Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

Олексий Мелник: Рискът от Трета световна война е много голям
Обновена: 10 сеп 2015 16:22 | 10 сеп 2015 12:51, Екип на Bulgaria On Air
293
Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

За напрежението в Украйна, за ролята на Владимир Путин и за мястото на НАТО в политическия конфликт на изток от България телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с Олексий Мелник, експерт от Украинския център за икономически и политически проучвания "Олександър Разумков".

Каква е в момента ситуацията в Украйна?
- През последните 10 дни виждаме усилване на напрежението в Източна Украйна. Провеждат се срещи, подобни на тези в Минск, в които се преговаря за изтеглянето на оръжия с калибър под 100 мм. Имаме усещането, че нещо се случва в правилната посока, но се страхувам, че това е просто илюзия, която няма да продължи дълго.

Засилва ли се бежанският поток от Украйна и възможно ли e той да бъде допълнителна тежест на Европа?
- Украинците, които биха напуснали страната в търсене на по-безопасно място не могат да се сравняват с бежанците от Африка и Близкия Изток. Първо, трябва да отбележим, че украинците имат много близка култура до нашата. Те имат ясна цел да си намерят работа, както и по-безопасно място за живеене. Не очаквам в Европа да навлязат значителен брой бойци, които да създават конфликти и напрежение. Терористичните заплахи за Европа и България са нищожни и дори не могат да се сравняват с рисковете, които носи бежанският поток от Близкия Изток и Африка.

Как кризата ще се отрази на Черноморския регион и в частност България?
- Конфликтът може да се приеме като предизвикателство за България, като страна от Черноморския регион и член на НАТО и Европейския съюз. От една страна, като част от НАТО за страната няма сериозна опасност. От друга обаче, България има и своите задължения като член на алианса. В случай на атака срещу друга държава от съюза,
България веднага трябва да реагира.

Какви действия трябва да предприеме Европа?
- Европейският съюз и източната демократична общност трябва да концентрират усилията си в подкрепа на Украйна. Действията на Путин целят дестабилизиране на страната. Като създава напрежение и налага икономически санкции, той се опитва по всякакъв начин да попречи на развитието на Украйна. Затова отново казвам, че главната цел е да се подкрепи икономиката на страната, да се окаже политическа и дипломатическа помощ, като се обмисли дори и военна подкрепа. Не трябва да се допуска разрушаването на страната. Защото ако в страна с население 43 млн. души започне да цари хаос, то това няма да бъде само проблем на Украйна, а и световен проблем.

Каква е ролята на България?
- Като член на ЕС, НАТО и други международни организации, България играе важна роля в този конфликт. Най-важното, което трябва да направят българските общественици, е да представят ситуацията ясно и безпристрастно на населението. Виждам, че тук все още има много силни проруски течения. Не казвам да се променя изцяло отношението към руския народ, но трябва да бъде ясно, че действията на Русия и президента Путин са опасни и разрушителни за руското население и цялата международна общност. Затова българските политици имат сериозна роля в разрешаването на конфликта.

Зрее ли Трета Световна война и защо НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа?
- Всеки ден, с нарастването на сблъсъците между Русия и останалия свят, вероятността от подобни конфликти расте. Решението на проблема все още е далеч и е в етап на развитие. Рискът голям инцидент да причини избухването на Трета световна война е много висок към момента.

Кои са предизвикателствата пред НАТО в момента?

- НАТО играе значителна роля, като предоставя различна помощ на Украйна – обучения, военни подготовки и най-важното морална, политическа и финансова подкрепа. НАТО ясно показа, че няма да изпраща войски на Украйна, които да се включат в конфликта. Алиансът успокои Прибалтийските държави и другите страни, които граничат с Русия, че ще гарантира сигурността им и ще подпомага войските им. Вече се провеждат военни обучения близо до руската граница, което трябва ясно да покаже на Русия, че поведението й е неприемливо.

Каква е ролята на международните организации в Украйна?
- Без помощта на ООН, НАТО и Европейския съюз, Украйна не би могла да се бори с Русия толкова дълго време. Въпреки това международните организации и конкретно ООН, не успяха да изпълнят главната си мисия – да предотвратят този конфликт и досега не са намерили правилното решение.

