Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

Олексий Мелник: Рискът от Трета световна война е много голям
Обновена: 10 сеп 2015 16:22 | 10 сеп 2015 12:51, Екип на Bulgaria On Air
293
Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

За напрежението в Украйна, за ролята на Владимир Путин и за мястото на НАТО в политическия конфликт на изток от България телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с Олексий Мелник, експерт от Украинския център за икономически и политически проучвания "Олександър Разумков".

Каква е в момента ситуацията в Украйна?
- През последните 10 дни виждаме усилване на напрежението в Източна Украйна. Провеждат се срещи, подобни на тези в Минск, в които се преговаря за изтеглянето на оръжия с калибър под 100 мм. Имаме усещането, че нещо се случва в правилната посока, но се страхувам, че това е просто илюзия, която няма да продължи дълго.

Засилва ли се бежанският поток от Украйна и възможно ли e той да бъде допълнителна тежест на Европа?
- Украинците, които биха напуснали страната в търсене на по-безопасно място не могат да се сравняват с бежанците от Африка и Близкия Изток. Първо, трябва да отбележим, че украинците имат много близка култура до нашата. Те имат ясна цел да си намерят работа, както и по-безопасно място за живеене. Не очаквам в Европа да навлязат значителен брой бойци, които да създават конфликти и напрежение. Терористичните заплахи за Европа и България са нищожни и дори не могат да се сравняват с рисковете, които носи бежанският поток от Близкия Изток и Африка.

Как кризата ще се отрази на Черноморския регион и в частност България?
- Конфликтът може да се приеме като предизвикателство за България, като страна от Черноморския регион и член на НАТО и Европейския съюз. От една страна, като част от НАТО за страната няма сериозна опасност. От друга обаче, България има и своите задължения като член на алианса. В случай на атака срещу друга държава от съюза,
България веднага трябва да реагира.

Какви действия трябва да предприеме Европа?
- Европейският съюз и източната демократична общност трябва да концентрират усилията си в подкрепа на Украйна. Действията на Путин целят дестабилизиране на страната. Като създава напрежение и налага икономически санкции, той се опитва по всякакъв начин да попречи на развитието на Украйна. Затова отново казвам, че главната цел е да се подкрепи икономиката на страната, да се окаже политическа и дипломатическа помощ, като се обмисли дори и военна подкрепа. Не трябва да се допуска разрушаването на страната. Защото ако в страна с население 43 млн. души започне да цари хаос, то това няма да бъде само проблем на Украйна, а и световен проблем.

Каква е ролята на България?
- Като член на ЕС, НАТО и други международни организации, България играе важна роля в този конфликт. Най-важното, което трябва да направят българските общественици, е да представят ситуацията ясно и безпристрастно на населението. Виждам, че тук все още има много силни проруски течения. Не казвам да се променя изцяло отношението към руския народ, но трябва да бъде ясно, че действията на Русия и президента Путин са опасни и разрушителни за руското население и цялата международна общност. Затова българските политици имат сериозна роля в разрешаването на конфликта.

Зрее ли Трета Световна война и защо НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа?
- Всеки ден, с нарастването на сблъсъците между Русия и останалия свят, вероятността от подобни конфликти расте. Решението на проблема все още е далеч и е в етап на развитие. Рискът голям инцидент да причини избухването на Трета световна война е много висок към момента.

Кои са предизвикателствата пред НАТО в момента?

- НАТО играе значителна роля, като предоставя различна помощ на Украйна – обучения, военни подготовки и най-важното морална, политическа и финансова подкрепа. НАТО ясно показа, че няма да изпраща войски на Украйна, които да се включат в конфликта. Алиансът успокои Прибалтийските държави и другите страни, които граничат с Русия, че ще гарантира сигурността им и ще подпомага войските им. Вече се провеждат военни обучения близо до руската граница, което трябва ясно да покаже на Русия, че поведението й е неприемливо.

Каква е ролята на международните организации в Украйна?
- Без помощта на ООН, НАТО и Европейския съюз, Украйна не би могла да се бори с Русия толкова дълго време. Въпреки това международните организации и конкретно ООН, не успяха да изпълнят главната си мисия – да предотвратят този конфликт и досега не са намерили правилното решение.

Какво е измерението на конфликта в Украйна за тези 2 години?
- Ние вече платихме скъпо за кризата в Украйна - 7 хиляди цивилни бяха убити в Източна Украйна, над 2 хиляди войници жертваха живота си. 1,5 млн. души са напуснали домовете си и са се преместили в по-мирни части в страната. След намесата на един от най-големите международни играчи Русия и случилото се в Киев преди 2 години, беше застрашена сигурността на целия континент. Опасявам се, че никой не може да каже как проблемът ще се развие икономически, политически и хуманитарно. Първата ни задача е да потушим напрежението и да предотвратим евентуална война между Русия и Запада.

Кога и къде виждате решение на проблема?

- Споразумението от Минск няма да проработи – нито първото, нито второто. Главният проблем е, че Русия и самият президент Путин играеха роля на умиротворител и медиатор. Това е безумно. Ако лидерите на останалите държави не принудят Путин да заеме по-силна позиция като част от конфликта, няма да се намери решение на проблема.

