Цунами достигна бреговете на Япония

Вълните са малки, височината им не надхвърля метър
18 сеп 2015 08:44,
0
Цунами достигна бреговете на Япония
Снимка: архив, Reuters, След земетресението в Чили

Цунами достигна днес крайбрежието на Япония след силното земетресение в Чили, съобщи ТАСС, като се позова на японската метеорологична служба.

Вълна с височина 70 см стигна до североизточното крайбрежие на Япония в района на град Куджи. Преди това вълна с височина 40 см достигна северния остров Хокайдо.

Още по темата

Вълни бяха регистрирани и край бреговете на основния остров Хоншу, а в в префектура Ивате тяхната височина достигна 30 см.

Неголеми вълни имаше и в съседните на Токио префектури Ибараки и Чиба. Според синоптиците височината на цунамито може да достигне 1 метър.

В момента предупреждение за цунами е в сила по цялото тихоокеанско крайбрежие на Япония. На жителите на тези райони се препоръчва да не се приближават до брега, а на моряците и рибарите - да не влизат в морето.

По последни данни земетресението с магнитуд 8,4 в Чили, което беше последвано от силни вторични трусове и малко цунами, е отнело живота на 11 човека, посочва ДПА.

Чилийското правителство обяви извънредно положение в област Кокимбо, която беше най-тежко засегната от земетресението и последвалото цунами, посочва Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари