Шефчович очаква споразумение за газа между Русия и Украйна

Напредък можело да има преди отоплителния сезон
Обновена: 15 сеп 2015 17:25 | 15 сеп 2015 17:23, Надежда Бочева
8
Шефчович очаква споразумение за газа между Русия и Украйна
Шевчович. Снимка: БТА

Възможно е преди началото на отоплителния сезон да е факт тристранното споразумение между Русия, Украйна и Европейския съюз (ЕС) за гарантиране на газовите доставки. Това каза на форум за енергийната сигурност в София комисарят по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович.

Още по темата
На въпрос има ли дата за подписване на тристранното споразумение, той припомни, че са проведени срещи с представители на Русия и Украйна. Стараем се на масата да бъдат поставени ясни клаузи и договорености, каза той.

Еврокомисарят смята, че преди края на този месец може да има напредък - преди да започне новият отоплителен сезон.

Много интензивно се работи за постигането на това споразумение. Имаме съвсем реалистични шансове да постигнем успех, заяви той.

Припомняме, че преди дни руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че Русия и ЕС са успели да постигнат съгласие по нов зимен пакет за газовите доставки за Европа.

"Успяхме да постигнем договорености по т.нар. "зимен пакет" за доставките от 1 октомври до 31 март 2016 г., условията за съвместна работа, нагнетяването на газ в украинските хранилища, покупката за текущо потребление и финансирането му, както и Европейската комисия да поеме отговорността по организацията на това“, коментира Новак.

Договорката е постигната на двустранна среща с представители на ЕК във Виена. През миналата година зимният пакет на доставките беше договарян и в присъствието на Украйна.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Защо да не се разберат само ,че закъсалите киевски фашаги нямат с какво да платят . С една дума Европа развързва кесията плаща за себе си и Украйна и проблем най-вероятно няма да има само където много ,много не го вярвам това да се случи .ЕС са свикнали да лапат не да подаряват.
1
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Gaskoingпо принцип брат не убива брат, освен от един по специфичен за нас етнос .... а дали ще се оправят е спорно. Русия от както съществува като държава все е едни 50-100 години по назад от Европейците ... та съмнява ме, може би като и свършат ресурсите и изметът агентурния им елит.