Папата се срещна с Фидел Кастро в дома му

Отслужи и меса на Площада на Революцията в Хавана
38
Папата се срещна с Фидел Кастро в дома му
Снимка: Reuters

Папа Франциск се срещна днес с бившия кубински лидер Фидел Кастро в дома му в Хавана, съобщи пред журналисти в кубинската столица говорителят на Ватикана, Федерико Ломбарди, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Срещата, продължила 30-40 минути, преминала в "непринудена, неформална атмосфера", в присъствието на съпругата на 89-годишния Фидел Кастро, Далия Сото дел Вайе, децата и внуците му.

Папа Франциск отслужи по-рано днес меса на открито на Площада на Революцията в Хавана, символ на комунистическото управление на Куба, доминиран от огромен портрет на революционера Ернесто Че Гевара, предадоха Франс прес и Ройтерс.По случай идването на папата до него бе издигнат също толкова голям плакат на Исус Христос.

Религиозната служба привлече стотици хиляди души, но полицията е задържала между 30 и 40 дисиденти, които са искали да присъстват.

Сред присъстващите бяха президентът на Куба Раул Кастро и президентката на Аржентина и сънародничка на папата Кристина Кирхнер.

Франциск пристигна с папамобила и обиколи площада, за да поздрави вярващите. Огромна табела го приветства като "Мисионер на милосърдието".

Папата освен това даде причастие на пет деца, което по думите на Ватикана символизира "надеждата и растежа" за Кубинската католическа църква.

"Християнинът винаги е приканван да остави настрана стремежите си, желанията си за власт, и да вижда конкретно най-уязвимите. Има служба, която служи, но трябва да се пазим от другата служба, от изкушението на службата, която сама на себе си служи", предупреди папата аржентинец.

"Не пренебрегвайте другите заради планове, които може да са примамливи, но нехаят за лицето на човека до вас", призова той.

Франциск подчерта, че "службата никога не е идеологична, защото не служим на идеи, а служим на хората", критикувайки негласно комунистическия режим.

След службата архиепископът на Хавана кардинал Хайме Ортега, говорейки за активно подкрепяното от папата помирение между САЩ и Куба, изрази надежда, че "призивът на папата няма да достигне само до политиците".

"Този призив трябва да достигне до народите на двете страни и по-специално до кубинците, които живеят тук и в САЩ, за да се постигне, в християнски дух на прошка и милосърдие, желаното помирение между всички кубинци, живеещите в Куба и извън Куба", заяви кардиналът.

Франциск пристигна в Куба вчера и ще остане до вторник.
Франциск е третият папа, който посещава Куба. Йоан Павел Втори и Бенедикт Шестнайсети също отслужиха меса на Площада на Революцията и се срещнаха с комунистическото държавно ръководство съответно през 1998 и 2012 г.

Тези посещения помогнаха за разгръщането на свободата на вероизповеданието за католиците в страната, където атеизмът бе нормата след комунистическата революция от 1959 г. Понастоящем 60 процента от кубинците са кръстени, но само 2 процента ходят редовно на църква, отбелязва ДПА.

Папа Франциск, който помогна да се постигне историческото сближаване между Вашингтон и Хавана, ще отпътува за САЩ във вторник. Той ще остане там до 27 септември и ще посети Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Поп Богомил преди 8 години
Браво Спартак по точно определение не съм чел от отдавна. Само има още една подробност и Комунистите спадат към плана за унищожение на човечеството на Илюминатите. Най вече комунистическия режим е имал за цел унищожение на ортодоксалната вяра по наши земи и братска Русия и са почти успели както в куба само 2% ходят на църква то това им е целта..
16
2
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До Анонимен 1Малко си объркан. Който се свързва с "демократизаторите" е много по-близко до робството отколкото до свободата! Защото въпреки чудесните пожелания за сближаване, американските санкции и ембарго срещу Куба не са премахнати и дори не се говори за това!
15
3
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
До Анонимен 23 Ако не беше евреин отдавна акулите да са го изяли !
14
4
 
13
 
! Отговори
55 преди 8 години
Куба ще стане като Китай-капитализъм под шапката на ККП и преди всичко на военните.Няма да има тотална икономическа разруха като у нас,а просперитет за модел на цял латинска Америка!
13
4
 
13
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Папата е слуга и лакей на САЩ. Нали комунизЪма беше най-големия враг на римо-клатолическата църква, как така сега изведнъж Че Гевара стана равен на Христос? За пет кинта масоно-илюминатската фашистка *** е готова на всичко. Аржентинската президентка наследничка на избягали нацисти. Изобщо чудна компания. Само шефа на ИД им липсва за каре белот.
12
2
 
0
 
! Отговори
Г преди 8 години
Г
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Данчето не знам, но като чета дописката се вижда че камито е майсторка)
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички грешни ходят при великия фиделито за да се молят да им опростаят греховете :)
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фидел Кастро изглеждаше добре !Папата е разговарял с него около 30 минути . Разменили са си подаръци !
8
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че Куба през 1990 г. е имала по-нисък стандарт на живот от България. А през 2013 г. Куба под американско ембарго и тотална изолация е на 44-то място, България под американско партньорство на 58-мо място в света по ИЧР (източник wikipedia).
7
19
 
5
 
! Отговори
75 преди 8 години
Колко е зла съдбата на човек понякога.Дърт комунист се принуди да целува ръка на Папата.Бедни,бедни Кастро,защо не умря в Сиера Маестра...
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папата , който помогна за политическо сближаване на Вашингтон и Хавана , на 27 ще отпътува за Вашингтон и ще посети Ню Йорк и Филаделфия !
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9. Нама да стане за всички Кубинци . Някой ще се вредят, други ще станат по-бедни !
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има протести , " Отворена Куба , за всички кубинци ".
3
10
 
8
 
! Отговори
Нема проблеми ,бе... преди 8 години
След Папата , ше влезат и САЩ....!Що да не влезат...?
2
8
 
12
 
! Отговори
Политически преди 8 години
ПАПАТА е политически ангажиран от цяла година ! Крайният резултат ще бъде Американските фирми да влязат в Куба , на което казват свобода ! Ще карат втора , трета ръка американски коли , ще им вземат плажовете !Цяла Кужа има специално WI FI , за да видят и чуят Папата и другите американски говорители ..
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАко е като у нас, по-добре никога да не идва!