Турците в Германия: Не повтаряйте грешките с мигрантите!

Смятаха, че гастарбайтерите един ден ще си тръгнат, но...
23 сеп 2015 21:38, Елка Василева
138
Турците в Германия: Не повтаряйте грешките с мигрантите!
Снимка: архив, Reuters

"Не повтаряйте грешките от миналото": турците в Германия приветстват желанието на правителството на Ангела Меркел да интегрира сегашната вълна от мигранти, но предупреждават да не се повтарят заблудите на интеграционните политики, на които турците станаха жертва през 60-те, пише Дамиан Строка от Франс прес.

"Лошото едно време бе, че гастарбайтерите бяха смятани просто за работна ръка, която един ден ще си тръгне", заяви Гьокай Софуоглу, председател на турската общност в Германия.

Тези "гастарбайтери" (гостуващи чуждестранни работници) са стотици хиляди имигранти, най-вече турци, които бивша Западна Германия, изпитваща недостиг на работна ръка за захранване на следвоенното си "икономическо чудо" през 60-те години на 20 век, наема на работа, мислейки си, че отиват там за няколко години, след което ще се върнат в страната си. По-голямата част от тях обаче в крайна сметка остават окончателно в Германия.

В Германия днес живеят около 3 милиона души от турски произход - най-голямата турска диаспора в света.

В началото никой не е мислел, че ще бъде от полза интеграцията на тези зидари, занаятчии и работници в заводи. Въпросът бива поставен "много по-късно", отбелязва Гюлистан Гюрбей - социоложка в Берлинския свободен университет и специалистка по въпросите на интеграцията.

Председателят на Германско-турското дружество в Щутгарт Айкут Дюзгюнер съжалява, че дълго време не са били предлагани никакви курсове по немски. "Гастарбайтерите не положиха усилия да научат немски, но и германците не настояха те да го направят", каза той.

В резултат на това дори днес част от първите две поколения не владеят или говорят съвсем малко немски и живеят изолирани в създадените с течение на времето гета, което е в тежест и за турците, и за обществото в своята цялост, каза Дюзгюнер.

Несъмнено турците от последното поколение са много по-добре интегрирани "в образователната система и на пазара на труда", подчерта Гюрбей, а някои са пробили в политиката, спорта и музиката. Но като цяло продължава да се наблюдава известно изоставане, по-конкретно в обучението в училище и в професионалното включване, допълни тя.

Процентът безработица сред населението от турски произход е 10,4 срещу 6,4 процента за цялата страна, Освен това мнозина се оплакват още от дискриминация на трудовия и жилищния пазар.

Но повече от петдесет години по-късно, в момент, когато Германия е изправена пред нечуван миграционен поток, официалните изказвания на властите изглеждат много по-обещаващи. Берлин смята, че може да приеме по 500 000 мигранти годишно през следващите години.

Канцлерът Ангела Меркел вече не се колебае да нарича Германия "имиграционна страна" и да говори за бърза интеграция на бежанците: "Трябва да се поучим от опита си през 60-те и да дадем още от началото най-висок приоритет на интеграцията", каза неотдавна тя.

В този контекст Дюзгюнер призовава германските политически лидери "да не повтарят грешките от миналото".

За разлика от това, което бе направено с гастарбайтерите, "трябва да интегрираме бързо хората, които идват при нас, да ги образоваме бързо в езиково и професионално направление. Това е ключът към успеха. Германия може да извлече ползи от тази ситуация!", каза Дюзгюнер.

Германия "научи много в тази сфера и може да приложи опита си при бежанците, които ще останат тук", за да ги образова и да ги вкара в пътя на професионалното развитие", допълни Гюрбей.

От първото десетилетие на 21 век страната осъзна пропуските в интеграционния си модел. Берлин например смекчи политиката си за получаване на гражданство, улеснявайки достъпа до двойно гражданство и направи задължителни курсовете по език и интеграция.

Турците в Германия приветстват волята, която показва до момента правителството на Меркел: "Германската политическа класа си е извлякла поуки от историята", обобщи Софуоглу, чиято асоциация е базирана в берлинския квартал Кройцберг, наричан "малкия Истанбул" заради голямата си турска общност. "Да кажеш, че още от самото начало ще включиш (имигрантите) в обществото, е нещо положително", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко крокодилски сълзи и колко лицемерие за мигарантите,които напускат земите си заради войните за израел.И разбира се ЕСе масонски проект,като според г-жа Барбра Спектр от организацията Пайдея"ние евреите ще имаме водеща роля в трансформацията на Европа"."Лидери на ЕС се срещат с лидери на масинството в Европа"за да разискват европейското бъдеще https://youtube/watch?v=7ioSiKS6zN4 Някой да знае какво са решили?
30
11
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 години
До 47Вие пък като почнете с тези кюрди и арменци,сте много смешни :)Турция е 80 милиона, арменците са 80 хиляди, а кюрдите са 6 милиона,като половината от тях изобщо не ги брой -станали са по турци и от турците :)Има едни 3 милиона кюрди,, до границата с Ирак, и с тях и без тях все тая,те са капка в морето :)А в момента само бежанците са 2,5 милиона,ТАКА ЧЕ Е ТВЪРДЕ СМЕШНО ИЗОБЩО ДА СЕ СПОМЕНАВА МИЖАВИЯТ БРОЙ КЮРДИ !На изборите само кюрдите изкарват 6 % !!!!
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 41Много новини за бежанците има тази вечер,това сигурно го организира другаря Путин,сега нали е в Сирия, иска да сплаши Европа,САМО ЕДНО НЕЩО НЕ Е РАЗБРАЛ, щяли да го оставят сам да се оправя в Сирия,всички бягат, много европейци измряха, предават щафетата на Русия
28
5
 
