Бездействието на Обама в Сирия - доктрина на провала

Превърна ли се омаловажаването на конфликта във фиаско?
7 сеп 2015 19:42,
173
Бездействието на Обама в Сирия - доктрина на провала
Снимка: Reuters, архив

Това може да се окаже най-изненадващата част от външнополитическото наследство на президента Барак Обама: той не само беше начело на САЩ по време на хуманитарна и културна катастрофа с епични размери, но и помогна на американците да не изпитват отговорност за трагедията.

Гладът в Република Биафра преди едно поколение развълнува хората. Синагоги и църкви се мобилизираха, за да облекчат страданията в Дарфур. Когато през 2001 г. талибаните унищожиха древни статуи на Буда в афганистанската провинция Бамян, светът беше ужасен от загубата на културно наследство.

Днес "Ислямска държава" взривява ценни културни паметници в Палмира, а половината сирийци са принудени да напуснат родните си места - все едно, ако запазим пропорциите, да останат бездомни 160 милиона американци. Над четвърт милион души бяха убити. И въпреки това плакатите "Спасете Дарфур" не бяха заменени със "Спасете Сирия".

Една от причините е, че Обама - който се кандидатира за президент с обещанието да възстанови моралната репутация на САЩ - постоянно уверяваше американците, че да се прави нищо е разумната и морална политика. Той доказваше, на моменти, че няма нищо, което САЩ могат да направят, омаловажавайки сирийската опозиция като "бивши доктори, фермери, фармацевти и така нататък".

Той твърдеше освен това, че евентуална намеса само ще влоши нещата - "аз вероятно съм по-наясно от мнозина не само с нашите невероятни сили и способности, а и за нашите ограничения", заяви той през 2013 г..

Той вече е намеквал, че ако не можем да решим всички проблеми, може би не трябва да решаваме никакви. "Как да оценя десетките хиляди, които бяха убити в Сирия, срещу десетките хиляди, които в момента биват избивани в Конго", попита той (въпреки че в този момент в Конго не бяха избивани хиляди хора).

В редките случаи, когато политически натиск или ужасите на сирийските страдания заплашваха да надделеят над всяко извинение за бездействие, той обещаваше действия - в изявления или в изтекли от Белия дом документи: обучение на военни, безопасна зона на турската граница. А после фокусът се изместваше и наистина военни бяха обучени. Просто бяха 50 на година.

По един странен начин, колкото по-зле ставаше Сирия, толкова по-оправдано изглеждаше решението на президента да стои настрана; стъпки които можеха да помогнат през 2012 г. изглеждаха неефективни през 2013 г., а действията, които можеха да спасят човешки животи през 2013 г., нямаше да се справят с проблема през 2014 година.

Най-лошото е, че бездействието беше оправдано не като необходимо зло, а като значимо постижение: най-накрая САЩ водеха с разума, а не със сърцето си и със скромност, а не с арогантност. Реалистите посочиха, че САЩ срещат затруднения, когато оставят идеалите или емоциите да ги ръководят.

Но бяха прави в едно - САЩ трябва да преосмислят не само ценностите, а и интересите си, не трябва да прибързват, и не могат да спасят всички. Но аргумент, който не отчита ценностите, трябва да може поне да покаже, че целите са оправдали средствата, а стратегическите резултати от оттеглянето на Обама бяха почти толкова катастрофални, колкото хуманитарните последствия.

Когато Обама изтегли всички американски войски от Ирак, критиците се притесняваха, че ще има нестабилност; никой не предвиждаше появата на напълно оформена терористична държава. Когато през август 2011 г. той обяви, че "е дошло време президентът Асад да се оттегли", критиците се опасяваха, че думите му могат да се окажат без покритие, но малцина си представяха мащабите на катастрофата: не само варварството на химическите оръжия и "варелите бомби", но и вербуването на хиляди чуждестранни бойци от Ислямска държава, разпростирането й от Либия до Афганистан, заплахата за територията на САЩ, която притесни представителите на американското разузнаване, бежанците, дестабилизиращи Европа.

Дори ако политиката на Обама беше успешна в чисто реалистични измерения, нещо щеше да бъде загубено при анестезирането на американското обществено мнение. Да, възмущението на нацията през десетилетията беше неравномерно, понякога лицемерно, понякога обслужващо собствените й интереси.Но имаше и нещо достойно за уважение в решимостта на Америка да помогне - да попита, дори ако не можем да спасим всички в Конго, не можем ли да спасим някои хора в Сирия? Обама обърна този въпрос с главата надолу, но това далеч не е повод за гордост.   

