Първата излекувана от ебола стана майка

Други оцелели от болестта жени са направили аборт
28 авг 2015 17:26, Елка Василева
2
Първата излекувана от ебола стана майка
Виктория Илия с бебето. Снимка: БТА

Първата излекувана от ебола жителка на Сиера Леоне постигна още една символична победа на живота над смъртта, като роди момче, предаде Асошиейтед прес.

Двадесет и една годишната Виктория Илия загуби от болестта двадесет и един души от семейството си. Миналата година на 8 юни тя официално беше обявена за първия излекуван от ебола пациент в Сиера Леоне и в чест на нейното изписване тогава в страната беше учреден Национален ден на оцелелите, който ще се отбелязва всяка година на същата дата.

Болестта на Виктория е открита, след като тя помята в третия месец от първата си бременност през май миналата година. Когато отива заради аборта в болница град Кенема, който е в съседство със селото й Койнду, тя научава от лекарите, че има ебола.

Младата жена предполага, че се е заразила по време на лечение за усложнения в първите месеци на бременността, по време на което тя е била в контакт с медицинска сестра, пренесла вируса на ебола от съседна Гвинея.

Когато Виктория научила в края на миналата година, че отново е бременна, тя била много изненадана, тъй като лекарите й казали преди това, че няма начин да се разбере дали може да износи бебе до термина, предвид, че е оцеляла от ебола. По неизвестни засега причини други оцелели от ебола жени са направили аборт или са родили мъртви бебета в Сиера Леоне, казва медицинско лице от болницата в Кенема.

Сега младата майка няма право да кърми бебето си и то ще бъде захранвано с адаптирано мляко, докато тестове потвърдят, че в нейната кърма няма следи от вируса.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Сиера ЛеонеЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари