Джихадът привлича склонни към насилие психопати

Тези хора със сигурност ще убиват - в името на исляма или при сбиване
Обновена: 4 сеп 2015 20:14 | 4 сеп 2015 20:14, Елка Василева
81
Джихадът привлича склонни към насилие психопати
Снимка: архив, Reuters

Типичен профил на склонен към насилие джихадист не съществува. Според експерти обаче екстремизмът е привлекателен за някои тежки психопати, намиращи в него и оправдание, за да минат към действия, и смисъл на живота, Мишел Муто от Франс прес.

Задълбочена психиатрична експертиза на заподозрените като участници в радикални групировки, независимо дали се завръщат от Сирия, би съдействала за по-точна оценка дали са потенциално опасни, смятат тези специалисти.

"В кабинета ми са идвали хора, вършели според общото право мъчения и жестокости, отвръщали с удар веднага, щом се почувстват засегнати - каза неотдавна пред журналисти френският съдия антитерорист Марк Тревидик. - Но ето го ислямът, в който те мигом си намират оправдание. Ще могат значи законно, всъщност "законно" в кавички, законно - в Сирия, да използват насилие."

"За трима-четирима от тях си казах: ето, тези хора със сигурност ще убиват. Било в името на исляма, било при сбиване или по-късно... Случва се да видиш човек, за когото си сигурен, че би станал престъпник дори и без (групировката) "Ислямска държава", обяснява магистратът.

Редица експерти психиатри, потърсени от АФП, твърдят след профилен анализ на склонни към насилие джихадисти, че някои са на първо място психично болни.

"При вербовката, ако говорим за индивидуална психика, диапазонът е от най-организирани личности, способни да прикриват заболяването, до другата крайност - бълнуващи психари, които улавят духа на времето и подхранват налудничавите си политически представи за международния тероризъм. Някой такъв ще извърши престъпление и ще заяви, че това е джихад", обяснява Даниел Загюри, психиатър експерт.

"Някои особено нестабилни индивиди, бълнуващи или не, стига да прочетат в интернет указания да режат гърлата на неверниците, ще ги последват и ще минат към действия - продължава той. - Наричат ги вълци единаци, а се случва да става дума за психично болен, който чува този зов. И човек с определени проблеми ще постави този зов в служба на своето отчаяние."

"Отрицателни герои"

Клиничната психоложка Амели Букобза се сблъсква в практиката си с мнозина радикализирани младежи от Югоизточна Франция и смята, че кандидат джихадистите в общи линии не са по-склонни към психични заболявания от другите хора. Тя обаче си спомня "за един труден психиатричен случай с психотик, когото крепеше само тази мисъл. За него това бе средство да се отърве от налудничавите идеи, да ги насочи към някакъв обект" навън.

Вербовката на нови участници в джихадистка мрежа наподобява методите на някои секти: изолиране на всеки приобщаван от света, интензивен психологически натиск, убеждаване чрез фалшифицирани видеозаписи и снимки, че е избран да стане част от малък елит добродетелни хора, да се опълчи срещу враждебния, злосторен външен свят.

Някои пациенти с тежки психични поражения са идеални обекти в този смисъл, добавя д-р Загюри. "Убийствата в Божието име подпомагат инверсията на ценностите у някои слаби личности: ето, ти вършиш добро, вървиш по пътя на изкуплението, придаваш смисъл на живота си, твоите другари те одобряват. При това ще идеш в рая - там те чакат девствениците".

Д-р Ролан Кутансо, психиатър и криминолог, президент на Френската асоциация за психично здраве, допълва, че подобни хора "често са в търсене на идентичност, с проблеми на егото в някаква форма". Джихадът "им дава мисия, която ги прави по-ценни, те стават отрицателни герои и в собствените си очи намират реализация чрез един героичен акт".

Притокът на джихадисти чираци, които се връщат в родината от зоните, контролирани от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, заплашва да претовари полицията и тайните служби. Налага се да следят твърде много заподозрени и тук психиатрите биха могли да са полезни, отбелязва той.

