Предизборни обещания: Ципрас пак ще се бори с икономиите

"Нова демокрация" ще привлече инвестициите, твърди опонентът му
10 сеп 2015 13:24,
1
Предизборни обещания: Ципрас пак ще се бори с икономиите
Снимка: bgonair.bg

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас обеща да продължи борбата срещу строгите икономии, ако водената от него СИРИЗА спечели предстоящите парламентарни избори. Това стана по време на участието му в първия предизборен телевизионен дебат, излъчен снощи по държавната телевизия ЕРТ.

Малко повече от седмица преди вота, насрочен за 20 септември, лидерите на всички парламентарно представени партии, без "Златна зора", сблъскаха позиции по актуални за страната теми като икономика, образование, отбрана, здравеопазване, както и бежанския проблем.

Три часа без отговори, без изненади или новини. Така в. "Катимерини" обобщи първия телевизионен предизборен сблъсък преди парламентарния вот в Гърция. Очаквано сблъсъкът беше между основните претенденти СИРИЗА и консерваторите от "Нова демокрация". А основните въпроси бяха за новия меморандум на Атина, коалициите след изборите и мерките за излизане от кризата.

Освен продължаване на борбата с икономиите, Алексис Ципрас призна, че правителството му не е изпълнило част от ангажиментите си за скъсване с икономиите и със зависимостта от кредиторите. Но "борбата продължава и в бъдеще ще успеем", допълни той.

Ципрас защити решението си да повери в началото на предишния си мандат министерството на финансите на Янис Варуфакис, който по думите му е дал динамика на преговорите и е повдигнал духа на гърците. Ципрас подчерта, че приемайки през юли трети спасителен план в замяна на ангажименти за реформи и икономии, правителството е поставило интереса на гръцкия народ над всичко.

Лидерът на "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис го апострофира с думите, че за разлика от СИРИЗА именно "Нова демокрация" може да привлече инвестиции, за да вдигне на крака икономиката.

61-годишният Меймаракис, който в социологическите проучвания върви наравно с левия си опонент, потвърди ангажимента си да извлече възможно най-добър резултат от преговорите с кредиторите. Той определи като много болезнен наложения на Гърция план, срещу който Атина ще получи нови заеми в размер на до 86 млрд евро.

На 20 септември имащите право на глас близо 10 млн. гърци ще участват в избори за пети път в рамките на последните шест години. Кабинетът на досега управляващата коалиция СИРИЗА-Независими гърци подаде оставка в края на август.
Последните социологически проучвания отреждат място на 9 партии в 300-местния парламент, като СИРИЗА остава първа сила с почти символична преднина пред "Нова демокрация". Трета сила е неонацистката Златна зора.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари