Египетското правителство подаде оставка заради корупционна схема

Досегашният министър на петрола ще съставя нов кабинет
12 сеп 2015 16:53,
7
Египетското правителство подаде оставка заради корупционна схема
Египетският премиер Ибрахим Махлаб Снимка: Reuters

Египетският премиер Ибрахим Махлаб подаде оставката на правителството си и тя бе приета от президента Абдел Фатах ас Сиси, се казва в съобщение на президентството, цитирано от Ройтерс.

Ас Сиси е наредил на кабинета да продължи да изпълнява задълженията като служебно правителство до формирането на ново.

Оставката на кабинета, който функционира от юни миналата година, е свързана с голям корупционен скандал, в който се оказаха замесени чиновници от министерството на селското стопанство, включително министърът, съобщи ТАСС.

Египетският президент Абдул Фатах ас Сиси възложи на досегашния министър на петрола Шериф Исмаил до седмица да състави ново правителство, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на президентството.

Висш египетски представител, пожелал анонимност, каза за АФП, че целта на промяната е да се даде нов тласък на управлението след избухналия скандал за корупция.

В понеделник министърът на земеделието Салах ад Дин Хелал беше арестуван в Кайро, малко след като беше накаран от президента да подаде оставка заради участие в корупционна афера в повереното му ведомство.

Според властите Хелал и началникът на канцеларията му са заподозрени, че чрез посредник са поискали и получи подкуп от бизнесмена Айман ал Гамил, за да узаконят придобиването на държавни терени. Асошиейтед прес посочва, че получените рушвети надхвърлят 1 милион долара.

Въпреки корупционния скандал, след повече от година работа на правителството президентът Ас Сиси поздрави премиера Махлаб и екипа му "за усилията им в този труден период от историята на страната".

Махлаб, видна фигура в партията на сваления при народния бунт през 2011 г. президент Хосни Мубарак, беше избран за премиер в началото на 2014 г.

Кабинетът подаде оставка само седмици преди парламентарните избори, чието начало е насрочено за 17 октомври.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOIKO BORISOV SASHTO PODAVA OSTAVKA ZARADI KORUPZIONNI SHEMI I PTEZIDENTA VRACI MANDAT NA VOLEN SDEROV ZA SASTAVIANE NA PRAVITELSTVO NA SVETKAVICNOTO DEISTVIE.
2
3
 
4
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Плевнелиефф разпуска правителството за корупция и назначава Сидеров да състави нов кабинет! Ако не иска, ще се реши проблема силово.
1
0
 
9
 
! Отговори
SD преди 8 години
При нас - няма схема за оставка при корупция .