САЩ не бързат да помагат на сирийските бежанци

Боят се, че екстремисти може да проникнат в страната
9 сеп 2015 20:56, Елка Василева
54
САЩ не бързат да помагат на сирийските бежанци
Снимка: Reuters

Докато Европа се бори с потока бежанци от сирийската война, а папата призовава католиците да им помогнат, правителството на САЩ може би няма политическа готовност да предложи територията на САЩ като безопасно убежище за повече хора от малцината сирийци, които приема в момента, пише Дойна Киаку от Ройтерс.

Бежански и имигрантски групи призоваха САЩ да приемат повече сирийски бежанци дълго преди избухването на кризата в Европа това лято.

Някои се надяваха, че възмущението по цял свят, предизвикано от снимките на сирийско дете, удавило се миналата седмица в Турция, и призивът на папа Франциск към европейските енории да подслонят бежанци - само две седмици преди пътуването му до САЩ - може да помогнат да се подтикне Америка да предприеме действия.
"САЩ могат и трябва да направят повече. Мълчанието на Белия дом по този въпрос е неприемливо", заяви Мишел Бране от Комисията за бежанките.

Още по темата

Но моралните аргументи може да бъдат засенчени от политическите реалности във Вашингтон.

Някои конгресмени от Републиканската партия заявиха, че допускането на сирийски бежанци би означавало отваряне на канал за терористи.

"Реториката беше наистина отвратителна", заяви Джеймс Зогби, председател на Арабско-Американския институт. "Това трудно може да се направи поради ислямофобията и представата, че сирийци и иракчани са терористи". "Да се надяваме, че папата ще може да оспори този начин на мислене и да смекчи някои вкоравили се сърца, но това е нещо, което предстои да видим".

Самото правителство се притеснява, че екстремисти от "Ислямска държава" или Ал Кайда може да се промъкнат в страната като бежанци. Държавният департамент посочи процеса на проучване от Вашингтон като важен, но усложняващ фактор за сирийците, които искат да влязат в САЩ.

От началото на войната в Сирия през 2011 г. Вашингтон е приел 1500 сирийски бежанци, повечето от тях тази година, а Държавният департамент очаква още 300 през октомври.

Броят им е нищожен на фона на европейската бежанска криза. Германия се подготвя за приемането на 800 000 търсещи убежище тази година, около 1 на сто от населението й. Броят е нищожен и в сравнение с общо 4-те милиона сирийски бежанци. В отговор на обществения натиск да помогне британският премиер Дейвид Камерън обеща в понеделник да приеме до 20 000 бежанци от лагери в Сирия през следващите пет години.

Президентът на САЩ Барак Обама от Демократическата партия не се нуждае от одобрението на Конгреса, за да допусне повече бежанци, но Зогби заяви, че президентът може да се опасява от риска от ответна реакция в момент, когато се стреми да получи подкрепата на конгресмените за ядреното споразумение между Иран и световните сили, включително САЩ.

"Страхът от тероризъм води до предпазливост"

Предишните опити за увеличаване на потока от сирийски бежанци се сблъскаха със силни насрещни ветрове.

През май 14 демократи от Сената на САЩ написаха писмо, призоваващо правителството на Обама да допусне поне 65 000 сирийски бежанци да се заселят в САЩ. Следващия месец републиканецът Майкъл Маккоул от Камарата на представителите възрази срещу плановете на правителството да допусне близо 2000 души тази година.

"Макар че имаме славна история на приемане на бежанци, сирийският конфликт е уникален случай, изискващ засилена бдителност и проверки", заяви Маккоул в писмо до Обама. Председателстваната от него Комисия за вътрешната сигурност проведе заседания по този въпрос.

"Това е най-голямата концентрация на ислямски терористи в историята", включително "Ислямска държава", Ал Кайда и "Хизбула", продължи Маккоул. Той добави, че представителите на силите за сигурност на САЩ не разполагат с информацията, от която се нуждаят за ефективни проучвания.

Републиканецът Питър Кинг от Ню Йорк поде същата теза в понеделник, заявявайки, че на заседанията е имало ясен консенсус, че тероризмът е повод за притеснение.
"Имаме нужда от много, много внимателен процес на проучване", заяви Кинг по телевизия Си Ен Ен.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) отговаря за подбора на бежанци, сметнати за приемливи за разселване. Говорителката Мелиса Флеминг заяви, че са представили над 16 300 сирийски бежанци за заселване в САЩ. След това кандидатите се проучват от служители на консулските служби и службите за сигурност на САЩ, включително от министерството на вътрешната сигурност, преди да им се разреши да се качат на самолет за САЩ.

Кевин Апълби, директор по миграционната политика в Конференцията на американските католически епископи, заяви в интервю, че опасенията за проблеми със сигурността заради сирийците са незаслужени, предвид усилените проучвания на миналото на бежанците.

Но за по-бързо проучване ще трябва да се отделят повече ресурси. Например, посочи Апълби, САЩ не анализират сирийски бежанци от Европа, а от Йордания и от други места в Близкия изток, където се намират повечето бежанци.

Министерството на вътрешната сигурност и други правителствени представители не бяха открити за обсъждане на проблема в понеделник, на федералния празник на Деня на труда.

