Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

Олексий Мелник: Рискът от Трета световна война е много голям
Обновена: 10 сеп 2015 16:22 | 10 сеп 2015 12:51, Екип на Bulgaria On Air
293
Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

За напрежението в Украйна, за ролята на Владимир Путин и за мястото на НАТО в политическия конфликт на изток от България телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с Олексий Мелник, експерт от Украинския център за икономически и политически проучвания "Олександър Разумков".

Каква е в момента ситуацията в Украйна?
- През последните 10 дни виждаме усилване на напрежението в Източна Украйна. Провеждат се срещи, подобни на тези в Минск, в които се преговаря за изтеглянето на оръжия с калибър под 100 мм. Имаме усещането, че нещо се случва в правилната посока, но се страхувам, че това е просто илюзия, която няма да продължи дълго.

Засилва ли се бежанският поток от Украйна и възможно ли e той да бъде допълнителна тежест на Европа?
- Украинците, които биха напуснали страната в търсене на по-безопасно място не могат да се сравняват с бежанците от Африка и Близкия Изток. Първо, трябва да отбележим, че украинците имат много близка култура до нашата. Те имат ясна цел да си намерят работа, както и по-безопасно място за живеене. Не очаквам в Европа да навлязат значителен брой бойци, които да създават конфликти и напрежение. Терористичните заплахи за Европа и България са нищожни и дори не могат да се сравняват с рисковете, които носи бежанският поток от Близкия Изток и Африка.

Как кризата ще се отрази на Черноморския регион и в частност България?
- Конфликтът може да се приеме като предизвикателство за България, като страна от Черноморския регион и член на НАТО и Европейския съюз. От една страна, като част от НАТО за страната няма сериозна опасност. От друга обаче, България има и своите задължения като член на алианса. В случай на атака срещу друга държава от съюза,
България веднага трябва да реагира.

Какви действия трябва да предприеме Европа?
- Европейският съюз и източната демократична общност трябва да концентрират усилията си в подкрепа на Украйна. Действията на Путин целят дестабилизиране на страната. Като създава напрежение и налага икономически санкции, той се опитва по всякакъв начин да попречи на развитието на Украйна. Затова отново казвам, че главната цел е да се подкрепи икономиката на страната, да се окаже политическа и дипломатическа помощ, като се обмисли дори и военна подкрепа. Не трябва да се допуска разрушаването на страната. Защото ако в страна с население 43 млн. души започне да цари хаос, то това няма да бъде само проблем на Украйна, а и световен проблем.

Каква е ролята на България?
- Като член на ЕС, НАТО и други международни организации, България играе важна роля в този конфликт. Най-важното, което трябва да направят българските общественици, е да представят ситуацията ясно и безпристрастно на населението. Виждам, че тук все още има много силни проруски течения. Не казвам да се променя изцяло отношението към руския народ, но трябва да бъде ясно, че действията на Русия и президента Путин са опасни и разрушителни за руското население и цялата международна общност. Затова българските политици имат сериозна роля в разрешаването на конфликта.

Зрее ли Трета Световна война и защо НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа?
- Всеки ден, с нарастването на сблъсъците между Русия и останалия свят, вероятността от подобни конфликти расте. Решението на проблема все още е далеч и е в етап на развитие. Рискът голям инцидент да причини избухването на Трета световна война е много висок към момента.

Кои са предизвикателствата пред НАТО в момента?

- НАТО играе значителна роля, като предоставя различна помощ на Украйна – обучения, военни подготовки и най-важното морална, политическа и финансова подкрепа. НАТО ясно показа, че няма да изпраща войски на Украйна, които да се включат в конфликта. Алиансът успокои Прибалтийските държави и другите страни, които граничат с Русия, че ще гарантира сигурността им и ще подпомага войските им. Вече се провеждат военни обучения близо до руската граница, което трябва ясно да покаже на Русия, че поведението й е неприемливо.

Каква е ролята на международните организации в Украйна?
- Без помощта на ООН, НАТО и Европейския съюз, Украйна не би могла да се бори с Русия толкова дълго време. Въпреки това международните организации и конкретно ООН, не успяха да изпълнят главната си мисия – да предотвратят този конфликт и досега не са намерили правилното решение.

Какво е измерението на конфликта в Украйна за тези 2 години?
- Ние вече платихме скъпо за кризата в Украйна - 7 хиляди цивилни бяха убити в Източна Украйна, над 2 хиляди войници жертваха живота си. 1,5 млн. души са напуснали домовете си и са се преместили в по-мирни части в страната. След намесата на един от най-големите международни играчи Русия и случилото се в Киев преди 2 години, беше застрашена сигурността на целия континент. Опасявам се, че никой не може да каже как проблемът ще се развие икономически, политически и хуманитарно. Първата ни задача е да потушим напрежението и да предотвратим евентуална война между Русия и Запада.

Кога и къде виждате решение на проблема?

