Милиардер преговаря да купи гръцки острови за бежанците

Нагиб Сауирис ще им строи там нова страна
15 сеп 2015 09:07, Елка Василева
27
Милиардер преговаря да купи гръцки острови за бежанците
Снимка: Reuters

Египетският милиардер Нагиб Сауирис съобщи, че води преговори за покупка на два гръцки острова, на които да настани хиляди бежанци от Сирия и от други зони на конфликти, предаде Франс прес.

Свръхбогатият египетски бизнесмен е предложил в началото на септември на Гърция и на Италия да купи от тях остров, на който да бъдат приемани мигранти. "Ще им създам работни места, като се включат в строителството на новата им страна", писа Сауирис в Тwitter.

Още по темата

От началото на годината над 430 000 души, главно от Сирия, прекосиха Средиземно море, бягайки от бедността или от конфликтите в страните им, с надеждата да се преселят в Европа, сочат данни на Международната организация по миграцията. Над 2800 загинаха или изчезнаха, напомня АФП.

"Набелязах два острова в Гърция и сега водя преговори със собствениците им. Готови сме да преговаряме с тях, при условие, че гръцкото правителство даде съгласие там да бъдат приети възможно най-голям брой бежанци. Очакваме зелена светлина от Гърция, за да започнем необходимите административни процедури за приемане на бежанците", добавя Сауирис.

Той ще се срещне с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да обсъдят възможните форми на сътрудничество. Египетският милиардер предлага единият остров да бъде наречен Айлян, на сирийчето, което се удави и чието тяло бе намерено на плаж в Турция, посочва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си ги покани в Египет. Да му построят нова пирамида...
9
0
 
0
 
! Отговори
alexandria преди 8 години
a, na tea zemetrasni vulkanichni ostrovi ?! - ne e li po-dobre v belgia i luksemburg, hem ima i dosta voda tam, bol stroitelni materiali?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и да се купят гръцките острови си остават гръцки. Каква "нова страна"?Гръцкото законодателство ще е в сила на двата частни острова. А гръцкото законодателство не е като съвременното българско законодателство, сурово наказва крадци и престъпници.Те няма да могат да правят каквото си искат.
7
0
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Що не им я купи в някоя ислямска *** тая нова земя, ами все към Европа се целят тия главорези.
6
0
 
30
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Защо в Гърция? В Египет свободна земя няма ли?
5
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Само ,нека да побърза, моля.И да не ги питат искат ли да живеят там,направо да ги стоварват с корабите!
4
1
 
31
 
! Отговори
Тостер преди 8 години
А защо трябва да е непременно в Европа? В Сирия земя колкото искаш!И каква икомомика ще развиват на скалите ? Износ на качествен ислям за Европа ? Понеже ще е по близо !
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия го удариха на айлян.
2
2
 
34
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
А що не купи някое село,град в Израел? Там да ги пратят...! Целта е да ударят християнството, и по специално православието!!! Всичко е поръчка!!! Знае се от кои...!
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямизирането на гърция върви с пълна сила.