Турците в Германия: Не повтаряйте грешките с мигрантите!

Смятаха, че гастарбайтерите един ден ще си тръгнат, но...
23 сеп 2015 21:38, Елка Василева
138
Турците в Германия: Не повтаряйте грешките с мигрантите!
Снимка: архив, Reuters

"Не повтаряйте грешките от миналото": турците в Германия приветстват желанието на правителството на Ангела Меркел да интегрира сегашната вълна от мигранти, но предупреждават да не се повтарят заблудите на интеграционните политики, на които турците станаха жертва през 60-те, пише Дамиан Строка от Франс прес.

"Лошото едно време бе, че гастарбайтерите бяха смятани просто за работна ръка, която един ден ще си тръгне", заяви Гьокай Софуоглу, председател на турската общност в Германия.

Тези "гастарбайтери" (гостуващи чуждестранни работници) са стотици хиляди имигранти, най-вече турци, които бивша Западна Германия, изпитваща недостиг на работна ръка за захранване на следвоенното си "икономическо чудо" през 60-те години на 20 век, наема на работа, мислейки си, че отиват там за няколко години, след което ще се върнат в страната си. По-голямата част от тях обаче в крайна сметка остават окончателно в Германия.

В Германия днес живеят около 3 милиона души от турски произход - най-голямата турска диаспора в света.

В началото никой не е мислел, че ще бъде от полза интеграцията на тези зидари, занаятчии и работници в заводи. Въпросът бива поставен "много по-късно", отбелязва Гюлистан Гюрбей - социоложка в Берлинския свободен университет и специалистка по въпросите на интеграцията.

Председателят на Германско-турското дружество в Щутгарт Айкут Дюзгюнер съжалява, че дълго време не са били предлагани никакви курсове по немски. "Гастарбайтерите не положиха усилия да научат немски, но и германците не настояха те да го направят", каза той.

В резултат на това дори днес част от първите две поколения не владеят или говорят съвсем малко немски и живеят изолирани в създадените с течение на времето гета, което е в тежест и за турците, и за обществото в своята цялост, каза Дюзгюнер.

Несъмнено турците от последното поколение са много по-добре интегрирани "в образователната система и на пазара на труда", подчерта Гюрбей, а някои са пробили в политиката, спорта и музиката. Но като цяло продължава да се наблюдава известно изоставане, по-конкретно в обучението в училище и в професионалното включване, допълни тя.

Процентът безработица сред населението от турски произход е 10,4 срещу 6,4 процента за цялата страна, Освен това мнозина се оплакват още от дискриминация на трудовия и жилищния пазар.

Но повече от петдесет години по-късно, в момент, когато Германия е изправена пред нечуван миграционен поток, официалните изказвания на властите изглеждат много по-обещаващи. Берлин смята, че може да приеме по 500 000 мигранти годишно през следващите години.

Канцлерът Ангела Меркел вече не се колебае да нарича Германия "имиграционна страна" и да говори за бърза интеграция на бежанците: "Трябва да се поучим от опита си през 60-те и да дадем още от началото най-висок приоритет на интеграцията", каза неотдавна тя.

В този контекст Дюзгюнер призовава германските политически лидери "да не повтарят грешките от миналото".

За разлика от това, което бе направено с гастарбайтерите, "трябва да интегрираме бързо хората, които идват при нас, да ги образоваме бързо в езиково и професионално направление. Това е ключът към успеха. Германия може да извлече ползи от тази ситуация!", каза Дюзгюнер.

Германия "научи много в тази сфера и може да приложи опита си при бежанците, които ще останат тук", за да ги образова и да ги вкара в пътя на професионалното развитие", допълни Гюрбей.

От първото десетилетие на 21 век страната осъзна пропуските в интеграционния си модел. Берлин например смекчи политиката си за получаване на гражданство, улеснявайки достъпа до двойно гражданство и направи задължителни курсовете по език и интеграция.

Турците в Германия приветстват волята, която показва до момента правителството на Меркел: "Германската политическа класа си е извлякла поуки от историята", обобщи Софуоглу, чиято асоциация е базирана в берлинския квартал Кройцберг, наричан "малкия Истанбул" заради голямата си турска общност. "Да кажеш, че още от самото начало ще включиш (имигрантите) в обществото, е нещо положително", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
10
 
19
 
! Отговори
Некъф хорор преди 8 години
Турците станали жертва през 60 години. Ами като сте жертви върнете се в землянките си в анадола. Да не ви държат на сила в Германия?
70
3
 
20
 
! Отговори
Рус преди 8 години
Така е прав си, но трябва да се уточни, че това важи само за мюсюлманите. Не мюсюлманина не се смята за човек и може да бъде поканен да стане мюсюлманин или да бъде убит. Не е грях да окрадеш, излъжеш и убиеш друговерец. Та така исляма е толерантен и добър само към мюсюлманите. Това е религия на подчинението и насилието и за това мюсюлманите са още в 14 век и няма изгледи да излязат от там. Не всички са неграмотни относно религиите. Навсякъде където исляма граничи с други религии се водят войни.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2014/\/\\ 200000 немски пенсионери са напуснали германия някои доидоха и в бг за да живуркат още по евтино драги помагали
68
1
 
