Започва ли нов майдан в Киев?

Руски издания: Донбас разцепва Украйна
Обновена: 1 сеп 2015 09:42 | 1 сеп 2015 09:39, Елка Василева
109
Започва ли нов майдан в Киев?
Снимка: Reuters

Донбас разцепва Украйна - проектът за конституционни промени раздели президента Петро Порошенко с довчерашните му съюзници, пише "Комерсант".

След бурни дебати и протести пред парламента, довели до човешки жертви, Върховната рада одобри вчера на първо четене президентски законопроект за промени в конституцията, отварящ път към децентрализация на властта в Донбас.

Привърженици на Порошенко увериха, че проектът не предвижда специален статут за Донбас, но радикално настроени депутати обвиниха президента в "антиконституционен преврат" и предателство спрямо националните интереси в угода на Москва.

Още по темата

Гласуването в Радата и сблъсъците край стените й предизвикаха най-сериозното разцепление в украинската политика и общество, откакто е започнал конфликтът в Донбас - превърнаха бившите съюзници в непримирими конкуренти, състезаващи се в патриотизъм и отпор срещу "руската заплаха", отбелязва вестникът.

Цели три от петте депутатски групи в управляващата коалиция - "Самопомощ", Радикалната партия и "Баткившчина", хвърлиха предизвикателство на държавния глава, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Противниците на президентския план чудесно схващат, че децентрализация не означава специален статут, но се грижат само за собствения си имидж. Това е политика, целяща да разклати страната, и властта не може да се примири с нея, заявява пред вестника киевският политолог Виктор Уколов, близък до президентския екип.

За приемане на поправките на второ четене ще са необходими 300 гласа във Върховната рада, а "стана ясно, че Порошенко няма триста гласа", коментира пред "РБК дейли" украинският аналитик Володимир Фесенко.

Водачът на парламентарната група на "Самопомощ" нарече поправките "изнасилване", а лидерът на "Баткившчина" Юлия Тимошенко заяви, че те са плод от "договорености с Русия в геополитическите кулоари", допълва вестникът.

Пострадалите в сблъсъците, "отново залели с кръв площада край Върховната рада", вече са 125, съобщава "Комсомолская правда" по повод размириците и експлозиите в Киев. Изданието сочи като виновници за "погрома - украинските неонацисти" от движението "Десен сектор" и националистическата партия "Свобода".

"Вътрешният министър Арсен Аваков тутакси обвини за насилието партията "Свобода", а премиерът Арсений Яценюк заяви: "Искам доживотна за човека, хвърлил гранатата!".

Това хвърли в недоумение украинските радикали - как тъй, нали през януари-февруари 2014 г. същите Яценюк и Аваков ги наричаха "мирни демонстранти", а днес ги нарочват за терористи? Макар да са правели същото", пише изданието.

"Всичко наподобяваше твърде много битките през зимата на 2014-а на Майдана. Но вместо (бившия президент Виктор) Янукович мишената сега е Порошенко", добавя "Комсомолская правда".

Край сградата на парламента в Киев се разгаря нов "майдан", с който властите вчера не успяха да се справят, заявява "Росийская газета".

Според Минските договорености Киев е длъжен до края на годината да осъществи конституционна реформа, предвиждаща децентрализация на властта и специален статут за източноукраинския регион Донбас, напомня московският официоз.

Всекидневникът обаче цитира изявления на сепаратистите в Донбас, че поправките, обсъждани в Радата, "имат малко общо" с договореното в Минск и са разработени без участие на отцепниците. Те смятат, че специалният статут на Донбас трябва да бъде записан направо в конституцията, а не да произтича от отделен закон за преходния период, обяснява "Росийская газета". Проектът на Порошенко пък засилва според вестника президентската власт в Украйна.

Повечето украинци и от западните, и от южните и източните региони подкрепят децентрализацията. Освен това в нейна полза говори и икономиката - Киев няма ресурси, за да субсидира отделни региони, както някога, пише "Ведомости".

"Страната не подкрепя трети майдан. Хората не искат радикали - те искат реформи", цитира изданието Балаш Ярабик от Фондацията "Карнеги" за международен мир.
"Независимая газета" изразява съмнения, че Порошенко и Радата ще утвърдят норми за специфично местно самоуправление в Донбас без натиск от Запада.

Основният външнополитически ресурс на Киев е подкрепата от Запада и най-вече от САЩ. Последните се обявиха за децентрализация, тъй че украинските власти - въпреки видимата съпротива, са принудени да приемат това условие, пояснява изданието.

