Германия мобилизира стотици полицаи за контрол по границите

Франция иска общи правила за бежанците
Обновена: 14 сеп 2015 08:00 | 13 сеп 2015 22:28, Веселина Йорданова
109
Германия мобилизира стотици полицаи за контрол по границите
Снимка: Ройтерс

Германия мобилизира стотици полиаи за контрол по границита след решението да се отмени свободното движение, предвидено от Шенгенското споразумение заради масирания приток на бежанци, предаде Франс прес, като цитира полицията.

Още по темата
Граничният контрол се възстановява предимно по границата с Австрия, откъдето в Германия влизат десетки хиляди бежанци, отбелязва АФП.

Централна новина в Австрия е въведеният от Германия в 17.30 ч. днес контрол по границата, което по мнение на специалисти означава на практика затваряне на границата за потока от бежанци, тъй като единици от тях разполагат с документи. Както бе заявено в централните информационни бюлетини по австрийските телевизия и радио, тази новина идва неочаквано за Австрия и я поставя пред нови изпитания.

В 17 ч. беше спрян и влаковият транспорт между двете държави. В момента на съобщаване на тази мярка в един от австрийските влакове са се намирали 1800 бежанци на път за Германия.

Според политическите наблюдатели тук това означава опит на Германия да упражни натиск върху останалите държави от ЕС за въвеждане на квоти за приемане на бежанци.

Австрийският канцлер Вернер Файман заяви след кратко кризисно заседание, че все още не са ясни последиците от тази мярка. Канцлерът каза, че въпреки това няма да бъде въведен граничен контрол на границата с Унгария, засега той се прави спорадично.

Намиращите се тази вечер по австрийските гари 1100 бежанци са настанени в квартири, организирани от Виенската община и неправителствени организации, тъй като се очаква те да останат няколко дни в града.
Днес документи за политическо убежище са подали 22 души, вчера те са били 87.

Междувременно Франция поиска отново днес Европейският съюз да ускори прилагането на общи правила за приемане на бежанци, които напират към европейските страни, и порица Унгария, която строи ограда по границата със Сърбия, предаде Франс прес.

"Европа е пред исторически избор: тя трябва да избере мястото си в историята, като отстоява своите ценности, защитата на достойнството при приемането на бежанците, както и своята ефикасност", каза френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир. "Ние сме участници в надбягване, в което Европа е заложила надеждността си", каза Дезир пред телевизия TV5 и радио Ер Еф И.

Преди утрешното спешно заседание на европейските министри на вътрешните работи и правосъдието в Брюксел той предупреди да не се допуска забавяне при създаването на центрове за регистрация на бежанците в страните на пристигане. "Ако се забавим, няма да овладеем процеса на приемане на бежанци. Приоритетът е още сега да бъдат създадени центрове за регистрация", добави той.

Според Дезир Европейската комисия трябва да ускори финансирането на Италия и Гърция, които са на първата линия на мигрантската вълна, както и на съседни на ЕС страни, от които той спомена Македония.

За оградата, която Унгария изгражда по границата със Сърбия, той каза: "Със своята бодлива тел Унгария ясно се разграничава от ценностите на Европейския съюз. Тези ценности не са да издигаш стени или огради от бодлива тел, нито всеки да води своя национална политика".

Словакия ще наложи вето на всякакво решение за задължителни квоти за разселване на мигранти в страните от Европейския съюз на утрешната среща в Брюксел на министрите на вътрешните работи и правосъдието. Това заяви в Братислава словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс.

Министрите на вътрешните работи и правосъдието на 28-те страни в ЕС ще разискват утре предложението за разпределяне на мигранти, направено от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Имам мандат от правителството и парламента да наложа вето на всяко решение за квотите, защото те са безсмислени, насочени са пряко срещу бежанците и не решават кризата", каза Калиняк в телевизионно интервю. "Чиновниците от ЕС са откъснати от действителността. Нарушават се основни правила, които винаги са се спазвали", продължи словашкият вътрешен министър, цитиран от ТАСС. "Те не искат да обсъждат рационално пътищата за изход от миграционната криза. Това е много опасна тема и ние си играем с огъня", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Ние сме участници в надбягване, в което Европа е заложила надеждността си", каза Дезир пред телевизия TV5 и радио Ер Еф И". Има нещо вярно в това. Европа е дърта мома без *** дето бяга пред едни *** без никакъв шанс да се отърве. Най-добре е по въпроса за емигрантитевсяка страна да решава според собствените си интереси. Щото не става дума за пазар, икономика и ценности каквито и да са, а за оцеляване. Който не го разбира е ***.
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа ще пострада от собствения си "хуманизъм". Вън. Танкове. Война, ако трябва. Загиваме иначе. *ба ИДИЛ-а!? 2-3 полета на Б-2 и са приключили за винаги. Ама пуст хуманизъм!!!! Хуманизмът е за хуманоидите. За тези *** изобщо не важи!
69
0
 
