Защо Путин и приятелите му в Кремъл изглеждат нервни?

Руският президент се готви за преизбиране през 2018 г.
10 сеп 2015 18:49, Елка Василева
247
Защо Путин и приятелите му в Кремъл изглеждат нервни?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Тригодишният изборен цикъл в Русия започна с шум и трясък. Един от най-близките приятели на Владимир Путин в КГБ от дните му в Санкт Петербург и съосновател на ексклузивния дачен кооператив "Озеро" бе изхвърлен наскоро от "топлия" си пост на директор на руския държавен железопътен монопол.

Това още повече засили спекулациите, че Путин усеща, че трябва да внесе промени във вътрешния си кръг. На следващия ден Путин разигра поредната си фото сесия, негова запазена марка - как управлява батискаф край бреговете на Крим, пишат Андрей Колесников и Андрю С. Уайс* за Ройтерс.

Пропагандната машина на Кремъл продължава да работи на пълни обороти, възхвалявайки унищожаването на забранени (и, както се твърди, отровни) хранителни стоки, внесени контрабандно от Запад.

Това, че Путин прибягва до този театър, ясно показва, че се готви за преизбиране през 2018 г. Анексирането на Крим и засилването на руския патриотизъм изстреляха рейтинга му до равнища, на каквито никой западен лидер не може да се надява. Одобрението за руския президент на практика е възможно само да се понижи от такова ниво. Въпреки че Путин няма сериозни вътрешнополитически съперници, пътят му към преизбирането може да се окаже труден.

Най-важната му задача е как да управлява руския елит. Кремъл изпрати ясно послание, че има нужда от елита, който да му помогне да се справи с последиците от сегашната икономическа криза, макар че изглежда може да се справи с евентуалната заплаха от обществено недоволство от режима или с големи улични протести. Това обаче донякъде обяснява безконечния поток от агресивна антизападна риторика и инициативите, които са в съзвучие с настроенията на патриотично настроения електорат.

Големите улични протести в Москва през 2011 г. и 2012 г. показаха нагледно връзката между икономическия растеж и исканията за по-голямо участие в политическия живот от страна на основните кръгове, облагодетелствали се от тогавашния просперитет на Русия.

Сега, когато сривът на цените на петрола и западните санкции подкопават икономиката, настроенията в страната са съвсем различни. Креативната прослойка в големите градове като Москва е депресирана и все повече страни от политическия живот. Някои са се предали и просто напускат страната. Съчетанието от икономическа криза, масирана пропаганда, патриотична мобилизация и хибридна война в Украйна произведе конформизъм, пасивност и безчувственост.

Средностатистическите руснаци, които са политическата база на Путин, вероятно смятат, че отново живеят в обсадена средновековна крепост. Защо трябва да протестират срещу Путин, който според официалната риторика ги защитава от пъклените заговори на Запада, който иска да унищожи Русия?

Не вреди и това, че Путин отговаря и за раздаването на социалните помощи. Много по-добре е да чакаш подаяния, пари и храна от лидерите си и да държиш очите си на четири за чуждестранни агенти и "пета колона" в Русия.

Средностатистическият руснак вече е понесъл по-голямата част от последиците от западните санкции.

Много по-тежко е обаче положението за руските компании, които изведнъж бяха отрязани от международната финансова система. Но руският бизнес може да се обърне и към Кремъл за подаяния и субсидии от държавния бюджет. Лошото за повечето от тях е, че размерът на тази милостиня зависи до голяма степен от връзките им с антуража на Путин и с цената на една суровина – петрола.

Политическата реалност вече е друга. Високата инфлация и болезнените бюджетни съкращения влизат в противоречие с онова, което средностатистическият руснак вижда по телевизията. За момента зловещо шовинистичните телевизионни програми са ефективен заместител на висококачествените храни на умерени цени.

Политическият екип на Кремъл смята, че поне за известно време този нов социален договор - да го наречем "Крим и патриотизъм в замяна на свободата" - работи. Те разчитат, че той ще продължи да важи до края на президентския мандат на Путин през 2018 г.

Защо тогава Путин и управляващият елит изглеждат обезпокоени и несигурни? Те вероятно усещат, че са се хванали в капана на създадените от тях визии.