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До xxЩо не кажеш истинската причина за намесата в Сирия- Стратегическо място и откритите огромни залежи от ГАЗ. Та интересите са ясни. Абсолютно същото за Либия -залежите от петрол. Тунис си бе съвсем добре до "арабската пролет".След "демократизирането" на тези държави там се настани хаоса и религиозният фанатизъм.Ако САЩ и Запада не са могли да отчетът тези фактори преди да се намесят значи външната им политика не струва и пет стотинки а ако са го предвидели то тогава са най-големите убийци.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПетърВидяхме, видяхме какво направиха краварите...
61
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 8 години
От САЩ лъха само на насилие и смърт.
60
6
 
3
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Много *** тука, много врагове на САЩ и приятели на путин и русия.Е нали, *** изпрати самолети и оръжие в Сирия.Хайде да видим какво ще направи той.Моята прогноза е , че ще избягат като попарени.
59
6
 
2
 
! Отговори
xx преди 8 години
Всъщност политиката на САЩ по отношение на Сирия е възможно най-правилната. Те се опитаха да направят от Ирак що годе цивилизована държава, 10 г. плащаха по 300-400 милиарда и накрая разбраха ,че с мюслитата демокрацията е безпомощна.По същия начин, европейците се издъниха в Тунис и Либия.А в Сирия е съвссем сложно - 6 религии-сунити,шиити, алауити, християни-2 вида, друзи,няколко етноса,плюс палестинци и всеки е срещу всеки.САЩ трябва да преосмислят не само ценностите, а и интересите си
58
6
 
5
 
! Отговори
морски преди 8 години
НАТО е агресивен и нападателен блок,съставен от алчни за влияние и ресурси държави.НАТО изби и осакати стотици невинни деца в Донбас и Луганск.Кой и кога ще им потърси отговорност!?
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна не бях чел толкова перверзна статия.Значи след като Обама носителят на Нобеловата награда за мир - бомбардирал само 7 държави каже че някой и диктатор то този тиранин трябва веднага да си подаде оставката.За положението в Сирия е виновен Асад защото незабавно не си подаде оставката та американците трябваше да създадат ИД и умерена опозиция и съответно да бомбардират.То е същото като затова ,че евреите , поляците и т.н. не са се самоубивали се е наложила Хитлер да ги убива в лагерите.
56
3
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
ситуацията в света е много по тежка дори отчаяна за тнр запад бившият световен хегемон САЩ са на ръбът от искане до РУСИЯ и КИТАИ на хуманитарна помощ само една пропаганда им остана
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата статия е ,,тинтири-минтири"Войната в Сирия е да се свали гражданското правителство и да се замени с ислямистко.Понеже в Сирия има руска военна база.За да махнат руснаците от там трябва да се смени правителството,затова западът въоръжава опозицията пък била тя ислямистка.Затова вместо да се борят с ислямска държава американците бомбардират правителствените войски и с това помагат на ислямистите.Сега се опасяват, че Русия ще помогне с войски и оръжие правителството и ще обърка пклановете.
54
5
 
14
 
! Отговори
maimun преди 8 години
Е как да не се е намесил..Та нали точно благодарение на неговата политика се стигна до тази бежанска криза..а и до много други мизерии!
53
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде оставете ги Американците малко на мира.Буш защитава Кувейт лош,Обама не се намесва в Сирия пак лош.Няма угодия!Има ли страна без проблеми?Хайде да решим поне един като хората!
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, как да се бориш срещу собственото си творение! Както писаха по-долу - всичко си върви по план.
51
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Напротив, всичко в Сирия по план!
50
1
 
12
 
! Отговори
историята казва: преди 8 години
Ами то света отива към 5 век пр .Христа .Към старата ера на езичество и варварство .Щом толкова ви е акъла .
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тайната не е в действието, а в бездействието. Още китайските мъдреци (Лао дзъ) 5 века пр.н.е. са я написали тая мъдрост. Американците правят много простотии именно от невежество - прекалено много се месят. но това е нормално състояние за тях - тая страна няма история и култура.
48
1
 
1
 
! Отговори
до 122 преди 8 години
След 800 години ,може би .Това казва историята за циклите на издигането на могъщи цивилизации .
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиндостанските недочовеци отдавна са доказали, че са по-непотребни и от арабите. Навсякъде си тикат гагата, сякаш някой ги търси за нещо. И естествено - до каквото се докосват, оплескват пейзажа. Светът пропищя от маймунщините им. Американска работа - *** работа...
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е *** и невъзпитан тоя глобален полицай бре, ще си намерим по-подходящ.
45
4
 
5
 
! Отговори
21 век преди 8 години
Всъщност това е светът без глобален полицай .Едно много опасно и зловещо място .Където когато ти говорят за морал значи прикриват провали .Никой не е научил уроците на историята ,че когато следва край на една могъща световна сила за цивилизацията подчинена на нейните правила следва колапс.Справка- изтеглянето на Рим от Европа .Изтеглянето на кръстоносците от светите земи . Сега остават единствено молитвите и вярата в Господ .Не случайно и тях засегнаха така нар пацифисти .Тяхната реалност е зло
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
страната най-виновна и най-намесена в близкия изток е сащид си е тяхна рожба от всякъдетия приказки тука са си за обикновенни *** - каквито в българия преобладават