Разговорът вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
9
 
! Отговори
без лъжи преди 8 години
В проамериканската армия на бивша Украйна има 10266 дезертирали, 1648 са отказали да изпълняват заповеди, 3200 самоволно са напуснали частите си.
134
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонименПутин е изключително полезен на САЩ. Всичките им проблеми след студената война идваха от липса на "голям враг". Путин в момента консилидира запада около "лидера на свободния свят" САЩ. Осигури им TTIP пред което всякакви евроазийки и бискове бледнеят. Отвърза отново кесията на конгреса за бюджета за отбрана. Путин е най-добрия приятел на Локхид Матртин и Дженерал Дайнамикс в момента. Благодарение на Путин САЩ от консуматори на петрол станаха износители.
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Украинския център за икономически и политически проучвания "Олександър Разумков"... В *** пък си имаме Център за икономическо развитие, както и Център за либерални стратегии. Най-вероятно и източникът на финансиране е доста сходен. Откакто държави по Света винаги е имало разделение и борба за надмощие. И като вземат някои коментиращи тук да се палят кой в защита на руснаци, кой на американци, а пък тях толкова да не ги *** каква е нашата позиция...
132
5
 
7
 
! Отговори
искаме мир преди 8 години
Искаме мир, а не Нато!
131
5
 
14
 
! Отговори
над 1 милион преди 8 години
Както винаги Мелник лъже! Русия прибра над 1 милион цивилни украинци, бягащи от фашистките банди на Пороченко. Русия прибра около 10 хиляди украински военнослужещи, дезертирали от вече бивша Украйна. Колко украински жени, деца и старци приютиха ценители на човешките права в Европа?
130
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пълно безсилиеМного е забавно да се сравнява западна и руска медияВ запданите русия почти не се споменава, докато в руските, новини, ток шоута, коментаторси рубрики статии блогове и тн. хората не спят от грижи за проблемите на запда.Това като оная сцена от мад ман-"Кофти ми е за теб."- "Така ли?Аз пък не мисля изобщо за теб."
129
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Война с Русия няма да има,защото се знаят последиците от такава война.Но насаждане на омраза към Русия,може и да убият Путин/като се надяват след него да дойде по послушен/провокации от всякакъв характер не са изключени,все пак американците дават много пари за такива неща.Но те едно не могат да разберат,че руснаците са нация ,а не като нас продажници.Те могат гладни да стоят,да мизерстват но никога няма да предадат родината си за жълти стотинки-поне това са го доказали.
128
2
 
14
 
! Отговори
до последно преди 8 години
Сащ ще се сражават с Русия до последния украинец!
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
statiata e otkrovenni gluposti 4estno kazano ako stane 3-ta svetovna voina rusia nqma da e osnovniq vinoven...
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 168Ами мързеливте ще си ги броите на вашата сметка така ли?Интересно все пак защо Волен *** на умряло срещу задължителното гласуване тогава?
125
2
 
8
 
! Отговори
пълно безсилие преди 8 години
В т.н. ЕС и в братска Америка цари пълно безсилие, отчаяние и фрустрация. Не можаха да предотвратят присъединяването на Крим към Русия и нямат никаква идея, какво да правят с ДНР и с ЛНР. Очевидно в бъдеще правилата на световната външна политика ще се определят от Путин. Западняците и американците са деградирани от Путин в ролята на статисти, които само гледат като хипнотизирани зайци и не могат да реагират по никакъв начин.
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСАЩ не НАТО.НАТО във Виетнам ннито в Латинска Америка работа не е имало.
123
1
 
12
 
! Отговори
прекрасна статия преди 8 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от Владимир Путин. Благодарение на вас, станах негов горещ привърженик и си го гледам и си го слушам по сто пъти на ден. Желая му успех! Моля, пишете по-често за Владимир Путин! Доставяте огромно удоволствие на цялата аудитория!
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 148Какъв е дяла на росатом в световен мащаб?Сапфир към момента се ползва само за камерите на високия клас телефони. Дори и на тях дисплея не е от сапфир. Чак пък всяко устройство. Отделно, че Русия не е и в топ три производители на сапфирени компоненти.
121
0
 
5
 
! Отговори
до 183 преди 8 години
Спокойно. Ако си в София се изнеси в северозападна България. Там няма да има унищожение защото русофилите сме много. Но София няма никакъв шанс да оцелее. За другите градове не зная.
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 185Те амитата ги гонеха в Виетнам и латинска америка ..в Панама ..и на още поне 50 места по света !
119
0
 
0
 
! Отговори
do Анонимен 184 преди 8 години
dobrovolno estestveno kakto i chlenstvoto ni v eu... imame li dryg izbor?
118
2
 
7
 
! Отговори
до 168 преди 8 години
Колко човека гласуваха, знаеш ли?. Не. По малко от 40% от населението на България са гласували. Така 3% са седерастката олигофрения, която в момента ес с ГЕРБ , Останалите гласували за герб са заблудени или нещастници интилигенти гласуващи за по малкото зло. Щях да пропусна и "нежните двуполови" индивиди те също са гласували за герберо седерастията нали са евроатлантици. В тия 3% *** на обществото влизат и дрогирантите. На изборите се завръщаме в родината много приятели и ще гласуваме за АТАК
117
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми натовски танкове не са гонили "контрареволюционери" из европейските градове. Докато руските доста пошетали.
116
11
 
2
 
! Отговори
анон преди 8 години
Този на снимката е голям ***, всеки ден измисля големи глупости. Но какво очаквате от едно ченге. А какви свестни и способни хора има в Русия. Но кой ще те допусне след 100год.комунизъм...Един век уврежда нали.Нашите т.нар. русофили се зомбираха за няма и 50 години...