Бездействието на Обама в Сирия - доктрина на провала

Превърна ли се омаловажаването на конфликта във фиаско?
7 сеп 2015 19:42,
173
Бездействието на Обама в Сирия - доктрина на провала
Снимка: Reuters, архив

Това може да се окаже най-изненадващата част от външнополитическото наследство на президента Барак Обама: той не само беше начело на САЩ по време на хуманитарна и културна катастрофа с епични размери, но и помогна на американците да не изпитват отговорност за трагедията.

Гладът в Република Биафра преди едно поколение развълнува хората. Синагоги и църкви се мобилизираха, за да облекчат страданията в Дарфур. Когато през 2001 г. талибаните унищожиха древни статуи на Буда в афганистанската провинция Бамян, светът беше ужасен от загубата на културно наследство.

Днес "Ислямска държава" взривява ценни културни паметници в Палмира, а половината сирийци са принудени да напуснат родните си места - все едно, ако запазим пропорциите, да останат бездомни 160 милиона американци. Над четвърт милион души бяха убити. И въпреки това плакатите "Спасете Дарфур" не бяха заменени със "Спасете Сирия".

Една от причините е, че Обама - който се кандидатира за президент с обещанието да възстанови моралната репутация на САЩ - постоянно уверяваше американците, че да се прави нищо е разумната и морална политика. Той доказваше, на моменти, че няма нищо, което САЩ могат да направят, омаловажавайки сирийската опозиция като "бивши доктори, фермери, фармацевти и така нататък".

Той твърдеше освен това, че евентуална намеса само ще влоши нещата - "аз вероятно съм по-наясно от мнозина не само с нашите невероятни сили и способности, а и за нашите ограничения", заяви той през 2013 г..

Той вече е намеквал, че ако не можем да решим всички проблеми, може би не трябва да решаваме никакви. "Как да оценя десетките хиляди, които бяха убити в Сирия, срещу десетките хиляди, които в момента биват избивани в Конго", попита той (въпреки че в този момент в Конго не бяха избивани хиляди хора).

В редките случаи, когато политически натиск или ужасите на сирийските страдания заплашваха да надделеят над всяко извинение за бездействие, той обещаваше действия - в изявления или в изтекли от Белия дом документи: обучение на военни, безопасна зона на турската граница. А после фокусът се изместваше и наистина военни бяха обучени. Просто бяха 50 на година.

По един странен начин, колкото по-зле ставаше Сирия, толкова по-оправдано изглеждаше решението на президента да стои настрана; стъпки които можеха да помогнат през 2012 г. изглеждаха неефективни през 2013 г., а действията, които можеха да спасят човешки животи през 2013 г., нямаше да се справят с проблема през 2014 година.

Най-лошото е, че бездействието беше оправдано не като необходимо зло, а като значимо постижение: най-накрая САЩ водеха с разума, а не със сърцето си и със скромност, а не с арогантност. Реалистите посочиха, че САЩ срещат затруднения, когато оставят идеалите или емоциите да ги ръководят.

Но бяха прави в едно - САЩ трябва да преосмислят не само ценностите, а и интересите си, не трябва да прибързват, и не могат да спасят всички. Но аргумент, който не отчита ценностите, трябва да може поне да покаже, че целите са оправдали средствата, а стратегическите резултати от оттеглянето на Обама бяха почти толкова катастрофални, колкото хуманитарните последствия.

Когато Обама изтегли всички американски войски от Ирак, критиците се притесняваха, че ще има нестабилност; никой не предвиждаше появата на напълно оформена терористична държава. Когато през август 2011 г. той обяви, че "е дошло време президентът Асад да се оттегли", критиците се опасяваха, че думите му могат да се окажат без покритие, но малцина си представяха мащабите на катастрофата: не само варварството на химическите оръжия и "варелите бомби", но и вербуването на хиляди чуждестранни бойци от Ислямска държава, разпростирането й от Либия до Афганистан, заплахата за територията на САЩ, която притесни представителите на американското разузнаване, бежанците, дестабилизиращи Европа.

Дори ако политиката на Обама беше успешна в чисто реалистични измерения, нещо щеше да бъде загубено при анестезирането на американското обществено мнение. Да, възмущението на нацията през десетилетията беше неравномерно, понякога лицемерно, понякога обслужващо собствените й интереси.Но имаше и нещо достойно за уважение в решимостта на Америка да помогне - да попита, дори ако не можем да спасим всички в Конго, не можем ли да спасим някои хора в Сирия? Обама обърна този въпрос с главата надолу, но това далеч не е повод за гордост.   

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И никак не е странно,че автора на статията е АНОНИМЕН.Дааа,евреите и слугите им газ подпикават,че децата на Америка не умират в Сирия и не бомбардират суверенна Сирия за сатанисткия избранник антихриста.Има още трима"виновни",които са целия останал свят без"Израел"
42
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да направят САЩ,винаги те са виновни. Диктатурата на Асад, подкрепена от Русия, едва ли не е нещо нормално.Ами да, защо пък да не си живеят с диктатор,който сам се преизбира на "избори" с един кандидат.Съвсем нормално е. Но ако американците се намесят,тогава са агресор.Ако не се намесят,пак те са виновни защото не се намесват.
41
18
 
3
 
! Отговори
СТОЯН преди 8 години
САЩ много добре правят в Сирия. Простите араби нека се трепят!
40
19
 
