Християните, които дават отпор на Ислямска Държава

Равнините Ниневия - история, слънце и война
Обновена: 8 сеп 2015 22:13 | 8 сеп 2015 22:02, Боряна Павлова
57
Християните, които дават отпор на Ислямска Държава
Снимка: Reuters, архив

През напечените от слънцето равнини Ниневия, северно от Мосул, малък контингент от бойци в пясъчни униформи провеждат редовния си патрул на 12 км от фронтовата линия с Ислямска държава.

Няма нищо необичайно в срещата с въоръжени бойци в тази част на света. Но този контингент е малко по-различен, разказва BBC. Всички те са християнски войници.

Асирийските християни твърдят, че корените им могат да бъдат проследени до самото начало на християнството. Техните предци още през 1 век са били покръстени. Те все още говорят арамейските езици.

Не за първи път те са обект на преследвания. Още през 2006 е първата им среща с войната – когато сунитски екстремисти нападат християнски селища. А от миналата година Ислямска Държава ги прогонва от Мосул, Каракош и други големи градове.

Ще останем в земите си

Сега група от асирийски християни, преминали военно обучение, твърдят, че е време да се въоръжат и да се борят. Начело на проекта е бившият генерал от иракската армия Бехнам Абоош. През 2003, като част от армията на Саддам Хюсеин, Абоош е отговарял за анти-въздушната защита на Северен Ирак.

''Някои го наричаха освобождение, но според мен зависи от гледната точка!'', коментира генералът пред репортери.

След като се оттегля от армията, той става свидетел на това как страната му постепенно е обвзета от хаос. После идва 2014 и той е принуден заедно с жена си, дъщеря си и трите си сина да избяга от бомбардировките на Ислямска Държава. Намират нов дом – Дохук, равнините Ниневия. На стената там е окачена снимка на папа Франциск.

Генералът смята, че неговият народ е бягал предостатъчно. Заедно с други християни, служили като офицери в армията, успяват да издействат разрешение от кюрдското правителство на Северен Ирак разрешение да сформират отбранителен отряд, който да се бори наравно с Пешмергите.

След месеци преговори му е осигурен шестседмичен достъп до военна база за обучения покрай Киркук. От над 2 000 доброволци са избрани 500, които получават начална военна подготовка. И така Защитният отряд на равнините Ниневия е сформиран.

''Ще защитаваме земята си'', казва Абоош. ''Не само срещу Ислямска Държава! Казвам ви, много хора искат да вземат нашата земя. Ние ще останем тук!'', категоричен е генералът.

Калдо Одана от Асирийското Демократично Движение вярва, че християнска военна част е необходима.
''Равнините Ниневия са разположени между Кюрдистан и народа на сунитите. Те постоянно се бият. Тази зона е пълна с нефт и е много богата. След като ИД бъде победена тук ще има нова битка!''.

''Последна надежда''

Асирийските християни се страхуват, че те, както и други малцинства, ще са губещите в битките за надмощие на големите групи в района. Когато преди година Ислямска Държава атакува, никой не се притича на помощ, твърди Калго Одана. ''Ако сега не планираме как да защитим малцинствата, ще загубим малцинствата в Близкия Изток.''

Атхра Кадо, учител по арамейски езици, а сега войник, смята, че единственият му избор е бил да грабне оръжието. ''Заради семейството ми е. Моето семейство ме подкрепя и ако аз не се бия, те ще са мъртви, убити от ИД или друга групировка.''

В древните градове в равнините Ниневия, манастири и гробници с надгробни плочи, отдавна изтрити от пясъците свидетелстват за историята на християните в тази част на Ирак. Атхра Кадо смята, че ако не искат историята им да свърши, той и войници като него са единствената надежда.

''Ако няма никакви военни отряди от нашите хора, които да защитават нашия народ, мисля, че тук няма да има и един християнин след 10 години'', завършва тъжно той.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички религии казват едно и също. Просто на някои хора им изнася да ги преиначават. А лековерните *** им вярват...
29
0
 
11
 
! Отговори
Август Вагнер преди 3 години
Сега Краварските самолети ще ги засипят с " приятелски огън " опитвайки се да " отслабят " ИД ...
28
0
 
32
 
! Отговори
Спартак преди 3 години
Ето това са истинските жертви на войните и насилието в региона. А не наглите пясъчни хора които пристигат на талази в Европа с по 50 000-100 000 евро "джобни" пари.
27
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Моето семейство ме подкрепя и ако аз не се бия, те ще са мъртви, убити от ИД или друга групировка"

Ей това трябва да им се заяви на тези млади силни мъже идващи като бежанци. Няма наготово - защитете си земята и майките. Ще сте много по-добре отколкото да идвате за социални помощи в Европа, дето такъв студ и работен режим ще ви се сторят ад.
26
2
 
2
 
! Отговори
vse edno преди 3 години
До Анонимен 50: Не е необходимо да "торониш" сълзи. В празния ти мозък само хамстери и американци от компютърните игри ти се въртят...та затова се получава "хамериканци"...Та за други неща става дума в дописката, но е адски трудно да го разбереш. Остани със здраве!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напънах се, но така и не можах да тороня сълза... проблемът всички го знаят- в Сирия има петрол и намирането на големи находища шифтов газ ескалира ситуацията, просто алчните хамериканци не се стърпяха да унищожат още една държава само и само пари да има за тях
24
1
 
42
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 3 години
до №44

Тези хора няма да мръднат от там! Те обичат родината си и предците си. Не за първи път ги колят и тероризират, но искат да останат такива, каквито са... Да се преселят и изоставят гробовете на дедите си, като заживеят по-богато и по-спокойно... Това не е решение за хора които ценят произхода си. Нека им помогнем да останат там! Четете спомените на нашите заточеници в Диарбекир, ще видите кой им е помагал с пари и подслон! Сирийските християни и арменците.
23
0
 
48
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 3 години
Когато ви писах, че няма бежанци християни, защото те са сред привържениците на Асад, получих евроатлантически минуси. Сега разбрахте ли кой бяга от Сирия!!???
22
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !

Смешник...
21
10
 
19
 
! Отговори
e преди 3 години
какво правят "християнски бойци" в страна дето е на едно 96% муслимска??

Тези хора - християни - по-добре да дойдат в България, аз лично ще финансирам идването им, даже и някой лев ще хвърля за това ...
20
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да ви благослови!
19
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ да ви благослови братя. Ние сме с вас.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** може да иде там да сее сифилис из армията на ид! Бая *** ще тръшне!
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква ислямска държава има.Има само сащ и ислям ,ако искаха само че не искат за 1месец всичко е исчистено от боклука.Много билиони не милярди са там в Африканския континент.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе срам ме е! Ама е най-добре да се знае изтината за ***! А иначе евала на тези достойни войни!
15
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви е срам да пишете такива простотии под статия, разказваща за отчаяната борба на едни обречени хора. Последните християни в Близкия изток.
Срам ме е от вас!
14
1
 
20
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Че кво му е лошото на Путин? Ти избягалите затворници от ИДИЛ ли подкрепяш?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
evalla! Zna4i malo4islenite hristiani moge da se borjat srestu ID, a mnogobroinite mjusjulmani tar4at kam Evropa. Aha,....ne iskat te razpravii....samo pomosti ot Germania....
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дълбок поклон!
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Талибаните, и амуджахидините. Просто са си варвари, и садисти! Нека, братята по вяра да ги "скъсат"!