Очаква се при посещението си в САЩ този месец папа Франциск да призове Америка да следва собствените си ценности, като страна, която дава убежище, заяви Апълби.
Конференцията на католическите епископи отдавна препоръчва да се позволи на повече сирийци да влязат в страната и смята, че САЩ могат да приемат 100 000.

"Това е осъществимо. Със сигурност нашата част е осъществима, от гледна точка на преселването им в САЩ", заяви Апълби, припомняйки за приемането на виетнамски бежанци в САЩ по време на Виетнамската война. "Въпрос е само на политическа воля".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: САЩсирийски бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
интереса клати феса преди 8 години
САЩ не бързат да помагат на когото и да било! На тях интерса им е над всичко!Ако имаше интерес дали щяха да се бавят?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ- могъща държава се страхува, а Европа няма от какво да се притеснява и безропотно приема ли, приема бежанци? Не е ли време да се запитат европейските политици кой осигурява парите за новото преселение на народите? Повечето бежанци имат пари за прехвърлянето през границите по един или друг начин и нямат документи! Какво и колко ще остане от Европа- такава, каквато я познавахме до преди няколко години? Та те дори не си чистят ***, сякаш местните са длъжни да правят това вместо тях!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанеца не иска да се бие И.Д, той иска, друг да воюва вместо него, а той да легне при жена му! И ако може да му направят някоя и друга джамия!
27
0
 
5
 
! Отговори
Сноудън преди 8 години
ОТ какво се страхуват? Нали те създадоха Ислямска Държана и Ал Кайда.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали са много хуманни американците. Айде да ги видим сега.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанеца не иска пари, власт, дом,живота Ви смотан.Бежанеца иска Родината си, родния си дом, живота в родината си, работата си в родината си. Как да му помогнете дайте му храна и оръжие на границата на родината му и да воюва за това което иска е може Сър Дейвид Камерън да го поткрепи с няколко хиляди дрона.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сащ не бързат да помататВиждаме и самиЗа тях - теро.иттиЗа нас - бежанциЗа тя - визи За нас- камъни по полицаите
23
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 8 години
Ordo ab chao.
22
3
 
1
 
! Отговори
kon преди 8 години
бежанците ще спасят европа от америка,русия и подлите китайци,а после повечето от тях ще бъдат депортирани..когато европа е колонизирала целия свят и емислела нови роаботи другите са били едни диваци
21
9
 
0
 
! Отговори
Uncle Sam преди 8 години
*** it up Europe! ?2=$1, oh yeaaah!!!
20
0
 
18
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
Amerika e nay golqmata evreyska i masonska darjava ot sazdavaneto si do sega vsichkite im ptezidenti sa bili chlenove na masonskite lodji(ilnimuatium) oshte prez 1876 godina sazdadoha osnavata na noviq svetoven red tehniqt sembol e edna piramita i nay gore v piramitata stoi edno oko koito vijda vsichko
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаос(управляем) трябва дами и господа, за да се контролират васалите(франция,германия) и ***(полша, румъния, литва...България) Кой срещу кого воюва? Турция срещу кюрдите и Асад, кюрдите Асад и Хизбула срещу ИД, израел и васалите срещу Асад и уж срещу ИД, арабските монархии срещу Асад и хизбола, а щях да забравя най важното, има една имагинерна "умерена демократична опозиция" на която се изпращат оръжие и боеприпасиПп От както сащ започна да се бори с ИД, увеличи територията си 3 пъти
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД се създаваше още през далечната 1991-92година от. ФАЩ
17
0
 
32
 
! Отговори
ФФ преди 8 години
Между *** и наковалнята в момента се намира Европа. От една страна за всекиго е ясно, че САЩ са отговорни за ситуацията и за причините да се доведат нещата до този хал. САЩ оставят Европа сама да се справя със ситуацията, която тя забърка. Всички негативи ги отнасят обикновените Европейци, които са задължени да слушат САЩ. Докато Русия и САЩ се борят за надмощие Европа е тази, която отнася последствията. Европа не може да очаква помощ от САЩ.
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ само създадоха тези бежанци и няма защо да бързат! Нали в "мътна вода,риба лесно се лови"!
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ си спечелиха врагове на килограм. Поздрав за САЩ с 2pac - hit em up.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам чувството,че вече всичко е уговорено между Русия и САЩ,това всичко е цирк.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЯдерной войны никто не хочет! сумашедших нет. Задача США - чужими руками устроить в Европе и России большие проблемы. США и НАТО бомбили Ирак, Югославию, Сирию и Ливан - проблемы достались Европе.
12
3
 
27
 
! Отговори
българина преди 8 години
но явно хайдутина юнкер он башяи несе бои неговата турска верица лицемерна. излизане от ЕС веднага! който излзе пръв ще спечели и щше се спазари най добре с Русия и Китай! като влязохме последни в ЕС хванахме шлиферна ама не на БОГ а на Дявола. първите печелят
11
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Боят се,че екстремисти могат да влязат в страната......."!!!!!А,Европа????Даже я задължавате даги приема,защото било неморално,нечовешко,нямало състрадание!!!!ЗНАЧИ ЗА ВАС СА ЕКСТРЕМИСТИ,ЗА НАС-БЕЖАНЦИ!!!!ВАШАТА МАМАААААААА ДВУЛИЧНА,ДЯВОЛСКИ ИЗЧАДИЯ!!!!!