Сърбия пренасочи мигрантите към Хърватия вместо Унгария

Хърватия е подготвила план за реагиране на притока на мигранти
16 сеп 2015 09:30, Елка Василева
6
Сърбия пренасочи мигрантите към Хърватия вместо Унгария
Снимка: Reuters

Автобусите, които обикновено отвеждат мигрантите от южната сръбска граница с Македония до Унгария, са били пренасочени към Хърватия снощи, след като във вторник Унгария спря достъпа на мигранти, предаде Ройтерс.

Сръбското радио Б92 се позова на репортер в южния град Прешево, който заяви, че няколко автобуса с мигранти са готови да потеглят към град Шид на границата с Хърватия. Радиото цитира шофьор на автобус, съобщил, че той и негови колеги са получили инструкции да отвеждат мигрантите от Македония директно до границата с Хърватия.

Още по темата

ТАСС добави, че след затварянето на унгарската граница доброволци са започнали да раздават листовки с алтернативни маршрути на границата на Македония и Гърция. Сред тях има и маршрут през Хърватия. Картите във вид на листовки са подготвени от Facebook групата "Избягвайте Унгария - новини за миграцията".

Хърватският канал Ен 1 съобщи вчера, че първите мигранти вече са започнали да пристигат в страната. Засега това са малки групи и отделни лица, но след затварянето на унгарската граница е все по-очевидно, че вълната от мигранти ще се насочи към Хърватия, предупреждава телевизията.

Хърватия е подготвила план за реагиране на притока на мигранти, който може да бъде приведен бързо в изпълнение, заяви междувременно хърватският вътрешен министър Ранко Остоич, цитиран от ТАСС. Той заяви, че не е необходимо засега да се съобщават подробности, но са включени действия на всички държавни органи и са отчетени въпросите по координация с неправителствените организации и други структури.

Министър Остоич подчерта, че стремежът на мигрантите да достигнат Европа създава криза, невиждана на континента от времето на Втората световна война. Той заяви, че тези, които призовават Хърватия да въведе граничен контрол по примера на Австрия, Германия и Дания, "не знаят за какво говорят", защото Хърватия винаги е имала граничен контрол и няма нужда да възстановява каквото и да било.

Началникът на граничното управление на вътрешното министерство на Хърватия Златко Соколар добави, че има реална възможност бежанците да се насочат към страната. Според него засега на границата е спокойно. Соколар подчерта, че полицията е готова и може да издържи на първата вълна от мигранти. Хърватия разполага с 28 000 полицаи, а граничната полиция има 6000 служители, припомни той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото "обичат"повече хърватите от нас .Да ги насочат към Косово и Босна също
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре ,че не са ги насочили към България !По близко им е пък ние тук сме готови да ги посрещнемЛично от Бойко го чух по телевизията
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хърватия е подготвила план за реагиране на притока на мигранти"...........Моля се този план да не е насочване на потока от бежанци към изостаналите от времето на гражданска война в Хърватия многобройни минни полета.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само, към ***! Да не ги насочват.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сръбска музика и кебапчета за мигрантите и да си стоят у Српско!