Уреждането в Украйна ще е дълъг и труден процес, прогнозира "Независимая газета". Ситуацията става още по-трудна, доколкото страните все още се сондират взаимно и редовно вдигат залозите с надежда да се изтощят взаимно - Западът иска да отслаби Русия със санкции, използвайки неблагоприятната конюнктура с цените на петрола, а Русия разчита Украйна да претърпи икономически крах.

Колкото до самия конфликт, все още няма яснота дали мисията на ОССЕ в Украйна може ефективно да следи спазването на примирието в демилитаризираната зона. Надеждата обаче умира последна и фактът, че лидерите на "Нормандската четворка" се разбраха за спиране на огъня от 1 септември, вдъхва предпазлив оптимизъм, коментира "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До факт "Афроамериканецът остана с пръст в г...."ТОЧНО ТАКА!
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кокоукраинска фашистка пропаганда.
63
3
 
9
 
! Отговори
Буахаха преди 8 години
няма как цял живот да им казват ,че руснаците са виновни за всичките им неуспехи , от месеци насам войната в донбас е в затишие , така че имаха време да направят нещо за останалата част от украйна , ама и те кат наш Боко -взеха едни милярди заем и си ги разделиха по сметките в швейцария
62
5
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Не , не започва , няма причина да започне , ще повикат ще повикат националиситите и ще спрат
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия фаши ако приемат закона ще им спрат плащането, щото нуждата от тях ще пропадне,,, щеше да гастьпи лошият по принцип мир ,но той ще е по-добьр за хората, вместо да се стрелят всеки ден
60
17
 
2
 
! Отговори
коко преди 8 години
Ясно е че след всичко това Украйна няма как да остане същата.За да се отърват от руските сепаратисти трябва да дадат автономия на двете области и да направят нова граница с помоща на ООН.Всеки жител сам да реши къде иска да живее под руски ботуш или в нормализираща се Украйна.
59
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да завиждаме на украинците, че имат национален идеал който обединява нацията - борбата с руските агресори
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 84И къде е тази армия на Киев? Ако я имаш дали нямаше да си е върнала териториите вече? Айде използвай тази ряпа на раменете все пак.
57
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тия льольвци майдани им дай само - ето, че има по-зле и от нас.
56
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинците са готови да защитават анексираните територии да последна капка кръв. Докато руските средства за масова информация твърдят, че армията на Киев е пред разпад.
55
2
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
До българинМного се палиш бе АЛБАНСКИ ВОЙВОДО с американска закваска! Я кажи чии интереси обслужваш? Заради такива *** след 50 год нито България ще има нито измислената Македония. Какво за Кадафи? Убиха го и сега в Либия цари безредие, не знаят кой бие кой плаща. Бих те праятил там отворко, с 5 тона вазелин!
54
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските окупатори на донбас и крим са обречени, както фашистите са били обречени когато са окупирали донбас и крим.
53
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Режима в Мосва така и не успя да осъзнае, че производството на земеделска продукция в ЕС е на дотации. Например ако производството на ябълки в ЕС намалее, европейския данъкоплатец спестява пари за други по-рентабилни производства. Налагайки ембаргото Путин прави услуга на европейците като ги насочва към печеливши отрасли.
52
2
 
9
 
! Отговори
николаев преди 8 години
До 74 КАКВА ВРЪЗКА ИМА С КРИМ И ПРОТЕСТИТЕ ПРЕД УКР. ПАРЛАМЕНТ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ОТ ПИСАНЕТО НА ТОЯ *** БЪЛГАРИН
51
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въоръжените сили на РФ не могат да използват ядрено оръжие в Украйна по разбираеми причини. Това означава, че ако 4 млн. въоръжени и мотивирани украинци се насочат към градовете в северен кавказ няма какво да ги спре.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко за обикновените хора, които нямат храна, лекарства и спокойствие.
49
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремълските джуджета продължават да си мислят, че съдбата на народа на Крим се решава под диктата на москва
48
2
 
19
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Как да е наред Украйна, когато Нац гвардия е Наци гвардия?!
47
14
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Пешо 57:Виждам, че си си приготвъл вазелина. Ще ти трябва, аме не от албанците, които, повтарям, СА СИ В СЪЩИТЕ РАЙОНИ, КАКТО И ПРЕДИ 150 г. Друг въпрос е, че се размножават много по-бързо от червените като тебе, защото са с мюсюлманска закваска. А за мен не се грижи, ***, аз съм от стар МАКЕДОНСКИ КОМИТСКИ И ВОЙВОДСКИ РОД. Щом вие, комунистите, не можахте да смажете толкова години, когато цялата държава ви слугуваше, ще преживея пак. Ти му мисли, *** червен. И си спомни за Кадафи.
46
5
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 70:Знаеш ли как свърши "студената война"? Кой се изтощи и рухна? А, умник съветоиден?