През първите две десетилетия на този век управляващият елит изпадна в самодоволство - благодарение на високите цени на петрола, стабилния икономически растеж и изключително лесната за манипулиране вътрешнополитическа система. Въпреки че елитът първоначално приветства агресията на Москва срещу Украйна, той знае, че войната струва скъпо на Русия и че всички варианти пред Кремъл за уреждане на кризата са неприятни за преглъщане от Путин и неговия кабинет на войната.

Така че днес елитът е в отстъпление, що се отнася до стратегическото мислене.
Каква ще е платформата за преизбиране на Путин през 2018 г.? Дали ще заложи на патриотизма, ксенофобията на Руската православна църква и митологизирането на сталинистката епоха? Това може и да не свърши работа.

Присъединяването на нови територии в Арктика - нещо, на което Кремъл очевидно се надява, имайки предвид заявката, която подаде наскоро в ООН - би било бледо копие на неотдавнашния триумф в Крим.

Тогава, какво друго? Съживяването на икономиката изглежда малко вероятно при липсата на високи цени на енергоносителите и другите суровини, както и на нови източници на растеж и без появата отново на външните фактори, които облагодетелстваха руската средна класа през по-голямата част от президентското управление на Путин. Инвестициите намаляха и това е първата постсъветска криза в Русия, при която потреблението се свива дори по-бързо от инвестициите.

Така че, макар рейтингът му да остава астрономически висок, Путин изглежда все по-уязвим. Западните санкции и краят на неговия сложен романс със Запада го оставиха изолиран на международната сцена.

Успешната кампания на Кремъл за изграждане на обсадена крепост превърна главния й архитект в неин затворник.

* Андрей Колесников е ръководител на програмата за руска вътрешна политика и политически институции в Московския център на Фондацията за международен мир "Карнеги". Андрю С. Уайс е вицепрезидент на фондацията за политическите изследвания. Изразените мнения са лично техни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако този, който слага плюсчетата на проруските тиради си мисли, че някой вярва в истинността им- много се лъже!НЕЩАСТЕН ЧЕРВЕН ГЪЗОЛИЗЕЦ!Жалко, ако редакцията участва в таои пасквил!
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...изглеждат нервни, защото са гузни! През живота си са правили само гадости и са крали като за последно. Сега вече народа/макар, че се съмнявам-много е ***/ може да им потърси сметка.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До автора ьКогато ти се струва че "изглеждат" то започни да се крьсьтиш, защото Путин работи за страната си, а виж обкрьжението може и да изглеждат нервни, щото преди 3 седмици Путин помете всички в Коми от губернатора до подчинени и приближени зарад корупционни сделки,,,,
119
1
 
8
 
! Отговори
реалист преди 8 години
За писалият статията: И като се събуди - краката ти одвити?!? Гладна кокошка просо сънува!
118
5
 
1
 
! Отговори
Притеснен преди 8 години
Ако военният обръч около Русия продължава да се стеснява не ми се мисли, какво може да последва в световен мащаб. Това ли беше причината да се анексира Крим и намесата в източна Украйна?
117
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами кого да изберат обама лите ония глупави руснаци знаят че ако изтърват путин още по-лошо и затова са го стиснали и само *** може да си помисли че той няма да им е президента за тлъстите лъжи и пропагандата се обълнете към атнтата срещу папата, иракското химическо оръжие и нямат край американските измислици за да видят сметката на някой доверчив народотрежат му крака и после му дават най-хубавата патерица- върховни грижи
116
9
 