31
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Не може всеки да се разхожда из ЕС без паспорт! Депортирайте ги незабавно и се решава проблема!Като им обещават статут,храна и пари ЕС кани още ***!
68
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Общи правила" искат някои държави в ЕС тогава, когато им изнася. Някога като бяхме ученици, така се шегувахме - системата е "Един за всички - всеки за себе си".
67
0
 
18
 
! Отговори
келеш преди 8 години
До каймака и останалите пишман ефендитаТурция никога няма да влезе в ЕС по независещи от нея причини .В Инжирлик няма местни жители зад оградата и всичко се запуска от Вашингтон а за Турция е куп желязо и кабели без шанс за експлоатация
66
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO RUSIA MOGE DA VAVEDE RED I KONTROL PO GRANIZITE NA EVROSAUZA.
65
0
 
35
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
До ХХХПравилно! Бягали сме в съседните Румъния и Сърбия, където са получавали военно обучение (Сръбската Легия) и са организирали четите, които се връщат и се борят за освобождението на България. Не са висели само над копанята и да чакат някой да ги храни.
64
3
 
30
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Германия буквално се разпада пред очите ми. Взимам си една бохча обезценено Евро и тръгвам пеш с милионите изтерзани немци, по трасето Берлин-Масква Залатоглавая-Владивосток.
63
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много му се иска на сатрапа *** да се разпадне ЕС и той да продава газ по секретни договори :)Всеки втори пост на троловете е как ЕС се е разпаднал , явно това са зададените опорни точки на пропагандата. Много силно се съмнявам 90 милионната Германия да се разпадне от 50 000 бежанци, още повече че тея бежанци ще станат лесно евтина работна ръка.
62
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕС се разпада на части. ЕС умря.-------И от кога така *** ?По ТАСС ли съобщиха ?
61
31
 
8
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Вие пък какво мислите още ? Хем от демографски срив се оплаквате , хем от бежанците се плашите. Един път ви се отвори шанс а не го използвате.
60
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето ви еднолично налагане на квоти от германия на съседите си и останалите от съюза с това затваряне на границите...демек щеш не щеш вече са на твоя територия..спасявай се както можеш.
59
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи баба Меркел може да затвори границите и няма проблем...ама за унгарската ограда ореваха всичко.нямало двоен стандарт у европата а???нашето си е наше..а чуждото е общо така ли мама ви швабска???
58
4
 
16
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
До ***. Правиш некви лукави сметки за Турция но нито една от тях няма да се сбъдне. Ту си е Турция и от никакви чужди акъли , вече не се влияе. Дори и на САЩ държи сметка , кога да използва военната база Incirlik , и кога не. Днес Вашингтон ислямизира Европа , за да убеди турците да станат член на ЕС но и тоз номер няма да мине. Защо и е на Турция в съюз , който е обречен на разпадане и упадък ? С разюздана демокрация и *** ценности си нямаме работа. Те водят до всякакъв вид деградация.
57
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанците да се разпределят в страните , които приложиха " Арабската Пролет " и разрушиха тези държави.САЩ, Англия, Канада, Франция, Германия , Италия !Юнкер предложил 28 -те държави ! Лесно е да свикаш вътрешните министри и да ги натиснеш да приемат мюсолмани ! Като си представиш кой ще представлява България ? Тук всеки ден си влизат и ще влизат , защо ще приемаме още от Германия или Австрия !
56
1
 
15
 
! Отговори
келеш преди 8 години
Проблемът на Реджеп е от една страна шейхове те с златните *** а от другата САЩ с уфотехнологиите а той вече одъртява и оглупяваА и преди не беше умен
55
2
 
37
 
! Отговори
келеш преди 8 години
Днес в Стокхолм се биха турци и кюрди Ченгетата ги удряха подред Много яко Турция иска еднопартийно управление пък те са половината кюрди , как да стане уа олум?
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СС няма ли да бъде пуснат в действие
53
3
 
30
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Накрая всичките да се разпределят в страните от които са влезли (България, Гърция и Италия главно) ....и без това вожда Бойко днеска каза да сме толерантни и че преди (не знам кога) и ние сме бягали в други държави .........аз знам само че от близките години насам започнахме да бягаме , за преди не съм чул да офейка половината население на друг континент или където и да е .....преди сме се биели не сме бягали като *** бе БОЙО тикво !
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще има най-накрая щурмуване в Сирия? Ако не се разреши проблемът на място, държавите в Европа само ще се карат кой колко бежанци в Европа да приеме и накрая всички ще се напълнят до пръсване. Тези хора няма да изчезнат от самосебе си. А, забравих в Сирия няма петрол.... нямат нужда от демокрация и спасение. ЕС и НАТО се доказаха, че са пълен фарс машини за правене на пари, пълен хаос!