Мълчанието на монархиите от Залива в бежанската криза

Те трябва да се срамуват, тръшнаха ни врата, оплака се бежанец
8 сеп 2015 20:45, Елка Василева
35
Мълчанието на монархиите от Залива в бежанската криза
Снимка: Reuters

Над четири милиона сирийци са избягали досега от страната си заради войната, но богатите петролни монархии от Персийския залив приемат малцина от тях, с което си навличат критики и въпроси за арабската солидарност, пише Франс прес.

"Страните от Залива трябва да се срамуват, виждайки как Европа приема сирийски бежанци, а те ни затръшват вратите си под носа", се оплака Абу Мохамед, 30-годишен сирийски бежанец в Йордания.

От началото на мигрантската криза такива критики се разпространяват в социалните мрежи, придружени с хаштагове "Приемането на бежанци е задължение за Залива".

Дори в страните от Персийския залив някои хора се питат защо властите си мълчат.

Още по темата

"За съжаление богатите страни от Залива не са публикували нито едно комюнике за кризата, камо ли да предложат стратегия за подпомагане на мигрантите, повечето от които са мюсюлмани", четем в неотдавнашна редакционна статия на катарския вестник "Гълф таймс".

Шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар) иначе не стоят със скръстени ръце от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Тези държави похарчиха милиарди долари за хуманитарна помощ за подобряване на живота на стотиците хиляди сирийци, живеещи в бежански лагери в съседните страни (Ливан, Йордания и Турция).

Но когато част от тях решат да напуснат тези лагери и да си пробват късмета другаде, те гледат по-скоро към западните страни и по-конкретно към Европа, въпреки опасностите, които крие пътуването.

От началото на годината 365 000 мигранти и бежанци прекосиха Средиземно море, а над 2700 души загинаха, по данни на Международната организация по миграцията.

За много от тях Германия е Елдорадо, макар че държавите от Персийския залив са също благоденстващи, по-близко географски и споделят в по-голяма степен културните и религиозни ценности на тяхната родина.

Заради мълчанието на властите известният катарски блогър Султан ал Касеми призова петролните монархии да предприемат "морална и отговорна" инициатива за прием на бежанци.

Дори скърбящият баща на Айлян Курди - малкото тригодишно момче, чието тяло, лежащо безжизнено на плаж в Турция, разчувства целия свят - каза на погребението на своята съпруга и на двете си деца: "Искам арабските, а не европейските правителства, да видят какво се случи на децата ми и да помогнат на хората".

Малко експерти обаче очакват бързи промени в поведението на страните от Персийския залив, които не са подписали приетата от ООН Конвенция за статута на бежанците.

"Не виждам кой друг държавник ще постъпи като Дейвид Камерън, който си промени позицията за 36 часа", казва Майкъл Стивънс, специалист по Близкия изток в мозъчния тръст Институт на обединените кралски служби за изследвания в областта на отбраната и сигурността (RUSI). Стивънс имаше предвид изявлението на британския премиер, че страната му възнамерява да приеме до 20 000 бежанци от Сирия през следващите пет години.

"Голяма част от гражданите на държавите от Залива смятат, че направеното от правителствата им в Сирия е правилното нещо", допълва той.

Кризата с мигрантите настъпва в момент, когато страните от Персийския залив концентрират вниманието си върху конфликта в Йемен и военната операция, която водят срещу шиитските бунтовници хуси.

Противници на сирийския президент Башар Асад, подкрепян от шиитски Иран, техния регионален съперник, монархиите от Залива подпомогнаха с оръжия и пари сунитски бунтовнически групировки, борещи се срещу режима в Дамаск. Саудитска Арабия и Катар също така бяха обвинени, че подкрепят радикални джихадистки организации.

В този контекст отказът за приемане на бежанци се обяснява понякога със съображения за сигурност.

"Тъй като страните от Залива са замесени в политическите дела в Сирия, те може да се тревожат какво биха сторили хората, които дойдат у тях", обяснява Султан Баракат от центъра "Брукингс" в Доха.

Саудитска Арабия стана на няколко пъти от началото на годината мишена на атентати на "Ислямска държава".

Малки държави като ОАЕ и Катар, където милионите чуждестранни работници, предимно от Южна Азия, са повече от местното население, освен това се страхуват, че ще бъдат залети от бежанци.

Според Султан Баракат има нещо, което би помогнало на сирийците и би смекчило критиките: да се позволи влизането на бежанци, които вече имат роднини в Персийския залив.

Стотици хиляди сирийци на практика живеят от години в региона, привлечени от възможностите за намиране на добра работа. Издаването на визи обаче остава под строг контрол.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
САУДИТИТЕ И БУШ преди 8 години
са си дружки от много време. Петролния бизнес и неговото лоби в САЩ няма даде и косъм да падне от главата на средновековния монарх. Що него питат за правата на човека нито от конгреса на САЩ, нито от Амнисти интернешънъл - защото и двете организации са слуги на милирдерите в САЩ. Тях правата на хората са последното нещо, което ги интересува
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Монархиите искат да ислямизират Европа затова не ги приемат и гинасочват към Европа!
12
1
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Да ходят където искат, но не и в Европа. Тук място нямат. Те са доказали на всички, че НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ!!! Различията във възгледите, ценностите и всичко останало са колкото земята и небето! Може и да има добри и порядъчни арабели и ***, но те са по-скоро изключения, не правило! Нарастващият им брой ще повлече ответна реакция и необратим процес с трагични последствия! БОГ да пази Европа!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иран са наши хора. Джумбушът е за пред хората.Да знаеш случайно Махмуд Ахмадинежад какъв е?
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е за ислямистко робство на Германия. Ние сме го пробали и казваме МЕРСИ, НО ПАСАРАН!Боко, куче, внимавай!
9
4
 
7
 
! Отговори
петър преди 8 години
Не ги приемали богатите арабски емирства.Ами че те да 7 малки държавици, само Кувейт дето е над 2 милиона. И хората много добре си спомнят , че точно сирийците унищожиха богатия и процъфтяващ Ливан.Да не са луди да ги приемат.
8
1
 
7
 
! Отговори
пфу преди 8 години
И какво направил КамерУн? 20 000 бежанци за 5 години или на година, макар че Англия е основен виновник за войните след САЩ. Германците се натискат за 800 000 на година..
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нетаняху е прав, на тия само бой. От друго не разбират! Диваци и главорези!
6
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Арабите мюсюлмани не приемат араби мюсюлмани, а тъпата крава Меркел ни принуждава ние да ги приемаме. Е, не ги идкаме, 500 ГОДИНИ НИ СТИГАТ!
5
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 8 години
До Анонимен Абе,вие сте все анонимни,обясни го анонимно на 6,иначе коментара ти е добър,прагматичен,но истински!
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не са бежанци това е наемна армия на САЩ
3
3
 
2
 
! Отговори
LUD преди 8 години
SAMO STALIN BI VI RESHIL NQMA SIRIICI NQMA PROBLEMI
2
1
 
16
 
! Отговори
Тюрк преди 8 години
Каквото каже Америка това е. Няма да мълчат но и там ще дойде "пролетта".А така са много добре шейховете. С безброй жени и златно клекало в тоалетната.
1
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Те трябва да се срамуват, тръшнаха ни врата, оплака се бежанец"Исляма е мирна, толеранта и състрадателна религия, затова богатите арабски държави ви показаха среден пръст, щото им пука за вас.