Хаос в Хърватия, страната е залята от бежанци

Западен печат: Германското гостоприемство се изпарява
18 сеп 2015 09:42, Елка Василева
79
Хаос в Хърватия, страната е залята от бежанци
Снимка: Reuters

Хърватия беше залята от сирийски бежанци, стремящи се с всички сили към Европейския съюз, пише британският в. "Гардиън". Настъпилият хаос, след като се оказа, че хърватското правителство не е осигурило достатъчен транспорт и вода за всички пристигащи, показа неспособността на европейските правителства да се подготвят за най-голямата миграционна вълна на континента след края на Втората световна война, отбелязва изданието.

Вчера хърватското правителство разбра, че тази криза е отвъд възможностите на която и да е страна, действаща едностранно и без планиране независимо от добрите й намерения, пише в. "Гардиън".

Още по темата

Има и друга причина бежанците да се безпокоят: Хърватия е пълна с неексплодирали противопехотни мини, отбелязва британският вестник, посочвайки, че около 500 квадратни километра от хърватската територия са покрити с тях след края на гражданската война през 1995 година. Макар и ясно маркирани, около 2 квадратни километра мини се намират на сръбско-хърватската граница, откъдето навлизат бежанците, посочва "Гардиън".

От гледна точка на повечето бежанци обаче пътят напред е по-безопасен от местата, от които идват, допълва британското издание.

Хърватия затвори 7 от 8-те си гранични пункта, след като за 48 часа в страната навлязоха 11 000 бежанци, припомня британският в. "Телеграф". В същото време словенската полиция спря влак със 150 бежанци и го върна в Загреб поради липсата на необходимите документи.

Европейските страни, някога приятелски настроени към бежанците, промениха отношението си вчера, пише американският в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че Хърватия е затворила повечето си гранични пунктове "до второ нареждане", което може да подтикне мигрантите да преминават през горите и полята в района, където се намират противопехотните мини.

Някои бежанци са били отведени в хърватски център за приемане на мигранти, а хърватският президент Колинда Грабар Китарович призова армията да е готова да защити границите на страната, допълва американският вестник.

За да се справи с притока на бежанци, Германия е внесла проектозакон, до който в. "Вашингтон пост" е получил достъп. Новите мерки включват ускоряване на процедурите за вземане на решение за даване на убежище, орязване на социалните помощи, ускоряване на депортирането и наказания за мигрантите, които се представят за бежанци, но не са, или използват фалшиви документи.

Проектозаконът противоречи на новата германска култура на приемане, според Карл Коп, говорител на подкрепящата бежанци организация "Проазил", който го смята за неприемливо строг и популистки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вдигайте се усташи!
47
0
 
1
 
! Отговори
Мангаватуууу преди 8 години
е сега емомнета да ги пращаме всички на запад...да видят каква каша надробиха дебелаците от Англия, Франция и Германия..И да си я сърбат!
46
2
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
Как така пък нито един от милионите бежанци не пожела да иде в любимата ни Русия и Путиния ?!?? Нещо не разбирам - никой да не иска да живее като цар в най-хубавата най- богатата най- земократичната феодална държава?!? Никой да не иска да целува крак и ръка на батюшка ***?!! Тамо ние от Атака се натискаме да ходим там, дори серГЕЙ избяга на запад
45
1
 
6
 
! Отговори
от германия преди 8 години
браво на бежанците така трябва да бъде.в германия много добре знаят как работят кюрди и колко деца раждат чак до 50 години/в нашия блок жена роди а имаше внук на8 години/,майната им но....ЕВРОПА СЕ ВДИГНА НА НОВАТА 2014 ГОДИНА ПРОТИВ БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ изчисляваха колко ще са в германия колко в англия А ТЯ КАКВА СТАНА мнооооогггго кююююррдддиии...милиони И ПАК ТЕ СА ДОБРИТЕ ,ние не...
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОкрадоха Гърция вземаха им литищата за 40 години ще правят каквото си искат
43
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
700 евро на месец за Бежанец не са никак малко то без работа в Германия , кой не иска така да живее
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно. Снимката изобилства от "жени и деца, бягащи от ужаса на войната".
41
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде по снимки и видеа 90% са мъже. За какви бедстващи семейства говорим ?
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде сега при Меркел да стане като Столипиново .....
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние кога ще затворим нашите граници ?!? Кога граничарите ни ще спрат да взимат подкупи от каналджиите и ще си вършат работата ? Кога ще довършат оградата с Турция, а е време вече да започнат да строят такава и с Гърция. Дори МЕРАКЛИЙКАТА МЕРКЕЛ, която канеше сирийци, и мина меракът и ще затвори границите на Германия. А нашите управляващи мишоци мълчат, църквата и тя мълчи.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
* О ти, който живееш край много води, Който изобилваш със съкровища, Краят ти дойде, Границата на сребролюбието ти. * Господ на Силите се е клел в Себе Си, <и рекъл>: Непременно ще те напълня с <неприятелски> мъже като със скакалци, Които ще подигнат <боен> вик против тебе. Еремия 51:13,14
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Великото преселение, на варварите."
36
0
 
5
 
! Отговори
Аман пишман преди 8 години
Аве, не ли ви омръзва да пишете в един и същи смисъл, но под различни имена или анонимно.Така само обесмисляте споделянето на мнение и избягване на "Днес" ?
35
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименаз пък се чудя на майсторлъка на евреите как успяха да ни прехвърлят на нас християните техният конфликт с арабите.Както казват в наше село 'без да се угадим"
34
0
 
46
 
! Отговори
v преди 8 години
Аз лично не виждам на снимката нито една жена
33
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГИ НАРИЧАТЕ БЕЖАНЦИ. ТОВА Е ОЛТЕНИЗИРАНА ИНВАЗИЯ В ЕС, ЦЕЛЯЩА ОТСЛАБВАНЕТО И РАЗБИВАНЕТО МУ. ЗАТВОРЕНИ ГРАНИЦИ, ЗАТРУДНЕНО ПРИДВИЖВАНЕ НА ХОРА И СТОКИ, СКОРО И ОГРАНИЧЕНИ РАЗПЛАЩАНИЯ И Т.Н.
32
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се Израел която има граница със Сирия дали е пуснала и 100 човека на нейна територия!? Питам просто, ей така любопитно ми е
31
1
 
29
 
! Отговори
ОПА преди 8 години
ОООООООООО НЯКОЙ СИ Е ПОВЯРВАЛ ТВЪРДЕ МНОГО .АКО СИ МИСЛИ ,ЧЕ КАТО ОНОВА ДЪРТОТО И ХИТРО БАБЕ МЕРКЕЛ ХАНЪМ ЩЕ ГИ КАНИ И ЛЪЖЕ.И ПОСЛЕ ЩЕ СЪБИРА ВОЙСКА ДА ИМ ПАЗИ ОХРАНЕНИТЕ ИМ *** .СЕ ЛЪЖЕ.ТОЛЕРАНТНОСТТА МИ Е ДО ПОРТАТА. РЕШИЛИ ДА Я ПРЕКРАЧИ НЕКАНЕН И НАХЪЛТА.ЩЕ БЪДА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО "ТОЛЕРАНТНА".
30
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба Меркел нали ги канеше и ги посрещна с цветя и плакати ДОБРЕ ДОШЛИ. А сега на заден
29
0
 
3
 
! Отговори
А нашия кога ? преди 8 години
До Анонимен 41Въпроса беше риторичен :( . разбира се , че нищо.