"Шарли ебдо" шокира с карикатури на удавилия се Айлан

Морално разложена ли е Франция?
Обновена: 15 сеп 2015 10:27 | 15 сеп 2015 09:20, Елка Василева
263
"Шарли ебдо" шокира с карикатури на удавилия се Айлан
Снимка: Twitter

Френското сатирично списание "Шарли ебдо", известно с провокативните си материали, публикува карикатури на загиналото сирийско момченце Айлан, чието тяло беше намерено на турския бряг. Публикацията предизвика вълна от критики.

На корицата на изданието е нарисувано мъртво дете, което лежи по лице в пясъка на турския бряг, и надпис „Толкова близо до целта“. До него има реклама на McDonald's с текст: "Две детски менюта на цената на едно".

На втората карикатура, озаглавена „Доказателство, че Европа е християнска“, е нарисуван Исус Христос, който върви по водата, и мъртвото дете, плаващо до него надолу с главата. Текстът гласи: "Християните ходят по водата, а мюсюлманските деца се давят".

Ръководството на "Шарли ебдо" обаче може да бъде изправено пред съда заради карикатурите с удавилото се сирийско дете. Както пише „Мирър“, смъртта на детето се превърна в своеобразен символ на отчаяните усилия на мигрантите да се доберат до Европа.

В социалните мрежи рязко разкритикуваха списанието. Появиха се коментари, че подобни карикатури доказват "моралното разложение на Франция", а "Шарли ебдо" напада "беззащитните, а не облечените с власт". От списанието обаче смятат, че използват расистки и религиозни стереотипи, за да ги осмеят, пише Utro.ru.

На 7 януари 2015 година редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо" в Париж беше нападната от трима въоръжени терористи. Бяха застреляни 12 души, 10 от които от сътрудници на списанието. Ранени бяха 11 души. Нападателите бяха ликвидирани по-късно от органите на реда. Повод за терористичния акт стана публикация на карикатура на пророка Мохамед на корицата на изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.