Как мигрантите променят живота на германците?

Отражението е върху училищата, имотния пазар, джамиите
Обновена: 23 сеп 2015 15:55 | 23 сеп 2015 15:37, Елка Василева
59
Как мигрантите променят живота на германците?
Снимка: Reuters

Германия приема стотици хиляди новопристигнали хора. Тяхното въздействие върху обществото започва да се усеща - в училищата, на имотния пазар и в джамиите.

След емоционалните сцени на посрещане мнозина в Германия вече говорят по-предпазливо за проблемите, които може да донесе приемът на очакваните през тази година до милион мигранти и бежанци, пише Клаудия Талер от ДПА.

Много спортни зали са препълнени с легла, гимнастическите уреди са преместени, занятията в тях са отменени, а състезанията – отложени.

Те предлагаха лесно решение за периода на летните ваканции, но сега трябва да се търсят други места за настаняване, казват родители и спортни служители, тъй като новата учебна година вече започна.

 "В много градове спортните зали изобщо не са в излишък", каза Дитер Шмит-Фолкмар, председател на областната спортна асоциация в югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг.

Найка Форутан, изследовател на миграцията в Хумболтовия университет в Берлин, предупреждава, че настроенията сред по-голямата част от населението може да се изменят бързо. "Липсват стабилните основи за трайно установяване на тази промяна", посочи тя.

Много политици и експерти без връзка с ежедневната действителност правят бомбастични изказвания за възможностите, които мигрантите носят със себе си.

Страната определено ще трябва да се промени, но как точно, все още никой не знае.
Въпреки това много хора вече се сблъскват с предизвикателства в ежедневието си, каза Форутан.

Най-видимият проблем е недостигът на квартири на поносими цени, не само в Берлин, Хамбург и Мюнхен, но и в по-малките центрове.

 "Бежанците изострят ситуацията", каза говорителка на организация в северозападния град Бремен, занимаваща се с намиране на домове за бездомни.

Сред политиците има съгласие, че новодошлите трябва да започнат да работят възможно най-скоро, за да бъдат интегрирани в германското общество.

А това предизвикателство може да създаде заетост за безработните германци или за пенсионерите. Ще има търсене на преводачи, социални работници и учители, както и на някои други видове персонал в държавните учреждения.

 "Трудовият ни пазар ще се промени значително", каза Форутан.

Някои болници се безпокоят, че може да достигнат предела на възможностите си. Например в Мюнхен има недостиг на акушерки, а голяма част от новодошлите са бременни жени.

 "И без бежанците щяхме да сме си претоварени", каза говорител на болница в баварската столица, но сега проблемът става още по-наболял.

В магазините за мебели са на привършване двуетажните легла, матраците и евтините завивки.

Компанията за мебели и стоки за домакинството ИКЕА работи за намиране на решение. "В момента работим с логистичните центрове в съседните страни, за да задоволим търсенето", каза нейна говорителка.

Магазините за тоалетни принадлежности се опасяват, че ще се изчерпи наличната им стока и че ще оставят редовните си клиенти без паста за зъби, бебешки пелени и шампоани.  "Моля, купувайте само за лична употреба", гласеше надпис в един такъв магазин.

Форутан забелязва друг феномен. Представители на имигрантските общности, които преди са били в периферията на обществото, сега са търсени заради езиковите си и културни умения. "Те си връщат самоувереността, тъй като са от полза", каза тя. Това включва джамиите. "Години наред на тях се гледаше с подозрение, но сега на тях се гледа като на помощници", посочи Форутан.

Берлинските транспортни власти вече отпечатват своите карти на автобусните и метро линиите на арабски и са раздали 5000 бройки от тях в хостелите за бежанци. Те са създали и специални автобусни линии между хостелите и държавните учреждения. "Ориентацията е важна и трябва да е достъпна за бежанците", заяви говорител.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Германияимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще променят живота за средната класа така както неограничен брой нелегални имигранти би го променил навсякъде--ще спаднат качеството на здравеопазване и обучение в училищата, ще паднат цените на къщите на обикновените хора, качествата на услугите в повечето сфери. Това е естествен икономически процес. За ултра-богатия елит няма да има промени.
38
0
 
3
 
! Отговори
до 1 година преди 8 години
Бабо Меркел, где така?-Отивам на джамия Мустафа.
37
0
 