2
 
! Отговори
Батето преди 8 години
Не забравяйте и това, че всъщност Асад е много удобен за Израел. И че той даде на американците номера на телефона на Кадафи, така го и хванаха. САЩ практически имат в момента добра политика там - оправяйте се сами...
39
14
 
2
 
! Отговори
Батето преди 8 години
САЩ нямат полезе ход в Сирия! Не забравяйте и това, че един виден и читав военен министър му каза - ако някой те посъветва да водиш нова война в Близкия Изток, кажи му да си прегледа акъла... При това - републиканец. Вината за всичко е изцяло у Асад. Можеше со кротко, со благо, да купи протестиращите в самото начало. Сега 82% от тях са на негова страна... Какво му костваше да бъде дипломат? После се намесиха страните от залива (петролния), Иран, Хизбулла. Не забравяйте и това, че всъщност Асад
38
2
 
23
 
! Отговори
Кей преди 8 години
КОЙ предизвика войната в Сирия, Либия и Ирак? КОЙ, КОЙ, КОЙ, КОЙ, КОЙКОЙКОЙКОЙ?
37
2
 
16
 
! Отговори
Обу-ма преди 8 години
КОЙ предизвика войната в Сирия, Либия и Ирак? КОЙ, КОЙ, КОЙ, КОЙ, КОЙКОЙКОЙКОЙ?
36
7
 
21
 
! Отговори
1492 преди 8 години
Най-слабият американски президент за всички времена, изтърва света да се превърне в пълен хаос..Дано скоро идва следващият и да бъде по-решителен...
35
18
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
Интересни хора са ислямо-левичарите. Когато САЩ правят нещо, са лоши. Когато САЩ не правят нещо - пак са лоши. Обама си тръгва след година И този, който ще дойде след него, ще накара мнозина да плачат с кървави сълзи.
34
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак пропаганден буламач и подменяне на причината със следствието... Медията е достойно казионна. Сирия си има законна власт и легитимен президент. Не е Обама или който и да е перкулясал американец тоя, който ще казва на сирийския народ кой и как да го ръководи. Освен това си има международно право - СС на ООН, който решава коя интервенция е легитимна и коя не. Обаче пиндостанецът я знае само по един начин - през просото, като кучето на нивата. Пита се - докога? Има да им пати главата на янките.
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
представете си силни арабски държави в региона със стабило управлениеи ще разберета в чия полза е войната- та нали същите ранени ислямисти ги лекуват в израелски болници- това си е инструмент на краварчетата и подбни писания целят точно замъгляване на истината- смазаха ирак и либия и сега немогат да се оправят с 30-тина хиляди души айде холанв българия са останали тук таме и хора с мозък - дето не си изкарват прехраната в американските фондации с нежни имена
32
2
 
30
 
! Отговори
Аз съм си аз, ти кой преди 8 години
си?Настава време разделно. Плевньо търси клишета за поредната си "реч" /прочит/. Селянинът с колелото ще реже лентички....Соросоидчета, кравари скоро ще Ви дойде времето, ще бъдем безпощадни!
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от друго страна това е и удар върху европа - най-силния конкурент на сащзаливане с емигранти и война в украйна- мед им капе на краварите като скапват най силния си конкурент - ама на българина няма смисъл да му се обяснява - *** до безумие и държавата му по-зле от индиански резерват и той ближе задниците на тия дето го унищожават
30
2
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
"Бездействието на Обама..."-егати наглите лъжи!Първо и най-важно:Американския президент не решава нищо самостоятелно,особено пък за външната политика.Евр.ейското лоби не би го позволило никога!То не е и лоби,а управление по същество!Плановете му за разсипване на Арабския свят и Европа си вървят и то доста успешно,за какво бездействие става дума!А специално за това защо Обама не е "спасил" Сирия-ами защото там имаше руснаци и американската "благодат" се размина!Затова и САЩ създадоха ИД.
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
м дааа много тъпня и пропаганда заеднообама бездействал в сирияами че ислямска държава му е най-силния инструмент за прекнояване на региона - слепи ли стеимаше стабилни държави ирак, сирия - ливан швейцарията на близкия изток с европейски нрави и култураа сега какво - продавали петрол ислямистите и купували оръжиеами сетете се на кого го продават и от кого купуватнещо като санкции за тия дето копува и продават о ес и сащ - любимият им похват срещу всеки който не е с тях- пробема е в сащ
28
2
 
28
 
! Отговори
11 преди 8 години
До хелоу"Не се кахърете за Сирия. Нашите братушки във Вашингтон ще оправят нещата. Обама знае какво да направи, той има решение на проблемите."-------------------------Кажи на братушките си във Вашингтон и по-специално на Обама да върне Нобеловата награда за мир и да се извини на целия свят за гадостите, които причини на милиони хора! Bye, bye!
27
4
 
3
 
! Отговори
Обонго преди 8 години
Аз имам голям банан, и обичам да го пъхам насам и натам ............
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ не бездействат в Сирия-дори са много активни.Тяхното отроче ИД изпълнява стриктно заповедите на Вашингтон за разруха в региона...Това че не се получават замислените резултати е друг въпрос вече...
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американските *** предизвикаха кризата с бежанците.
24
1
 
17
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Обама е една от най-черните страници в човешката история... Изрази като "след мен -потоп", "не е важно на мен да ми е добре, важно на Вуте да му е зле" и тем подобни не могат да опишат зловредността на антиевропейската му политика.