Германският дядо на Тръмп е от "село на фукльовци"

От Калщад е и известната кетчуп фамилия Хайнц
16 сеп 2015 22:20, Елка Василева
13
Германският дядо на Тръмп е от "село на фукльовци"
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Бабата и дядото на Доналд Тръмп произхождат от германско село, чиито жители са известни в района с това, че обичат да се хвалят. Това е черта, с която нерядко се характеризира американският строителен предприемач и милиардер.

Обещаващият кандидат на републиканците Доналд Тръмп определено разтърсва надпреварата за президентските избори в САЩ през 2016 г., независимо дали прави клеветнически коментари по адрес на мексиканските имигранти, държи се грубо с журналисти или показва липса на познания по международната политика. При това той се ползва с голяма подкрепа според социологическите проучвания, пише Яспер Ротфелс от ДПА.

Лудориите на надутия строителен предприемач и милиардер се следят внимателно в Германия - и най-вече във винарското село Калщад, в западногерманската провинция Райнланд-Пфалц, откъдето произхождат бабата и дядото на Тръмп.

Още по темата

Нюйоркският строителен магнат с прословутата прическа е доста известен тук и защото някои от хората в селото имат далечна родствена връзка с него.

А какво мислят жителите на Калщад за стремежа му да стане най-могъщият човек на света?

"Мисля, че намират това за доста вълнуващо, но типично по калщадски всъщност не са толкова впечатлени", казва Симоне Вендел.

Самата Вендел е родена в Калщад. Тя е направила хумористичен документален филм за Калщад и известните му деца, сред които е и кетчуп фамилията Хайнц.

Между другото семейство Хайнц е свързано с Демократическата партия в САЩ, тъй като Тереза Хайнц Кери е съпругата на американския държавен секретар Джон Кери.

В "Кралете на Калщад" Тръмп, който не познава такова нещо като фалшива скромност, обявява, че е щял да постигне не по-малко успехи, ако е живял в Калщад.

Така че въпреки голямото уважение към постиженията на фамилията, в селото според Вендел витае и усещане, че Тръмп "е малко гръмогласен".

Освен това, добавя тя, самият Калщад е известен в района като "Ди брюлесмахер", или с други думи - "фукльовците". Малцина може би ще се изненадат да разберат, че Тръмп произхожда от село, известно със своето самохвалство.

Успешната история на семейство Тръмп започнала през 1885 г., когато дядо му емигрирал в САЩ и отворил кръчма за златотърсачи. Основополагащите камъни на строителната империя на Тръмп били парцели земя в Ню Йорк. Но животът на бабата и дядото на Тръмп не бил лишен от трагични моменти.

Според директора на Института за история и фолклор на Пфалц Роланд Паул тяхното желание да се върнат за постоянно в родното си място било отхвърлено от провинция Бавария, към която тогава принадлежал Калщад, защото били напуснали без одобрение.

Доналд Тръмп е внук на "незаконни емигранти", казва Паул, който е интервюиран в началото на филма на Вендел.

Това поставя в интересна светлина провокативните описания на Тръмп за мексиканските имигранти като "престъпници" и "изнасилвачи" и искането му за изграждане на стена по мексиканската граница, както и това, че поставя под въпрос гражданския статут на президента Барак Обама.

"Начинът, по който той продължава да говори арогантно, не е толкова приятен", казва Ханс-Йоахим Бендер, който е далечен роднина на Тръмп. "Моята баба по рождение беше от семейство Тръмп, а дядо ми беше от фамилия Хайнц", уточнява той.

Пенсионираният винопроизводител се радва, че гледа Тръмп от разстояние: "Той винаги е толкова сприхав." Може да се справя добре сред републиканците, но те са хора, "започнали войни", добавя той.

Дали Бендер мисли, че Тръмп може да дойде на посещение някой ден? "Не мога да си представя това", казва 72-годишният мъж. "Той никога не е бил загрижен за Калщад", казва Бендер.

Когато пристигнал потомък на фамилията Хайнц, той се включил в даряването на средства за църковен орган, отбелязва собственичката на къща за гости Вероника Шрам. Това било прието добре от местните хора.

"Не мога да си представя Доналд да направи същото", казва 68-годишната жена. Неговият братовчед Джон дойде тук и беше много мил, но Тръмп е селяндур и фукльо, казва Шрам.

По-добре ще е, ако той не спечели изборите, продължава тя, защото "той има такива радикални възгледи, че не знам дали това ще е добро нещо".

Ако някой като него управляваше по времето на дядо му, "той никога нямаше до пристигне" в САЩ, казва Шрам.

Сара Бюлер, дъщеря на винаря, също не е впечатлена от Тръмп: "Има по-интересни теми от него." А като президент? "Той не е моят президент", казва тя. "Гроздето ще узрее и без президента Тръмп."

Според кмета Томас Яворек селото има много повече контакти със семейство Хайнц, отколкото с Тръмп - не само заради дарението за църковния орган, а и защото потомци на Хайнц са посещавали роднини няколко пъти.

Тръмп никога не е идвал. "Ако дойде, съм сигурен, че ще сме наистина доволни. А ако дойде като президент, ще се чувстваме още по-почетени", казва Яворек.

Предизборната кампания в САЩ обаче е дълга, а Тръмп е поляризираща фигура - Яворек не е сигурен дали САЩ търсят някой като Тръмп, но от гледна точка на напрежението с Русия според него те вероятно наистина искат силен човек.
Яворек казва, че ще бъде интересно да се види какво ще се случи и че стиска палци за него.

А Симоне Вендел? Около 12 000 души са гледали нейния филм, за който тя е интервюирала дълго време Тръмп, а сега има интерес към него в САЩ. Той за първи път беше показан там през септември - на фестивал. Вендел обаче още не знае дали Тръмп го е гледал. "Когато отида пак, може да се отбия", казва тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до тук не прочетох за нито един неимигрант, като започнеш от Тръмпови, минеш през Хайнцови, та до кмета Яворек. Май само пнесионирания дядо винопроизвидител си е местен.Иначе немците ще се окажат повече от еврейте в щатите, като май са си поделили политиката за немците, финансите за еврейте. Индустрията също знаем при кой е.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евреин за президент на USA !!!със сигурност ще предизвика ядрена война и ще унищожи и и малкото което остана след предишните му колеги. Както пеят в химна си " бог да благослови Америка и и никой друг'
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабата и дядото на Тромп , когато са дошли в Америка , не всели разорение от германското си село ?Но вАмеркка по това време е било достатъчно да те регистрират в съвета с името което имаш и даже да си промениш фамилията и си живееш .Не е като сегашните процедури . Първата жена на Тромп е полякиня .Той смята , че може да преговаря с Путин успешно . Може да преговаря с Китайци и Японци и казва , не се сърдете , че са умни ! Но аз мога да се договарям със всички !
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айдеее, и тоя взеха да го демонизират. И кво като е с немски корен?
3
3
 
8
 
! Отговори
onz преди 8 години
а мен дядо ми е жертва на холокоста. умрял е в аушвиц. напил се на куче и паднал от вишката заедно с картечницата.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
знам го това село, поздравяват се с уволнен си!
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано Тръмп спечели. Другите кандидати са купени смешници.