Преди изборите: Ципрас готов за облекчаване на дълга

Премиерът в оставка не ще коалиция с Нова демокрация и ПАСОК
27 авг 2015 08:06,
10
Преди изборите: Ципрас готов за облекчаване на дълга
Снимка: Архив Reuters

Гръцкият премиер в оставка Алексис Ципрас даде сигнал в интервю вчера, че би приел облекчаване на огромното дългово бреме на Гърция, ако спечели очакваните идния месец избори, без отписвания на задължения, каквито дълго време искаше, предаде Ройтерс.

Ципрас, който се надява да се върне на власт с пълно мнозинство, каза в интервю за гръцката телевизия "Алфа", че е за по-дълги периоди на плащане и по-ниски лихвени проценти на дълга, сега, когато Гърция си осигури нова спасителна програма в размер на 86 милиарда евро.

Но в интервюто той не спомена нищо за отписване на задължения - предизборно обещание, дадено при избирането му през януари. Против подобно нещо е Германия, най-големият участник в трите спасителни пакета за Гърция от 2010 г.

На фона на разцеплението в неговата радикална лява партия СИРИЗА заради последната програма Ципрас похвали финансовия си министър Евклидис Цакалотос и отхвърли възможността той да не участва в изборите.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос се очаква да обяви произвеждането на предсрочните избори утре, като вероятната им дата ще е 20 септември, каза пред Ройтерс източник от гръцкото президентство. Това става след оставката на Ципрас миналата седмица, когато той загуби парламентарното си мнозинство поради бунт в редиците на СИРИЗА заради исканията за спасителната прорама.

Асошиейтед прес отбелязва за същото интервю, че в него гръцкият премиер в оставка е покачил политическия залог преди вота идния месец, като е казал, че няма да влиза в коалиция с основните опозиционни партии в центъра и център-дясно, дори и да му е нужна подкрепата им, за да управлява.

"Няма да ставам премиер в коалиционно правителство с (Нова демокрация, ПАСОК или Потами /Реката)", заяви той. "Смятам, че и трите партии по същество са изразители на старата политическа система".

В интервюто Ципрас каза също, че е приел споразумението за спасителната програма, за да си спести рухване на гръцките банки и може би граждански размирици, в случай че страната бе принудена да излезе от еврозоната.

Ципрас обясни и защо малко преди споразумението е уволнил бившия си финансов министър Янис Варуфакис, който отблъскваше кредиторите на Гърция в Европейската комисия (ЕК), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) с агресивното си говорене и тактика на протакане, посочва Асошиейтед прес.

"(Варуфакис) говореше и те не му обръщаха внимание. Бяха изключили", каза гръцкият премиер в оставка, като имаше предвид срещата на високо равнище на 25 юни между него, бившия гръцки финансов министър и ръководителите на МВФ, ЕЦБ и ЕК. "Той беше загубил доверието на своите събеседници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дедо ТашункоА сега ухапи се отзад.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дедо ТашункоБраво на Ципрас! За по малко от 8 месеца на власт, заработи над 90 милиарда за гръцкия народ. Така се прави.А ние от 25 години, все още строиме основите на капитализма и ровим в кофите за ***.
3
2
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Искането на Ципрас за допълнително разсрочване на дълговете и по-нисък лихвен % представлява опрощаване на дългове." Ти ми дай сега 86 милиарда, пък аз ще ти ги връщам след 50 г.". Средно за десетина години парите губят половината си покупателна способност. Не мога да разбера уникалната наглост на този мазен стр, инж. без нито един ден трудов стаж, като нашенеца Станишката. Накрая и Гърция и ЕО ще свършат с катастрофа.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човек толкова много лъжи изрече, че защо да не продължава в същият тон. Въобще някой слуша ли го все още
1
3
 
8
 
! Отговори
Е - Ник преди 8 години
Нещо не го разбирам тоя: "Теглих едни огромни пари, ама като ги връщам, готов съм да ми ги опростят..."Егати и византийския наглец!