кво ли още не..
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕПА КАК ДА НЕ СА ГЕРМАНЦИ :D ОТ ПЛАДНЕ ДО МРАК САМО РАБОТА РАБОТА РАБОТА РАБОТА РАБОТА РАБОТА :D ДА НЕ СА ЩАСТЛИВИ ТО СИ ИМ ЛИЧИ НО ГЛАДНИ НЯМА ДА ОСТАНАТ ;DЛОШОТО Е, ЧЕ ИМ СЕ ПРАВИ ЛОША РЕКЛАМА ЩОТО СЕГА *** ОТ ИНДИЯ БОЛИВИЙЦИ ЩЕ РАЗБЕРАТ ЗА ТЯХ И ЩЕ ИМ СЕ НАСТАНЯТ НА ПОЛЯНАТА ДО ТЯХ!! И ЩЕ СЕ ПОЧНЕ ПЪРВО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЕДНА БРАДВА ПОСЛЕ ДВЕ И ТАКА ДОКАТО НЕ ПРЕРАСТНАТ НЕЩАТА В КЪРВАВО МЕЛЕ И ЩЕ ИМ СЕ РАЗБИЕ РАХАТЛЪКА :D
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимка 10Добре се плодят 8 деца и 2-*** родители!
6
3
 
22
 
! Отговори
истински преди 8 години
Тези са се появили през 16 век в Холандия, но предшествениците им, валденсите, са били пръснати по Европа далеч преди реформацията, 600 години преди това, като са плод на мисионерската дейност на богомилите, които между другото не са никакви гностици, окултисти или еретици, а нормални, трудещи се Християни с основателна неприязън към идолите, наклеветени от "църквата", а сега и от ню ейджърите. Най-близко като изповедание сега са по-консервативните баптисти.
5
3
 
16
 
! Отговори
varnenec преди 8 години
макар 4е сам на 300 ракиъа ... на снимка 10 тоз хладилник с кво работи да го - менонити, които отричат фотографията и живеят без електричество !!!!!! , да повдигнат завесата на живота си.
4
2
 
36
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Имаш отлична идея. Защо не ги поканим да дойдат да живеят в България - плодородна земя и обезлюдени села имаме колкото щеш. Изглеждат като хора с висок морал и съхранени стари, патриархални ценности.В замяна на тях можем да пратим в Южна Америка онези наши съграждани, дето не щат да се интегрират - там има огромни пространства, в които не живее никой. Да ги разселят по такива места, та да няма от кого да крадат.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До AeonЗнаеш ли, и аз си помислих, че все едно виждам българи от селата и от най-малките градчета, които се опитват да преживяват чрез селскостопанска работа и много дребен бизнес, обслужващ нуждите на хората от квартала.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казано е: "Нищо прекалено!"Не знам какво целят тези секти.