2
 
! Отговори
Имам преди 8 години
Религията ако разделя то духовноста обединява
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия е една бутафория. Тази държава не съществува от 1945 г. Територията е окупирана от САЩ, Франция, Великобритания и Русия. Русия се изтегли и остави САЩ и пуделите им да се разпореждат с бившата Германия както намерят за добре. От вчера са започнали да въоръжават военните си бази с нови атомни бомби. Германците нямат външна политика, имат право само на подчинение на САЩ. Смятаха да се измъкнат като създадат ЕС силен и го противопоставят на САЩ. За това САЩ атакуват ЕС по всички линии.
66
2
 
5
 
! Отговори
Рус преди 8 години
Тук таме има и умни българи има и християни другите са просто папагали не познават християнството тръгнали друга религия да коментират корана пише така живота е даден от господ и никой няма право да ти го отнеме освен него дори собствения си живот неможе да отнемеш така ,че ид са нищо друго освен терористи а кои колко е мюслюмснин или християнин си личи по делата му но не само по велик ден и баирама
65
1
 
19
 
! Отговори
хи хи преди 8 години
Турците да си спретнат едно ДПС в Германия и да почнат да изнудват управляващите и да печелят избори с изборен туризъм....
64
3
 
20
 
! Отговори
Ми преди 8 години
Уф, тъкмо взех да уча немски и се отказах.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turzite v BRD sa nahalni mrasni no rabotlivi ne vs germanzi priemat BRD da se Palni s Bejanzi Sega 6te isgonat kosovanzi albanzi tam nama voina a v siria ima
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TURCIN I INTEGRAZIA--DVE NESHTA,KOITO NIKOGA NE MOGE DA SE SLUCAT.
61
3
 
33
 
! Отговори
Германците преди 8 години
направиха първа световна грешка, след това втора световна грешка, на път са да направят и трета световна...
60
8
 
29
 
! Отговори
българина преди 8 години
след като алах е толкова велик уат дъ фак правят в европа на метеното и подреденото заблудени конски зелени мухи родени от *** на мохамед?
59
3
 
51
 
! Отговори
Леле, леле,леле преди 8 години
Хитлер ще се втътка в гроба като чеверме... горката чиста и силна арийска нация
58
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката към статията отразява брутално кошмарът в Германия. Скоро германците ще са трябва да емигрират. А къде ... не е ясно. И дали там, където ще избягат някой ще дава пукната пара за техните права.
57
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не й стига на горката бабичка, че се занимава с турци, араби и всякая ***, ами и Барак Обизяна й втикна още атомни бомби в ауспусния лагер!...иншаллах!
56
4
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой от нищо не бяга. Това не са бежанци. Това е войска нахлуваща в Европа. 70% от тези *** са мъже в боеспособна възраст. Сърцераздерателните кадри на майки държащи деца се натякват само от медиите, които са най-големите предатели на християнския свят.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mislia che ES s reshenieto si da prieme vseki beden afrikanez veche vliyae losho na Bg i liderite im sa ludnali.Zatovva kolkoto i pari po Evroprogrami da davat,po dobre ovreme ds napusnem toia suyuz.Inache dezata mi shte tryabva da jiveyat v strah da ne gi zakoli niakoi jihadist ili da im hvurli edin boi shtoto sa s poli,a ne pingvini.
54
5
 
26
 
! Отговори
:) преди 8 години
До Направо се казва,Ние да интегрираме нашите над милион роми,за нас ще е голямо постижение, скоро ще станат и мнозинство,ние германците и турците да не ги мислим, те ще се оправят,те са се доказали през вековете, имат опит
53
4
 
68
 
! Отговори
Направо се казва, преди 8 години
че тези, които сега нахлуват в Германия, няма да се връщат обратно в родните си места.Е, желая успех на немците, в опитите им да интегрират и приобщят към европейската култура шалварестите, забулени мюсюлманки, които никога не са си представяли друг живот, освен да си стоят у дома и всяка година да раждат по едно дете.Ако не смъкнете от главите им чаршафите и не ги принудите да научат немски език и да тръгнат на работа, НИКОГА НЯМА ДА ГИ ИНТЕГРИРАТЕ - нито тях, нито децата им!
52
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Защо такаМюсюлманите са 1,6 милиарда, в Европа са 53 милиона, в Германия са над 10 милиона !В Турция бешанците в момента са над 2,5 милиона, в Йордания са над 1,5 милиона,седна ли сме и коментираме 120 хиляди човека, които не се знае и какви са,в Сирия имаше и много християни и арменци и евреи и руснаци, общо над милион може би и два