Украйна: Русия е главният ни враг

Страната да се интегрира с НАТО, иска Порошенко
2 сеп 2015 22:40, Анисия Иванова
299
Украйна: Русия е главният ни враг
Снимка: архив Reuters

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна днес одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предаде Франс прес.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи, "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.
В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този на снимката Петро Вайцман Порошенко е военно престъпник фашист и е отговорен за смъртта на хиляди невинни хора, жени и деца в Донбас и Луганск. И както знаем е горещо подкрепян от демократичната общност от запад. Каква демократична общност бе, чисти фашисти сте до един, на запад имаше демокрация преди 25-30 години, а сега е чист фашизъм.
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъже като дърт окраинец(***).
151
1
 
1
 
! Отговори
пенко преди 8 години
222 ДА С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ВЗЕМЕМ ЖИВОТА ВИ !
150
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоа не разбра ли че САЩ и Европа не и пука за Украйна, що не си праи там вафлите и чоколадите и да си седи на *** мирен да не изчезне и той като Кадафи
149
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Главния Ви враг са простите Ви тикви. Малумници нещастни. Особено на този от снимката.Такива *** светът не беше виждали скоро.
148
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А случайно така да пуснете новината, че докато този плюе по Русия, се освободи украински гражданин, пленен в Афганистан със съдействието на Русия???
147
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия е главният ни враг"... Ако това е вярно,- защо Украйна днес продолжава икономически и политически отношения с "главният си враг"? Защо пан Порошенко днес продолжава бизнеса си в Русия? Защо милиони украинци бягат към Русия? А? Пан Порошенко, ние разбираме много добре това, което е причината за ваши постоянни безсрамни лъжи. Само пари от ЕС и САЩ, само спасение за себе си. Нищо друго, наистина! Злощастната съдба на Укрйна не ви пука СЪВСЕМ, нали?
146
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потрошенко е *** и главния враг и предател на Украйна!ярош е неонацист
145
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ukrain-informукраинска-фашистка пропаганда!
144
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бранникти си нацист! в украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!
143
3
 
6
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До Анонимен 215Били ли сте в Крим? Не, разбира се. Говорихте с жителите на Крим? Не, разбира се. Откъде получавате информация за Крим ? От медиите само? Нали, това е много надежден източник за вас... Аз живея в Севастопол(Крим) и аз пиша само това, което вижда всеки ден .
142
14
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Десетилетия ще продължи войната между Европа + Украйна срещу москалската ***, ние сме готови да дадем живота си за свободата на УкраIнi...Дмитро Ярош
141
1
 
4
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Ами че на въшката всички са и врагове,понеже са нещо,а въшката е въшка :)
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ГУРБЕТЧИЯ ОТ 216ТИ НЕ ВИЖДАШ ЛИ ТЕЗИ НЕЩАСТНИ ХОРА ЗАЛИВАЩИ ЕВРОПА? ТИ НЕ ЗНАЕШ ЗАЩО СА ТУК И БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОГО? ПОПИТАЙ НАТО ОБАМА...НА ТЯХ И ЕВРОПА НЕ ИМ Е НУЖНА ДА ДОБРУВА... И КАТО ИСТОРИЧЕСКИ ПРИМЕР -ИНДИАНЦИТЕ СЪЩО СА ИМ ПОВЯРВАЛИ И СА ГИ ПУСНАЛИ В ЗЕМИТЕ СИ...А КРАЯ ВСЕКИ ЗНАЕ КАКЪВ Е ...САМО ПО ПОРЕИЕ НА АМАЗОНКА СА ЖИВЯЛИ 20 МЛН ИНДИАНЦИ -ТЕ СА ИЗТРЕБЕНИ ОЩЕ ТОГАВА...
139
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 208Умнико само ако се поровиш в сайтовете и ще видиш какво става в Крим1. Рашките реално всички военни бази ги преоборудват и модернизират. Всичко това е бачкане за Кримчани и то за поне 3-5 години още Украйна реално от как се е пръкнала не е инвестирала.2. за да не са зависими от Украйна от Ток и Вода се стоят централи и Обесолители Също така ще има и Мост - Пак инвестииции и обикновените хора ще намажат3. по 100+ полета до Крим всеки ден с туристи и Пак е слаб сезона няма мост
138
5
 
12
 
! Отговори
gkdgjd преди 8 години
Главния Ви враг са простите Ви тикви. Малумници нещастни. Особено на този от снимката.Такива *** светът не беше виждали скоро.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯПо принцип не ти отговарям щот сигурно ти плащат за писанията обаче няма да пропусна възможността да по троля трола. Значи 40 милиона искат да са в ЕС а 2-3 милиона не искат и по демократичните цености които ти явно защитаваш тез 2-3 милиона да го ... нали? Хмм интересно но мисля че преди време имаше един конфликт в който САЩ и ЕС се намесиха пак така само че тогава 2-3 милиона искаха нещо различно и те ги "освободиха". Това двоен стандарт ли се нарича или имаш по добро обяснение?
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 214СЪГАСЕН СЪМ-НЕ СА ЧАК ТОЛКОЗ ВИСОКИ.АКО СТАВА ВЪПРОС ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА...В МОМЕНТ НА КРИЗА ЕДНА МАЛКА ХЪРВАТИЯ УСПЯ ДА ОПРОСТИ КРЕДИТИ НА ХОРАТА СЕ ОКАЗАЛИ НЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ГИ ИЗПЛАЩАТ. НО В РУСИЯ ...НЕ... А СЕГА ЗА ПОРОШЕНКО...КАКВА Е ПРИЛИКАТА МЕЖДУ ОБАМА И ПОРОШЕНКО? - И ДВАМАТА СА ШОКОЛАДОВИ...
135
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кримти живееш в Крим колкото аз живея на Луната. Хората там изнемогват от високите цени и ниски заплати от грубата руска намеса в в личния им живот, а ти животно такова си взел да защитаваш най-големия злодей на нашето време мракобесника Путин. Засрами се бе глупав руски ***.
134
1
 
3
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До Анонимен 108 "До Боби"Ние, които живеят в Крим днес, дори не мога да коментирам тази непоносима глупост. Срамувам за вас, господине!