18
 
! Отговори
Ратко Младич преди 8 години
Виждаш Виена, но отдалече. Също като лисицата и гроздето. Нали кисело беше!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
О да преди 8 години
И аз не лъжа...
26
4
 
21
 
! Отговори
До Ястреб преди 8 години
Ще стигнеш ама от руснака стиска ли ти? Смешници, те кюрдите ви почнаха.на ръба на гражданска война сте. Почвай да учиш кюрдски !!!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доган е финансирал АтакаЧитател на "Интервю" пожелал анонимност изпрати снимка на документа по - долу. Твърди, че я е получил на имейла си от човек, който не познава. Екипът ни не се наема с твърдения и коментари относно достоверността на документа и съдържанието му. Не е ясно дали има наистина такъв документ, нито достоверността на написаното в него. Възможно е това да е компромат срещу Камен Костадинов, Росен Владимиров, Ахмед Доган, Атака и Волен Сидеров. От снимката е видно, че това което е снимано е копие, а не оригинален документ.Подписалият докладната Ахмед Емин е открит прос
24
2
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Сега усети ли се какво предстои в Германия?Ще изврещи дъщерята на некой Неонацист и е станало мазалото.Ама онези хич не си поплюват и не са псевдо националисти Атакисти!
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ataka Ataka Ataka Ataka Ataka Ataka Ataka..Samo partiq Ataka ako izberem bratq BalgariBalgariq shte ostane edna chista naciq!Ataka Ataka Ataka Ataka Ataka Ataka Ataka..Pobedal....
22
3
 
15
 
! Отговори
Ще коментираме преди 8 години
каквото, колкото и както искаме. Аз съм си в държавата и хубава, лоша си я обичам.На когото не му харесва-прав му път. В света има още 189 държави.
21
2
 
32
 
! Отговори
СС преди 8 години
БАБО МЕРКЕЛ ДЕ ТАКА? НА ДЖАМИЯ МУСТАФА....
20
6
 
9
 
! Отговори
нема проблем преди 8 години
Швеция Изнасилената страна. Според BRA правителствена агенцияса съобщени общо 1091 случая на изнасилване през месеците юни и юли. Броят на изнасилванията на деца под 15-годишна възраст се е увеличил с 53%.Не е толкова грешно да изнасилиш шведско момиче, колкото да изнасилиш арабско момиче, казва Хамид. Шведското момиче получава помощ след това, а и тя вероятно вече е била прецакана (бел. ред. имала сексуални контакти). Но арабското момиче ще получи проблеми със семейство си.
19
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18В Германия има над 10 милиона турци,Германия си е частично тяхна държава, родна държава, и по документи за собственост частично е тяхна,кого гониш от собствената му държава ?
18
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Да...ще ги интегрират ще се развиват само че ...ако има нещо завито за за развиване и ако не му угодятна *** колкото и хрисим да изглежда ще взриви бомбата и ...777 девици го чакат в рая спомнете си църнаеви в Америка колкото и хубава да е Америка ...777 девиции рая не са за испускане
17
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН Е ВИНОВЕН.това джудже пак бомбардира и убива жени и деца,и те емигрират,трябва да се обедини цял свят и да го махаме вече това изчадие дребно
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Atakaaaaaaaaaaaa Pobedi..............................
15
5
 
23
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Германците искаха да са най чистата нация в света, пък ква стана тя. Тюрлюгювеч хахахаха. Айде да ядат сега имамбаялдъ и да си налягат парцалките. След сто години само джамии, бурки и тра ла ла. Хак да им е на бозавите шваби. Два пъти окървавиха Европа, както никой друг преди това. Лошото е че пак ще го сторят, този път индиректно. Е този път с активното съдействие на зелките от Брюксел!
14
2
 
37
 
! Отговори
нема проблем преди 8 години
В германия започнаха да палят и трошатбежански лагери и общежития,има и доста Кюрди.Голема любов ще падне ми се струва.Просто е въпрос на време,няколко грабежа и убийства от бежанци което е неизбежно и всичко ще си дойде по местата.Меркел ще я обесят пред Бундестага ,но вече ще е късно.
13
3
 
38
 
! Отговори
ГДР преди 8 години
Забрана на джамиите,бурките и помощите!Накарайте ги да учат и работят и сами ще си тръгнат!
12
2
 
15
 
! Отговори
чоко-боков бавареца преди 8 години
пуснете си бнт, направо си ни подготвят