"Лицата, склонни според сигнали към радикални идеи, трябва да минават на психиатрична оценка, за да се установи предполагаемата степен на риска - казва експертът. - Не бива всички да се поставят на едно ниво. Нека се преценява потенциалната опасност, но без да се забравя, че това е много трудно, има и съществена възможност за грешки."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: психопатиджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
! преди 8 години
Ами на Путин джихада? Нали събират "православни славяни", като всъщност ядрото им са абсолютни неонацисти, расисти и прочие *** ***?
36
0
 
1
 
! Отговори
! преди 8 години
До АнонименМи Хyйло нарочно проповядва такава идеология, че да събира точно склонни към насилие психопати, и всеки който му защитава политиката, е *** психопат.
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джихадът привлича склонни към насилие психопати, т.е. путинисти.* путинист - човек от сектата "Свидетелите на Путин (Х)"
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До като има овце,ще има и вълци!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинските убийци не носят автомати - те са образовани, добре възпитани и живеят в луксозни имения на тихи и спокойни места.Те определят как да се разпределят благата на планетата и разпалват конфликти, за да продават оръжия. Сред тях има представители на всички религии, те са много набожни, строят храмове, правят дарения и в речите им винаги завършват с "Бог да ви пази". За тях човечеството е просто работен ***, който манипулират със захарче и тояга.
32
1
 
2
 
! Отговори
. преди 8 години
Като чета какво вършат платените НЕАМНИЦИ НА НАРКОТИЦИ И ЗАПЛАТИ ОТ НЕИСЛЯМСКАТА НЕДЪРЖАВА и колко грижливо световната контролирана преса ни освдомява за тях и актовте им НО НИКОГА за борбата на Сирийската армия срещу тях все повече заприличва на генерална репетиция за целия свят под антихриста ,който НЯМА ДА Е МЮСУЛМАНИН!А статията е за психопати написана от психопати.Такива глупости.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"че някои са на първо място психично болни" - ха, то това профил на руския презик (ще рече - президентик - президентченце на руски)
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не думай...
29
1
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Това което става в момента из цяла Европа с тази бежански вълни се нарича " невъоражен Джихад" .Джихада еволюира и вече навлизат подобен тип въоръжен джихад окрилен от снимката на одавеното дете чрез която маниполират света. Това е много по опасен джихад от онзи които реже глави , взривява влакове , самлети и небостъргачи. Европа е пред голямо изпитание и ще се наложи да впрегне целия ресурс за да се спади. Предвиждам апокалипсис!!!!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атомната бомба я пуснаха нежни пацифисти
27
2
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Всички мюсюлмани са потенцялни джихадисти и корена на това зло се крие в ценностите на която те учи тази религия. Въпреки всичко много мюсюлмани не стават джихадисти просто защото им липсват психопатски качества. Мюсюлманите са поне 1000 г назад в еволюционното развитие на хомо сапиенс защото религията не позволява развитие.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е, че позволяват да се разрасне. За няколко седмици могат да смажат ИД, но не искат.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много психопати склонни към насилие има! Цяла държава с психопати! Пропагандата ви издиша отвсякъде.
24
4
 
1
 
! Отговори
istinata преди 8 години
An govori govori i nakraia nishto ne kaza
23
1
 
34
 
! Отговори
Ан преди 8 години
Джихадът е сложно понятие и част от него е невъоръженото насилствено преселване на огромни маси исламско население в перспектива - на територията на Европа. Недомислията в законодателството и политиката на ЕС доведоха до проявявянето на още една слабост, хитро използвана от Ислама. Тя се състои в това, че ЕС на практика се е отказал от суверенитета върху територията си, давайки право на всеки индивид или маса от хора/какъвто е случаят сега/ да прониква и да се заселва в страните от Съюза.
22
2
 
13
 
! Отговори
Вейдър преди 8 години
От днес официално обявявам новия псевдоним на мигранти-"пясъчни хора" Едно защото идват от пустинята и второ защото са ***, послужили за прототип на Джордж Лукас при създаването на образа на едноименните персонажи от "Междузвездни войни" Същия манталитет, поведение, хигиена, култура, бит, традиции и религия. Пълно сходство Забраняват се всякакви други обръщения като кафяви, тарамбуки, арабели и т.н. Само ПЯСЪЧНИ ХОРА!
21
2
 
13
 
! Отговори
ми нормално е преди 8 години
Баща ми,Бог да го прости,беше бивш интербригадист от Испания!Той ми е разказвал какви извратеняци и откачалки е имало в интербригадите!За тях всяка кауза е оправдание и повод,нищо повече!
20
0
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
Ами защото действат ТУК и СЕГА,бъдещето не ги интересува изобщо!
19
1
 
9
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Da taka e no problema e che normalnite mislmani mulchalivo gi podkrepiat.tva e problema
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията за джихадисти, българинът пак се дели на *** и *** :) Просто плееемееее, тия *** няма нужда да влизат в България, ние сами ще се избием скоро като гледам какви сме делчовци.