Кредиторите опростиха на Украйна 3,6 млрд. долара

Плащането на останалата сума ще бъде разсрочено
27 авг 2015 14:05, Елка Василева
25
Кредиторите опростиха на Украйна 3,6 млрд. долара
Снимка: архив, Reuters

Украйна е съгласувала с кредиторите си отписване на до 3,8 милиарда долара от външни дългове на обща стойност 19,3 милиарда долара, съобщи финансовият министър Наталия Яреско, цитирана от ТАСС.

По думите й плащането на останалата сума от 15,5 милиарда долара ще бъде разсрочено до 2019 година.

Договорът предвижда намаляване на суверенния и гарантиран от държавата дълг с 20 процента и позволява незабавно понижаване на дълговото бреме с 3,6 милиарда долара. Тази сума може да нарасне с още 200 милиона долара до 3,8 милиарда долара, ако бъде съгласувано такова намаление по гарантираните от държавата валутни дългове на държавни предприятия и украински евробондове.

Останалите еврооблигации ще бъдат продължени от 2015-2023 година до 2019-2017 година - тоест Украйна няма да плаща основната сума по дълга през следващите четири години. Лихвата по дълга се увеличава от 7,22 на сто на 7,75 на сто.

Украйна се опитваше от март 2015 година да се споразумее с кредиторите за облекчаване на дълга си по облигации с обща номинална стойност около 20 милиарда долара. В началото на седмицата в. "Файненшъл таймс" писа, че украинското правителство и комитетът на кредиторите са се споразумели за отписване на 20 процента от сумата. Първоначално Киев искаше да бъдат отписани 40 на сто.

Украйна беше заплашила да спре плащанията по дълга си, ако скоро не бъде постигнато споразумение. Страната трябва да плати лихви в края на август и падеж от 500 милиона долара на 23 септември.

Според споразуменията с Международния валутен фонд (МВФ) Украйна трябва да договори отписване на дълг от над 15 милиарда долара за четири години, включително 5,2 милиарда долара през тази година.

В момента общата сума на държавния и гарантирания от държавата дълг на Украйна е около 70 милиарда долара.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Украйнадълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
V преди 8 години
въпросния дълг чий е ??? кой ще загуби ??? Май само Русия им опрощава ??? защо не пишете най- важните неща ? Ако загубят вложители в дълг.Това ще е много добре за световната икономика.Така ще спрат да инвестират в държавни дългове вместо в реална икономика , а държавите ще бъдат пренудени да правят реформи ,а не само да теглят дългове за да не правят реформи като наш Боко ;)ТОВА КОЙ Е ГУБЕЩИЯ Е ОТ ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ ;)
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На езика на банкстерите опрощаване на 20% от дълга означава признаване на дефолт на длъжника. От днес Украйна е дефолтер.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво опрощаване става въпрос. Просто хунтата в Киев срещу тези пари предоставя Донбас на сина на Байден и подобни. Та нищо не е оправдано. Тепърва ще се види кой колко е опростил.
10
1
 
9
 
! Отговори
. преди 8 години
Няма такова животно "опростени пари". Ще складират там ядрените отпадъци, ГМО пшеница ще посеят, някоя друга база ще построят. Държавния дълг е изкупен отдавна от големия брат. Който е изкупил и индустрията. Сделката е 6+.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Богата България първа сигурно е дала пример.
8
1
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Отлагане на фалита с няколко месеца, нищо повече.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Украйна беше заплашила да спре плащанията по дълга си, ако скоро не бъде постигнато споразумение."Ашколсун!Това не му ли се вика дефлот?Демег, заплашила че няма да може да получава законно помощи да води геноцид....На запад направо са се ужасили от заплахата ми се струва!
5
4
 
20
 
! Отговори
Козел преди 8 години
Отивам при некоя сгодна мома. Казвам и че ми дължи секс 5 пъти. Опрощавам и 4, в знак на добра воля. Казвам и да се надупи. Воала - Момата е демократизирана!И така драги зрители вече знаете как функционира тая система със "заемите".
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за какво скачаха на маймундана?За свобода? - А за дълговете , газа и тока май забравиха....
3
1
 
22
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Колкото и да опростят-все тая,няма ли работеща икономика....С тая хубава лихва(7,75%) бързичко ще се натрупат пак.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинците са същите заспи като нас. Продадоха им държавата техните си олигарси, които сами си ги избраха и си ги до-избраха на Майдана. Под носа им я продадоха, докато синовете и дъщерите им измират за чуждата кауза пеейки "ПутиnА сега и да им опростят 40 милиарда, пак няма да има разлика за обикновните хора. Обречени поколения без изход и решение...Добре дошли в Източния запад!В Киев трябва да се гърми а не в Донбас!
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кредиторите опростиха на Украйна, но не си въобразявайте, че са *** и са прежалили тези пари. Ще си ги вземат от нас и от такива като нас.