19
 
! Отговори
робство преди 8 години
Путин, ако отърве Европа от американско робство, може и на изборите за германски и френски президент да гласуват за него, не само в Русия.
115
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ндаКато "българските медии били купени от руснаците", защо плюят само срещу Русия, бе?! Дори и на историческите факти от Освобождението на българите от османско иго, чиято заслуга БЕЗСПОРНО е на Русия, "журналисти" и "историци" посегнаха откъм откровени лъжи и евроатлантическа пропаганда! Искаш да кажеш, че руснаците, "дето уж били купили българските медии", са мазохисти ли?! Впрочем, българите са отявлени русофили, но ако под "русофоби" имаш предвид меркантилни нихилисти!? - Да, такива сте!
114
4
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Разбира се че е нервен Путин!След като сам вдигна летвата,ще трябва да измисли нещо много сериозно за следващите избори.Например елиминиране на САЩ.Не е невъзможно,но има малък проблем-трябва Европа да не пострада много,а това ще е адски трудно.Защото отбранителната стратегия на САЩ е да използва ЕС като жив щит.Но измисли ли начин да запази Европа-дните на Америка са преброени!Средствата за изпълнение са налични и сравнително евтини.Хубав сценарий,нали?Вероятност-30%.
113
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забележете "аргументацията" на евроатлантическите русофобски ***! Та те нямат такава дори! Тролчетата пишат само "общи приказки", както се казва, но без никакви фактически изяснения, демек аргументи, а само тролене! Например оня Анонимник дето пише: "Такива като теб са ми предястие". Какво да му отговаряш на такъв тролевед, може да е гладен?! :) Ама ако го питате - какви са "евроатлантическите ценности"!? - социално-икономическа и демографска катастрофа за България, този ще мълчи като рибка.
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"личи си тогава и твоят умствен капацитет какъв е"Само не е ясно по какво си личи?! Докато едни пишат ОЧЕВИДНИ факти от обективната действителност относно "независимите" български медии и техните господари на Запад, ти правиш "констатации" без никаква аргументирана основа, но само на база явно, и за жалост, на русофобските ти пристрастия, които ти пречат да признаеш, че на идеологическия фронт си пълен загубеняк, щом не можеш с реални аргументи да докажеш "тезата си"! Мисли преди да тролиш!
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Молотовmnogo si samonadeen we
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
184 pisal si neadekvatni gluposti
109
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахаха! Зелка пак е в джаза!
108
4
 
0
 
! Отговори
... преди 8 години
Роман - Челси. Какая разница блин ? :-) Все тоже самое ...
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде всички по леглата, бегом марш ! Дърва и дърводобив е нужен на майка България, а не дървени философи някакви си, мискини такива ! Марш по леглата ... :-) Добавена стойност е нужно дело славянско ... аааааааааааа :-)
106
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Путин нервен"!? - айде стига с тази пропаганда на "журналистите" в България! При това доста плоска и неатрактивна пропаганда, особено за по-интелигентните и политически грамотни българи. Забележете, че журналята са се фокусирали само и единствено върху личността на Путин, както и Русия! В този смисъл, антируската пропаганда на евроатлантиците не е насочена само към Путин, но най-вече и предимно спрямо самата Русия! Западът цели да демонизира Русия, както идеологически, така и политически!
105
0
 
1
 
! Отговори
До Роман,РФ 179 преди 8 години
До до 163 Роман,РФНас точно так же предало наше проамериканское правительство в то время. Алкаш Ельцин, чтоб его черти в аду вилами сношали.Отрезвление началось после того, как США начали бомбить Белград. ...А за Ельцин кто голосовал руские или марсианций 8 года поряд.В ети лихие 8 года как за России так за Болгарии, Россия(140 млн) предала Болгарии(7 млн) в сфера США.Я не против Росси,но когда росияни говорят "болгари вий предателей,вий татари" сегодня,я скажу за ваше предательстве в 90е
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Путин нервен"!? - айде стига с тази пропаганда на "журналистите" в България! При това доста плоска и неатрактивна пропаганда, особено за по-интелигентните и политически грамотни българи. Забележете, че журналята са се фокусирали само и единствено върху личността на Питин, както и Русия! В този смисъл, антируската пропаганда на евроатлантиците не е насочена само към Путин, но най-вече и предимно спрямо самата Русия! Западът цели да демонизира Русия, както идеологически, така и политически!
103
1
 
4
 
! Отговори
до 173 Молотов преди 8 години
>РоманДа без проблем, братушка. Пиндосы хотели устроить у нас перегоночной базой для тяжелой бронированной технике. Мы здорово ополчились и вместо желанных 40-60........Абе ***,нямаш ли достойнство,научи се от руснаците-говори без да мислиш.Те не си ли спомят как ни предаоха през 90-те,когато искаха с Америка да станат първи дружки.Те лично ни предаоха в сферата на САЩ за да бъдат "приятели" на САЩ,както и Полша,Чехия,Украйна,Литва и т.н.И сега викат,ама нали сме "братушки"...