- Споразумението от Минск няма да проработи – нито първото, нито второто. Главният проблем е, че Русия и самият президент Путин играеха роля на умиротворител и медиатор. Това е безумно. Ако лидерите на останалите държави не принудят Путин да заеме по-силна позиция като част от конфликта, няма да се намери решение на проблема.

Разговорът вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
17
 
! Отговори
Пропаганда преди 8 години
точно тази статия доказва, че авторът изпълнява поръчка за подготовка към война с Русия. Силната пропаганда срещу една държава е сигнал, че се подготвя война.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 176 молба сме подали ...аааа ама доброволно или задължително-доброволно или просто задължително сме подали молба да дойдат ...то и 1956 В прага правителството доброволно подаде молба да влезнат руските танкове да помогнат ...так и ние сега ...подаваме доброволно молба за окупация ...и НАТО я изпълнява ...само че какво ще стане ако утре тези танкове тегнат по жултите павета ! Тогава какво ще прайм бре брат !!??
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да направи.И НАТО иска а Украйна. Нещо доста,често срещано във всички руски съседки.Отношението на прибалтийските държави към руснаците е като нашето към турците.
112
2
 
15
 
! Отговори
Благодаря ти Путин преди 8 години
Благодаря ти Путин за търпението и че спасяваш света от трета световна война. Не се поддавай на провокациите. Змията като си покаже главата, просто я отрежи и толкова.
111
1
 
14
 
! Отговори
Единствен въпрос? преди 8 години
Защо НАТО иска да присъедини Украйна?Ами ако Русия направи военен съюз със Южна и Латинска Америка и вкара оръжия и ракети в Мексико
110
3
 
3
 
! Отговори
do 176 преди 8 години
kakva okupacia nie sme chlen na nato be nie sme podali molba za vlizane v tozi saiuz ... a tova 4e rusnaci ne e imalo tyka nqma da go komentiram
109
3
 
3
 
! Отговори
До ognyanz преди 8 години
Кратко, изключително точно и ясно! Браво!
108
1
 
2
 
! Отговори
do 174 преди 8 години
v usa ima pove4e balgari ot kolkoto v rusia btw
107
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 165жива окупация си е това ...руски войник никога не ебил стациониран в България ...а сега в БГ има над 1500 натовци ! Постоянно стационирани ...това си е окупация или началото на такава !
106
2
 
9
 
! Отговори
Huko5 преди 8 години
Сорка, ама, какво да каже един украинец!? Те всички си повтарят като папагали и въртят от години една и съща плоча, че Русия е виновна за всичко - с цел, да оправдаят собственото си безхаберие, защо им фалира страната. Нали на всеки тука е ясно, че ако Русия наистина искаше да вземе Украйна, това отдавна да е станало, за има-няма 2 дена!?
105
3
 
14
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Питайте господарите в американското посолство, още колко дупелизане ще трябва да им приложите, за да ви махнат визите.
104
8
 
5
 
! Отговори
asi преди 8 години
има ли 3та световна воина си замина всичко и путинковото гущерче
103
3
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Всеки, който иска да каже нещо против Путин и Русия - веднага в топ новините! Продажници.
102
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин генерирана новини, които да се харесват на комплексираните чички по панелките. Не са важни празните магазини а танковете и ракетите. Те са си свикнали да си живеят за гърмящите железа с които пълнят цели полета, след моралното им остаряване.Русия и да фалира ще се възтанови - това си е нормалния цикъл. От както се помнят влизат от една катастрофа в друга.
101
15
 
3
 
! Отговори
аноним преди 8 години
В България твърдо няма русофоби, ИМА БЪЛГАРИ 97% и 3% така наречени русофили : СПРАВКА - На изборите *** Сидеров взе толкова...ПРЕДАТЕЛИ!!!
100
3
 
9
 
! Отговори
до 148 преди 8 години
Росатом е например фаворит в производството на реактори и оборудване за ядрени централи.Електросила пък е концерн, световноизвестен с производството на турбини и генератори.А на всеки дисплей, покритието е от изкуствен сапфир, произведен в Русия....
99
3
 
2
 
! Отговори
do 165 преди 8 години
kakva okupacia ve koi te e okypiral ti znaesh li okupacia kakvo e tapanar za ko sa ti tiq raketi s koi shte voiuvash?
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До паневзатова шреди имахме 100 000 армия с ракетни установки , кораби, модерни танкове ...а сега имаме 10 000 хиладна армия с 2000 са в щабовете 1000 са във военните училища и 2000 са жени ! ... наскоро започна американска окупация на България (първите танкове ги докараха )
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До паневТи си член, бе шматко.
96
8
 
11
 
! Отговори
Антрополог преди 8 години
ПУТИН Е ЧИСТОКРОВЕН РУСНАК!ТИ СИ ЧИСТОКРОВЕН ОСМАНОМАНГАЛ долно ***