Какво е измерението на конфликта в Украйна за тези 2 години?
- Ние вече платихме скъпо за кризата в Украйна - 7 хиляди цивилни бяха убити в Източна Украйна, над 2 хиляди войници жертваха живота си. 1,5 млн. души са напуснали домовете си и са се преместили в по-мирни части в страната. След намесата на един от най-големите международни играчи Русия и случилото се в Киев преди 2 години, беше застрашена сигурността на целия континент. Опасявам се, че никой не може да каже как проблемът ще се развие икономически, политически и хуманитарно. Първата ни задача е да потушим напрежението и да предотвратим евентуална война между Русия и Запада.

Кога и къде виждате решение на проблема?

- Споразумението от Минск няма да проработи – нито първото, нито второто. Главният проблем е, че Русия и самият президент Путин играеха роля на умиротворител и медиатор. Това е безумно. Ако лидерите на останалите държави не принудят Путин да заеме по-силна позиция като част от конфликта, няма да се намери решение на проблема.

Разговорът вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
32
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
Към всички фенове на Вожда,на който му е крив Запада да си хвърля телефона,лаптопа,колата и т.н и да взема първия полет към Москва.Дето се вика да помогнете малко на руската икономика и вие.
14
2
 
32
 
! Отговори
КуКлКл преди 8 години
Е нали за това сме с САЩ и ИД .....да се защитаваме взаимно от световния враг Русия ....Турция умело удря по позициите на бойци сражаващи се срещу ИД .....България отказва коридор на Русия за помощи към Сирия пак за войските сражаващи се срещу ИД ....САЩ- голяма сила Русия - голяма сила Турция - голяма сила ....нещо само България не ми се връзва в картинката ама важното че сме водени от хора като Бойо и Местан !
13
34
 
5
 
! Отговори
смях в залата преди 8 години
До морскиА, що бе? Вие, путлерасите, дето чичко *** ви плаща чрез руските НПО-та и руската партия "Батака" съвсем смело всеки ден по 1000 пъти си пишете, че САЩ е заплаха за света, ама май сами си вярвате на тъпотиите :) То щом Ким Грух харесвате, какво повече да ви коментираме, ха-ха-ха
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aко не бяха разбутали Близкия Изток нямаше така крайно да се политизира всичко. Сега който каквото и да каже винаги се разглежда само от две гледни точки. Най-важното, че ние успяхме да разсипем малкото смислени и стойностни неща които имахме.
11
25
 
5
 
! Отговори
Вицоман преди 8 години
До 11За бавноразвиващите се ***, закачката не е в неработещото копче а че го е натиснал!
10
6
 
40
 
! Отговори
23146 преди 8 години
Айдеее още една *** телевизия ще ни обяснява какъв е Путин. А това че под натиска на американците си унищожихме държавата сами няма да се пише.
9
36
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Естествено че е опасно поведението му, сега ли забелязахте? Това е един много болен псичхически човек, човек с огромни комплекси, които диктуват агресивното му поведение срещу целия цивилизован свят. Да не забравяме, че комплекси + болестта му от аутизъм води до такива последици, каквито наблюдаваме в момернта - приятелство с диктатора Ким и Асад, подкрепя ги, оръжия им дава, завладя Крим, подпали Украйна. И няма да спре до тук, ако не бъде спрян без значение как
8
14
 
54
 
! Отговори
морски преди 8 години
Основната заплаха за световния мир и сигурност е САЩ.Всички го виждат,но никой не смее да го каже публично.
7
47
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се спасим от путиновата Русия трябва да приемем колкото може повече бежанци мюсюлмани. Ако станат 200 хиляди, тогава преобладаващата религия в България вече ще е исляма и Русия няма да има повод да ни се меси под предлог че защищава православието.Така завинаги ще се отървем от тези азиатци.
6
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Насрахте се в този саит да публикувате статии против Русия - явно европейски субсидии стигат и до вас
5
37
 
9
 
! Отговори
Вицоман преди 8 години
Елцин сдава властта в Кремъл. В тържествена обстановка връчва на Путин "ядреното куфарче".Тръгва си, но по стълбите Путин го настига:- Борис Николаевич, вие майтап ли си правите с мен? Какво е това куфарче? Копчето за пускане на ракетите не работи!
4
7
 
61
 
! Отговори
Marantz преди 8 години
Олексей Мелник е толкова експерт колкото Кобилия Наталкина сексоложка. Сдухани укроеврейчета кланящи се на мамона.
3
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е за поредната лекция по политическа коректност. Простотии до безкрай.
2
1
 
26
 
! Отговори
маке преди 8 години
я не съм пийнал нищо от сабалето вие за война ми говорите
1
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от истерични глупости.