6
 
! Отговори
Европа не е вивариум преди 8 години
... Само при условие, че бежанката започне работа, тя да има право на надбавки най-много за две деца.Да се приеме закон, според който само у дома е разрешено да се носят ислямските яшмаци, бурки, фереджета и други подобни чаршафи и палатки. Носенето им на обществени места обижда религиозните ни чувства и нашите естетически норми.И ако до три месеца от получаването на бежански статут жената не е започнала работа, да й се отнеме този статут и заедно с децата й да я екстрадират обратно!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... голяма част от новодошлите са бременни жени" !!!Започна нашествието на чаршафосаните вечно бременни ***. Някой да обясни на тези кандидатки за постоянно пребиваване, че център на света не са техните полови органи, нито пък целта на европейците е да работят, да пестят и да трупат социални фондове, та после тук да довтасат неграмотни примитивки и ежегодно да с.е.р.ат себеподобни.Нежна е промяна на законодателството - на всяка бежанка - надбавки само за 2 деца и то при условие, че
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаоса става пълен
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименте си гледат немска телевизия, не ги мисли.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен от 42Ами нали това е целта на големия брат - САЩ.Ама и немчугите сами си го търсят
32
1
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
Сега вече не са нужни много приказки. Достатъчно е Меркел, стига да откровена, да кресне на всички немци: "Сложи наколенките"!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРИ ТОЗИ ХОД НА СЪБИТИЯТА ГЕРМАНИЯ ЩЕ СЕ СРИНЕ МОРАЛНО, СОЦИАЛНО И ИКОНОМИЧЕСКИ И ЩЕ ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СРИВ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. ВИНАГИ ПОЗНАВАМ.
30
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия ще стане мюсюлманска. Вече една църква в Хамбург е превърната в джамия. Германците се заблуждават, че бежанците ще работят за тях и ще се интегрират. Но резултатът е, че германците вече работят за бежанците и скоро ще бъдат напълно претопени от тях.
29
0
 
20
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Меркел не е германка а еврейка. В германските правителства има германции колкото в нашите българи. Пред кого ще протестираш 30? Пред Боко? Правителствата си вършат работата по унищожаването на бялата раса. Появата на нов Хитлер е неизбежна, и тогава проблема с диваците ще се реши за броени дни. Спиране на пособията и стрелба по цялата страна и Европа по незаконно преминалите границите!
28
0
 
30
 
! Отговори
Скоро! преди 8 години
МНОГО СКОРО ГЕРМАНИЯ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ!ТЕЗИ БЕЖАНЦИ НЕ СА ДОШЛИ ДА РАБОТЯТ,А ДА ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ДА ПРОМЕНЯТ "ОБСТАНОВКАТА" КАТО ПОСТРОЯТ СТОТИНА ДЖАМИИ!
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им пускат по германските телевизии турски сериали в прайм таима, не искаме само ние такова удоволствие - Ферхунде, али ръза чакат немските фенове. Локума и халвата да станат национално ястие, не само вурстчетата. Тогава вече евалла, чок гюзелмиш. И да няма фитнес, а бели денс :)))
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъча се,да изчисля,колко ли време е от съчувствието до омразата!Може би няколко месеца.Дали не съм оптимист?
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е второто престъпление срещу човечеството на германците. Първото беше Втората световна война.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се променя живота на германците- германките ще е**** бежанци, щото е модерно и са солидарни. Германците няма да са на мода, трябва да ходят на солариум за тен да могат да се слеят с ''местното'' население.
23
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел трябва да я съдят за престъпление към европейците или още по-добре - ние, християните по стар мюсюлмански и еврейски обичай да я убием с камъни....Такава смрад, *** напълни родните ни земи заради нея. Изкуфяла *** бабичка.....Лошо е и че нашите български политици са абсолютно продажни и сега се готвят още да крадат от парите, които ще ни отпуснат за тази и сигурно са готови още да пуснат тук,само и само да могат да крадат още.....УЖАСССССССС!!!!!!! Братя българи, да протестираме!
22
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейските държави изгубиха много време в говорене на празни приказки.Имат финансовата ,икономическа и физическа мощ да направят много повече , да спасят хиляди измъчени души,бягащи от войната и попаднали в лапите на трафиканти или издавени жестоко с надеждата ,че някой ще им помогне.Измъчени хора,вярващи ,че някъде в Европа живеят добри хора ,които ще им подадат ръка.Последната искрица надежда.
21
1
 
25
 
! Отговори
преди 8 години
Продавам и раздавам свински глави и сланина.
20
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега германците хубавичко ще пресеят пришълците и ще оставят при тях най-образованите, най-интелигентните, готовите да започнат работа веднага и може би най-плодовитите, за да си решават демографските проблеми. Последните - халал да им са и честито! Обаче познайте какво ще остане за нас...